Forum Machete,Modelism,Hobby: Uniforme ale armatei - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Uniforme ale armatei Romane

#21 Useril este offline   George_nkl 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 257
  • Inregistrat: 07-May 07

Postat 19 September 2007 - 03:51 PM

Z-mare, la Sep 19 2007, 07:42 AM, a spus:

- tinuta de iarna: bocanc, pantaloni, un fel de camasa fara guler din pinza alba, veston, palton, boneta (basca) si caciula cu urechi, manusi. La infanterie, artilerie, diribau, graniceri, paltonul era lung, la securitate si vinatorii de munte era midi.
... De cele mai multe ori soldarii de ciclul doi, si mai ales caprarii, isi taiau paltoanele pentru a fi "la moda". De aici si diferitele lungimi la paltoane.

Prin observarea a cea ce priveste laaviatie, si la fortele armate in general, din 1986 incoace, cunosc urmatoarele:
Toti militarii in termen, indiferent de arma sau serviciu de care apartineau, au fost aprovizionati cu ambele tipuri de manta: Atit cu cea scurta cu un sir de nasturi, cit si cu cea lunga, cu doua siruri de nasturi. Asta priveste militarii care isi indeplineau stagiul militar atit la MApN (armata, aviatie, marina), cit si pe cei din cadrul MI(securitate, militie).
Astia nu sint nici securisti, nici vinatori de munte:

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Rom_Inf.jpg

#22 Useril este offline   wurger 

• Membru senior
  • Postari: 4049
  • Inregistrat: 21-February 05

Postat 19 September 2007 - 04:02 PM

"Mantaua" scurta cu un singur sir de nasturi se numea.....Scurta si se primea (cel putin pe unde-am fost eu, dupa niste reguli pe care nu am reusit sa le patrund.
Mantaua lunga, care teoretic ar fi avut optiunea sa ii prinzi colturile de niste nasturei ca sa poti alerga, era de fapt menita sa te incurce atunci cand incerci sa fugi dupa ocazie in invoire. Deasemenea la asta contribuiau manecile care nu fusesera proiectate sa te lase sa ridici mainile (probabil ca de-aia nu se predau romanii).
Uneori in functie de muncile la care erai repartizat primeai pufoaica matlasata (din care se putea obtine tuica).
Culoarea varia foarte mult.
Uniforma de iarna poate fi facuta intr-o culoare echivalenta cu 26 de la Humbrol.
AZP-urile erau bleu lighean. Ma refer la chiloti (gen boxeri) si daca nu stiti ce inseamna initialele....erau : Aparat de Zapacit P...... Care nestiind pe unde sa se aseze inebuneste si iese cand vrea afara. :angry:
Hai liberare !!! AMR XXX

#23 Useril este offline   mack 

• Membru senior
  • Postari: 697
  • Inregistrat: 15-April 05

Postat 19 September 2007 - 04:06 PM

Flyboy, la Sep 19 2007, 08:46 AM, a spus:

Z-mare, mai modern tanchistii cred ca primisera niste modele de AK cu teava scurta in dotare, nu se bazau numai pe Carpati sau Makarov.
...

AKM-urile cu pat rabatabil si teava scurta (practic arma incepea chiar in dreptul "imprumutorului de gaze") erau foarte rare in unitatile de tancuri. La momentul la care am facut eu armata (2000), cadrele-si aduceau vag aminte de ea, de prin scoala militara. Personal (in calitatea de MTR-ist la tancuri) am avut ca armament individual "pistoletul TT" si "pistolul mitraliera AKM cu pat rabatabil".

Merita mentionat faptul ca armamentul tancului "se completa" (dupa regulament) cu un pistol mitraliera (al membrului de echipaj cu functia de incarcator), restul echipajului avand doar pistoletul TT. Munitia necesara pistolului-mitraliera se afla in unitatea de foc a tancului (localizata in diverse pozitii, functie de varianta tancului).

Salopeta neagra se purta peste tinuta (de vara sau de iarna),fara scurta.

mack

#24 Useril este offline   radub 

• Membru senior
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 19 September 2007 - 06:02 PM

George_nkl, la Sep 19 2007, 02:51 PM, a spus:

Toti militarii in termen, indiferent de arma sau serviciu de care apartineau, au fost aprovizionati cu ambele tipuri de manta: Atit cu cea scurta cu un sir de nasturi, cit si cu cea lunga, cu doua siruri de nasturi.

SNIP

Astia nu sint nici securisti, nici vinatori de munte:

Mantaua e manta (e lunga) iar scurta e scurta (e... scurta). Mantaua nu era purata tot timpul - de obicei se purta pe vreme foarte rece. Scurta era cea mai folosita.

Aia din poza sunt infanteristi - au petlite rosii.

Uite aici o evolutie a uniformelor romanesti (atentie, e lucrare de diploma, poate avea erori) www.biblioteca.ase.ro/downres.php?tc=7229 Asta e un capitol din o lucrare de diploma- iata aici si cuprinsul www.biblioteca.ase.ro/downres.php?tc=7227 Capitolele pot fi googolite

Radu

#25 Useril este offline   crios 

• Membru senior
  • Postari: 4898
  • Inregistrat: 29-November 04

Postat 19 September 2007 - 06:32 PM

In imagine mandezu cu casca specifica timpului si "Aviatiei ci doua ciocuri" pe aerodromul de la Termocentrala Halanga (Halanga= localitate intre Turnul Severin si Gura vaii) anul 1983.
Tinuta este tinuta de iarna: pantalon gros de postav, veston la fel de gros , dar nu se vede. Pe dedesupt ismene din panza albastra, maieu de acasa, camasa gen cazaceasca.
Mantaua, manta cu doua randuri de nasturui, din decorul prezentat lipsind cu desavarsire doua bucati cate una pe fiecare parte.
Cureaua din piele groasa cu catarama din otel cu stema Romaniei in relief.
Mantaua, pantalonii, vestonu si camasa toate kaki ... diverse nuanta, fireste.
Bocancii de tipul celor cu siret si care de cele mai multe ori erau de unica folosinta (ii purtai de cand incepeai armata pana o terminai pe aceiasi ... cei mai norocosi puteau avea parte si de a doua pereche).
Ciorapii erau de trei feluri:
1- daca ii scapai pe jos se spargeau
2- daca ii puneai in picioare stateau "cizma"
3- daca ii aruncai in sus se lipeau de tavan

Se opserva din imagine ca tineam tare la regulamente intrucat le incalcam cat de mult puteam [maini in buzunare, gulerul la manta ridicat la spate, caciula cu urechile lasate (cata nesimtire :-x ) si culmea si casca peste caciula]. Eram un fel de rebel cu o minte de 19 ani.
Cu toate astea, tresele de pe umeri au fost optinute in urma unei pregatiri de care acum imi aduc aminte cu placere, dar atunci ... ceea ce ati vazut in filmele americane cu comandouri e o joaca de copii mici.
In spatele meu se vede clar ceea ce urma sa fie Termocentrala de la Halanga.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: mandezu.jpg

#26 Useril este offline   Razen 

• Membru deplin
  • Postari: 23
  • Inregistrat: 28-January 07

Postat 19 September 2007 - 06:47 PM

Scuza-ma ca intreb dar... de ce purtai (si) casca?

#27 Useril este offline   crios 

• Membru senior
  • Postari: 4898
  • Inregistrat: 29-November 04

Postat 19 September 2007 - 06:56 PM

Razen, la Sep 19 2007, 07:47 PM, a spus:

Scuza-ma ca intreb dar... de ce purtai (si) casca?

Si pe vremea aia era obligativitatea purtarii casti de protectie pe santier :angry: .

Bafta!

#28 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12674
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 19 September 2007 - 07:57 PM

Radub, iar o sa zici ca te contrazic dar...asta e, am facut armata, ce sa fac!
Am facut la artilerie AA si aveam petlite albastre, semnul de arma era cel tehnic (ceva cu un ciocan si o roata dintata parca), aveam bocanci cu tinte si sireturi, iarna, sub veston, aveam o camasa fara nasturi, din pinza alba ca si izmenele, scurta nu am avut, ci doar manta lunga pina sub genunchi, chiar bine de tot sub genunchi iar minusile aveau trei "degete", separate 3+1+1. La echipamentul de instructie mai aveam foaia de cort, sacul de merinde si gamela. Vara aveam pantofi pentru oras si bocanci in unitate. Culoarea era integral kaki, mai mult sau mai putin inchis la culoare, doar cureaua era maro.

Citeaza

Scurta era cea mai folosita.
Eu nu am avut decit veston si manta, lunga si cu calitatile, cu mult umor subliniate de Wurger! :angry: :lol: Cind era foarte frig, am prins trei nopti cu minus 30 grade C, primeam o suba din blana si pislari, de obicvei uzi si inchetati, asa ca era mai bine fara!.

#29 Useril este offline   FlyBoy 

• Membru senior
  • Postari: 1937
  • Inregistrat: 24-February 06

Postat 19 September 2007 - 08:08 PM

Alooo...Domnu...pai cand ai facut tu Armata, nu insinuez nimic, erau mai bine dotati...decat atunci cand au facut altii.... :angry:

#30 Useril este offline   radub 

• Membru senior

Postat 19 September 2007 - 08:25 PM

Z-mare,
Nu ai cum sa ma contrazici pentru ca se vede clar ca nu nimic uniform cand vine vorba de uniforma romaneasca.
Eu zic doar de felul in care eram eu echipat cand am facut armata. Unitatea la care am fost eu era ceva mai bine echipata pentru ca era parte din regimentul de garda. Dar in acelasi timp, la alte unitiati erau si niste amarati, vai de steaua lor, care erau imbracati in zdrente jegoase, peticite, frecate de cel putin alte cinci generatii inaintea lor.
Acum nu stiu din ce fel de AA ai facut tu parte, dar suna de parca era o subunitate de aviatie. Baietii de la bateriile AA de la Otopeni aveau toti petlite negre.
Multe unitati erau mutate de la o arma la alta. De fapt au fost chiar si arme intregi care au fost mutate de la un minister la altul, cum au fist de exemplu granicerii care au fost mutati de la MApN la Ministerul de Interne ca parte din Securitate.
Radu

#31 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12674
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 20 September 2007 - 07:39 AM

Flyboy, prin anii 70. Caldura, potol bun (comandantul unitatii minca cu noi, daca nu-i placea haleala ofiterul pe bucatarie facea bulau!), instructie de pifani putina (crezi au ba, doua ore pe saptamina, joia dupa amiaza) insptructie de specialitate si invatamint...politic la greu, fara munci agricole, eliberare la termen.
Radub ai dreptate, exact asta voiam sa subliniez si eu, neuniformitatea... uniformelor. Am facut la AA, rachete, in Brasov. Aveam petlite albastre, desi trebuiau sa fie negre, ca sa inducem in eroare dusmanul de clasa, care at fi crezut ca suntem ...aviatori. Pe bune, nu glumesc, asta era explicatia! :angry:
Linga unitatea noastra era una de diribau (asa zisa unitate CFR), vai mama lor....

