Forum Machete,Modelism,Hobby: Carton - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Carton Sfat pt un incepator

#21 Useril este offline   wurger 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 4049
  • Inregistrat: 21-February 05

Postat 15 October 2007 - 10:29 AM

Probabil ca e chestie de terminologie specifica fiecarui domeniu.
Astfel modelistii (marea majoritate) denumesc ce a postat Z-Mare drept cutter cand de fapt el este bisturiu, sau si mai corect scalpel. La fel se numeste si ala exacto si au fost inventate pentru alte chestii care nu au nici o legtura cu modelismul care e relativ tanar (in forma asta), cum ar fi rapiri de persoane si formarea de scrisori de amenintare cu decupaje din reviste :-P .
Deci poate dintr-o ingalare sau neglijenta lingvistica o bransa numeste carton ciocan un carton gros care nu are nici o legatura cu originalul in afara de celuloza.

#22 Useril este offline   Victorian 

• Membru senior
  • Postari: 140
  • Inregistrat: 15-October 07

Postat 15 October 2007 - 05:53 PM

Hello tuturor,

Cred ca sunt in masura sa va lamuresc in mica disputa terminologica referitoare la hartia (sau cartonul) ciocan. Pe vremea cand eram doar un pusti in pantaloni scurti, mama mea isi termina facultatea si isi desena proiectul de diploma pe o masa in camera de zi. Proiectul respectiv era realizat pe o coala mare de HARTIE CIOCAN care era, asa cum spuneti, un carton foarte alb, mat, cu granulatie foarte fina.

Tin minte ca, fiindu-mi clar si mie termenul "ciocan" si fiindu-mi in schimb foaaarte neclara aparitia lui in contextul unei hartii de desen, l-am intrebat pe tatal meu de ce i se spune astfel.

Raspunsul a fost legat de existenta, in perioada interbelica, a unei varietati de asemenea hartie produsa de o firma care avea drept logo doua ciocane incrucisate (foarte asemanator, daca nu chiar identic semnului cu ciocane folosit in minerit - poate ca de acolo se si inspira). Respectiva hartie avea acest semn de regula intr-un colt al coalei si era prin urmare denumita de librari "hartie ciocan"!

Acum, din pacate se pare ca acest termen, alaturat vopselei "lovitura de ciocan" si mai recent, hartiilor TEXTURATE in diverse feluri e capabil sa nasca diverse confuzii.

Oricum, n-as sfatui pe nimeni sa foloseasca pentru construirea machetelor carton texturat, exceptand cazul in care ar dori sa imite un perete din piatra bruta si ar nimeri o textura chiar potrivita. Dar chiar si in acest caz ar fi nevoie sa desenezi pe acest carton in prealabil...

#23 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12676
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 15 October 2007 - 06:14 PM

Victorian, trebuie sa recunosc ca habar nu aveam de unde vine denumirea! O auzisem si eu de la colegii de laborator si am adoptat-o fara prea multe intrebari.
Multam de lamurire, nu de alta dar mi-era teama ca iar pic la contre cu careva! :-P
Tot in vremea ai se mai vorbea de carton duplex si prespan. Ambele, chiar daca erau subtiri erau foarte rezistente. Din cel mai grosut (1 - 1,5 mm) se faceau carcase pentru bobinaj, iar cel subtire (0,2 - 0,5) il foloseam ca izolator intre primar si secundar.

#24 Useril este offline   pa_loo 

• Membru deplin
  • Postari: 28
  • Inregistrat: 12-September 07

Postat 15 October 2007 - 08:19 PM

Salut

Repan , eu recomand hirtia alba cu densitatea de 160g/mp, pentru reperele care formeaza "exteriorul" machetei . Se gaseste in format A4 pe la magazinele mari si f. rar la fostele librarii.

#25 Useril este offline   wurger 

• Membru senior
  • Postari: 4049
  • Inregistrat: 21-February 05

Postat 15 October 2007 - 11:20 PM

Se pare ca bransha mea era cea care folosea denumirea gresit. E, ce vrei, mai artisti, mai visatori.... :-P

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

3 useri citesc topicul
0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi