Forum Machete,Modelism,Hobby: TAB 77 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Acest topic e inchis

TAB 77 Se caută schiţe şi poze

#41 Useril este offline   FlyBoy 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1937
  • Inregistrat: 24-February 06

Postat 12 September 2007 - 03:56 PM

Neica Kamikaze, esti super tare...

Multumesc de poze... :bang:

#42 Useril este offline   goposaurus 

• Membru senior
  • Postari: 2091
  • Inregistrat: 22-June 06
  • Interests:Aviatia, in general

Postat 12 September 2007 - 05:28 PM

Hai sa ma bag si eu in discutie... dar nu ca musca.
In '89, o parte din parasutistii de la Boteni dizlocati la Televiziune purtau combinezoane inchise la culoare (negre?) si castile clasice de parasutisti (alea mici si cu urechi :bang: ).
Asta nu i-a ajutat prea mult. Cei in combinezoane inchise la culoare au fost trimisi sus pe cladirea TV, unde au devenit tintele unei Pume trimise tot de la Boteni. Au tras in ei cu mitraliera de cargo de 12,7mm...pentru ca echipajului i s-a spus ca pe acoperisul TV sunt teroristi imbracati in negru... Au aparut imagini si pe la diverse posturi, fiecare comentand si inventand in stil propriu.
Cei imbracati in kaki au devenit tintele lunetistilor (de unde?). In sala de sport de la Boteni au fost aduse cadavrele a cca 10 parasutisti (in frunte cu locotenentul) impuscati in cap (nu neaparat in frunte, si in ceafa, si in tampla, si in pometi) imediat sub marginea castii.
Dar cred ca dau din gura prea mult :bang:

#43 Useril este offline   radub 

• Membru senior
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 12 September 2007 - 05:45 PM

Ma bag si eu, dar ca musca...
Uniformele din poza pusa de Gerge nkl cu vecinul lui Flyboy sunt uniformele de camuflaj introduse dupa revolutie, prin primavara lui 91. Inainte de revolutie, MApN nu avea uniforme de camuflaj.
Nu stiu ce berete erau alea albastre din poza dar e posibil sa fie de fapt beterele unei unitati de mentinere a pacii, "Casti Albastre".
Imi amintesc cu claritate ca parasutistii aveau berete visinii.
Radu

#44 Useril este offline   George_nkl 

• Membru senior
  • Postari: 257
  • Inregistrat: 07-May 07

Postat 13 September 2007 - 10:48 PM

Dupa parerea mea, fiecare om are dreptul de a interpreta diferitele lucruri (inclusiv pozele), cum vrea, crede, ii convine ii place etc. Nu pot insa (si..iertati-ma) sa-mi dau seama cum se poate, ca uniformele din imaginea pe care am postat-o, sa fie calificate ca fiind de ...camuflaj..?!?! Iata cum a aratat uniforma de camuflaj introdusa dupa revolutie, prin primavara anului 1990, nu 1991
(cea purtata de ofiterul din partea dreapta):

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: romanian_old_camo_psl_lg.jpg

#45 Useril este offline   George_nkl 

• Membru senior

Postat 13 September 2007 - 11:38 PM

radub, la Sep 12 2007, 05:45 PM, a spus:

..Inainte de revolutie, MApN nu avea uniforme de camuflaj...

Avea asta:

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Roca.jpg

#46 Guest =Rachita Dan=

• Grup: Guests

Postat 14 September 2007 - 12:02 AM

Pentru Flyboy :referitor la revoluţie: nu aveam TAB-uri; dar am avut colegi care au plecat în misiuni cu ele (doar transport) şi le mai foloseam pentru a evita mulţimea. Cât despre dotare cei de la Buzău, Cîmpia-Turzii şi Boteni sigur nu aveau aşa ceva în dotare. Nu ştiu cei de la Clinceni.
Despre ţinute:
Până la 1990 ţinuta de instrucţie a paraşutiştilor era de culoare kaki cu beretă albastră – vara şi cu căciulă m.t. iarna. Datorită faptului că existau mari cantităţi de ţinute postav de culoare albastră (pt iarnă) se dădeau la purtare şi acestea. Unele cadre purtau combinezoane de salt şi scurte paraşutist (care puteau face rost de aşa ceva). Din primăvara sau din vara 1990 s-a introdus ţinuta de camuflaj (atât pentru vară cât şi pentru iarnă) cu beretă de culoare bordo (vişinie). Au fost mai multe modele de ţinute de camuflaj . Iar mai nou, de când cadrele militare îşi cumpără echipamentul (2002 sau 2003), ţinuta este Ripstop „camuflaj de pădure”. Regulamentul de echipare prevede şapca la acest tip de ţinută dar sincer să fiu nu am văzut nici un paraşutist care să renunţe la beretă, pe care au dreptul să o poarte conform unui alt regulament.
Despre prima fotografie postată de George nkl : costumul de camuflaj purtat de fată este al doilea model de camuflaj care a apărut parcă prin1992 sau 1993 iar ţinuta purtată de ofiţer este cea Ripstop. Iar în legătură cu cea de-a doua fotografie seamănă cu „costum camuflaj vară ” pt. munte care era întradevăr şi înainte de revoluţie dar şi acum, folosit mai ales de VM şi trupele de cercetare.

#47 Useril este offline   George_nkl 

• Membru senior

Postat 14 September 2007 - 12:05 AM

Revenind la imaginea care am postat, ea a fost publicata pe coperta revistei “Viata Armatei”, cum a fost rebotezata publicatia “Viata Militara”, in aprilie 1990. Ea este facuta probabil, inainte de revolutie. Precum se poate observa, insigna de pe berete pare a fi stema RSR:

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: stema.jpg

#48 Useril este offline   blue wolf 

• Membru senior
  • Postari: 243
  • Inregistrat: 13-March 06

Postat 14 September 2007 - 12:13 AM

Michael_Wittmann, la Aug 21 2007, 10:49 PM, a spus:

Aşa cum reiese din titlul topicului, mă interesează orice poze cu acest vehicul. Ştiu că s-a mai discutat problema pe forum, am copiat toate pozele puse la dispoziţie de fratele Gopo (căruia îi mulţumesc cu această ocazie). Dar, pentru o bună documentare îmi mai trebuie poze şi dacă este cumva posibil nişte schiţe, indiferent de scară. Precizez din start că îmi sunt complet nefolositoare orice referinţe privind BTR 70, vehicul complet diferit de TAB, precum şi linkurile referitoare la TAB găsite pe Google, pe care le-am studiat deja (inclusiv site-ul MApN). Deci, pe scurt, pentru toţi binevoitorii: poze+schiţe TAB 77. Mulţumesc în avans şi promit că mă revanşez în  :bang:  :bang:  :bang: Spor!

Nu ca vreau sa fiu prost ( inteles ) dar cred ca omul a fost destul de explicit TAB 77. Ok noi fiind necunoscatorii am pus de toate ( BTR 60, BTR 70, BTR 80; dar asta pt ca nu stie nimeni pe dinafara diferentele dintre cele enumerate si TAB-ul 77 ) dar pana a ajunge de la TAB la parasutist,i la berete ( albastre ) si uniformele MApN parcai destul de departe. Asa cum am spus si pe topicul cu T55:
"Cred ca ar trebui sa tratam mai simplu lucrurile nu sa ne afundam in nisipuri miscatoare!"

Incercati sa ajutati omul nu sa-l buimaciti cu informatii pe care poate nu le vrea. OK parasutisti de ce nu faceti un topic separat? Uniforme ... etc.
Acu puteti da cu paru' sau cu hammerul :hammer:

#49 Useril este offline   blue wolf 

• Membru senior
  • Postari: 243
  • Inregistrat: 13-March 06

Postat 14 September 2007 - 12:15 AM

George_nkl, la Sep 14 2007, 12:05 AM, a spus:

Revenind la imaginea care am postat, ea a fost publicata pe coperta revistei “Viata Armatei”, cum a fost rebotezata publicatia “Viata Militara”, in aprilie 1990. Ea este facuta probabil, inainte de revolutie. Precum se poate observa, insigna de pe berete pare a fi stema RSR:

De la Pare si pana la SIGUR ESTE e ( parerea mea ) mare diferenta.

