Postat 15 October 2007 - 05:53 PM
Hello tuturor,
Cred ca sunt in masura sa va lamuresc in mica disputa terminologica referitoare la hartia (sau cartonul) ciocan. Pe vremea cand eram doar un pusti in pantaloni scurti, mama mea isi termina facultatea si isi desena proiectul de diploma pe o masa in camera de zi. Proiectul respectiv era realizat pe o coala mare de HARTIE CIOCAN care era, asa cum spuneti, un carton foarte alb, mat, cu granulatie foarte fina.
Tin minte ca, fiindu-mi clar si mie termenul "ciocan" si fiindu-mi in schimb foaaarte neclara aparitia lui in contextul unei hartii de desen, l-am intrebat pe tatal meu de ce i se spune astfel.
Raspunsul a fost legat de existenta, in perioada interbelica, a unei varietati de asemenea hartie produsa de o firma care avea drept logo doua ciocane incrucisate (foarte asemanator, daca nu chiar identic semnului cu ciocane folosit in minerit - poate ca de acolo se si inspira). Respectiva hartie avea acest semn de regula intr-un colt al coalei si era prin urmare denumita de librari "hartie ciocan"!
Acum, din pacate se pare ca acest termen, alaturat vopselei "lovitura de ciocan" si mai recent, hartiilor TEXTURATE in diverse feluri e capabil sa nasca diverse confuzii.
Oricum, n-as sfatui pe nimeni sa foloseasca pentru construirea machetelor carton texturat, exceptand cazul in care ar dori sa imite un perete din piatra bruta si ar nimeri o textura chiar potrivita. Dar chiar si in acest caz ar fi nevoie sa desenezi pe acest carton in prealabil...