#32 Useril este offline   wurger 

• Membru senior

Postat 20 September 2007 - 08:52 AM

Pai oricum dush-man-ul nu v-ar fi halit ca aviatori ca aia aveau tinuta albastra.
Noua astora verzi ne ziceau gushteri, si noi lor - bondari. Cand am fost mutat disciplinar la Bacau intr-o unitate de d-astia mi-am luat niste suturi frumoase. Asa degeaba....Ca noi eram 22 pt desrevirea statiilor de radiolocatie si ei erau niste sute.
Militia si securitatea aveau bocanci din aia cu talpa subtire.
Aviatia avea de fapt petlite bleu ciel, care nu semana deloc cu albastru de la secu.
Verdele deschis de la graniceri era acelasi cu cel de la farmacisti. In timp ce vanatorii de munte aveau un verde inchis.
Doctorii militari aveau petlite visinii ca cele de la TF mi-s pare. Militia avea tot visinii dar mai intens (spre rosu).
Mai erau unii pe care i-am vazut cu petlite portocalii - studenti la marina parca.

Se zvonea ca metalul lamei baionetei ar fi tratat chimic ca sa produca infRectii.
Spre ultima parte a armatei (mele) 1 an si 6 luni parca, am avut centura din panza, ca aia de la poNpieri dar ingusta (de wermacht :angry: ) si cu catarama dintr-un zamac imputit si coclit. Se simtea apropierea sfarsitului.

Oricum il simteam demult ca dormeam intr-un pat tip lingura si din lipsa de mancare furam ceapa si slanina din magazie cu un cutit legat cu sfoara de maner.
Slanina era carnea ce trebuia bagata la diverse mancari dar nu prea o gaseai prin diversele carii dentare. In schimb ar fi fost carne destula in macaroane. Nu stiu altii cu or fi dar noua ne-au descarcat un camion de astfel de macaroane in curte, luate dintr-un depozit Shtock din Oltenita. Trebuiau inlocuite cu altele mai noi si ca sa nu le arunce..........Deh !
Faceam grupa la bucatarie cate 3 insi ca sa suflam in macaroane inainte sa le gateasca sa zboare viermii din ele. Ii suflam cu sarbacanele adhoc fix intr-o galeata cu apa. Ne mandream cu recolta noastra si cateodata ii mai foloseam la lacul din Greaca....Nici pestii nu-i prea agreau.

In rest eram prea beat ca sa-mi aduc aminte ca-i nasol...

#33 Useril este offline   radub 

• Membru senior

Postat 20 September 2007 - 10:29 AM

Din aceeasi lucrare de diploma mentionata mai sus, iata si o descriere a uniformelor romanesti moderne
Interesant.
Radu

#34 Useril este offline   wurger 

• Membru senior

Postat 07 November 2007 - 11:59 AM

Stiu ca a pus si Alexie pe undeva niste poze, si m-am gandit sa ma bag si eu.
Puteti admira Kaki-ul foarte maro al uniformelor. Aici eram baiat cuminte....In curand nu am mai fost.
Imagine postata
Ba am fost chiar mutat disciplinar.....Mi-a prins bine...Am ajuns portdrapel
Imagine postata
Se mai si muncea pe acolo
Imagine postata
Dar ne si relaxam la o popica
Imagine postata
Faceam si lansari
Imagine postata
Insa cea mai frumoasa activitate era evadarea
Imagine postata
La care eu aveam un rol foarte important
Imagine postata
Acela de "INVERS"
Imagine postata
De fapt ne duceam dupa struguri si alte produse ce se gaseau prin apropiere
Imagine postata
Mai faceam si alte prostii dar asta e partea a doua
Imagine postata

#35 Useril este offline   AdyAero 

• Die-cast 1:72
  • Postari: 1360
  • Inregistrat: 07-August 06
  • Interests:Auto 1:72 plastic & diecast

Postat 07 November 2007 - 12:39 PM

Neste poze nu se vad :8P:

#36 Useril este offline   wurger 

• Membru senior

Postat 08 November 2007 - 12:34 AM

Sau neste bucati de poze.....Pai eu n-am nici o taina dar politica .....Deh sti si matale.
In plus era cam Hairy si nu se face in anul 2007.

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

5 useri citesc topicul
0 membri, 5 vizitatori, 0 utilizatori anonimi