#50 Useril este offline   George_nkl 

• Membru senior

Postat 14 September 2007 - 12:18 AM

In orice caz, pot sa confirm existenta exact a acestei uniforme, inainte de 1989: Prin toamna lui 1988, aflindu-ma pe strada Cluj din Timisoara, mergind spre Complexul Studentesc, am vazut sa se apropie dinspre directia opusa, un soldat purtind o uniforma pe care n-o mai vazusem inainte: culoare kaki (ceva mai spre gri), material din bumbac, bocanci de buna calitate, mai inalti fata de cei obisnuiti si de culoare maro, bereta de culoare albastru deschis. Plus de asta, a fost evident ca era parasutist; trebuie sa fi existat oarecare insigna caracteristica; din pacate nu-mi amintesc ce exact (poate agrafa curelei). Oricum, eu din acel moment am stiut in mod cert ca era un parasutist. In seara acelei zile, am facut o schita cu citeva detalii ce am putut sa retin. Iata cum arata, aproape stearsa, dupa douazeci de ani: . P.s. Singurele berete intilnite in armata romana inainte de 1989, au fost cea kaki a vinatorilor de munte si cea albastra a parasutistilor. Berete intr-o mare varietate de culori, au aparut dupa 1990.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: schita1.jpg

#51 Useril este offline   George_nkl 

• Membru senior

Postat 14 September 2007 - 12:50 AM

osmulikevicialexandru, la Sep 14 2007, 12:15 AM, a spus:

De la Pare si pana la SIGUR ESTE e ( parerea mea ) mare diferenta.

Aici iti scapa esenta. Esenta este ca, daca uniforma respectiva a fost pe poza publicata, in aprilie 1990, inseamna ca ea a existat cel putin in martie. Si daca a existat in martie, nu inseamna ca a fost croita in martie, dar ca foarte bine a putut fi croita in februarie, ianuarie sau decembrie ori noiembrie, sau mai devreme. Si este cu atit mai improbabil sa fi croita prima data in primele trei luni a lui 1990, cu cit atunci se pregatea inlocuirea treptata a uniformelor vechi (kaki), prin croirea a mari cantitati de uniforme camuflate, ca si aceea pe care am postat mai sus. Inlocuire care a inceput in primavara anului 1990.
Dealtfel, vezi postul meu anterior.

Aceasta postare a fost editata de George_nkl: 14 September 2007 - 12:54 AM

#52 Useril este offline   kamikaze 

• Membru senior
  • Postari: 308
  • Inregistrat: 28-September 05
  • Interests:Prea multe... prea putin timp

Postat 14 September 2007 - 05:19 AM

osmulikevicialexandru, la Sep 14 2007, 01:13 AM, a spus:

:
Nu ca vreau sa fiu prost ( inteles ) dar cred ca omul a fost destul de explicit TAB 77. Ok noi fiind necunoscatorii am pus de toate ( BTR 60, BTR 70, BTR 80; dar asta pt ca nu stie nimeni pe dinafara diferentele dintre cele enumerate si TAB-ul 77 ) dar pana a ajunge de la TAB la parasutist,i la berete ( albastre ) si uniformele MApN parcai destul de departe.

Pai da, dar de la BTR ( 60,70,80 ) pana la TAB nu-i decat un mic pas, asa ca.....ideea era ca oricum pe piata nu se gasesc kituri de TAB, asa ca va trebui modificat unul de BTR, de aceea si multimea de detalii axata mai mult pe BTR; intelegi..? :bang:

#53 Useril este offline   FlyBoy 

• Membru senior

Postat 14 September 2007 - 09:10 AM

Citeaza

...de la BTR ( 60,70,80 ) pana la TAB nu-i decat un mic pas...

Fratioare iti respect parerile, dar aici gresesti. Exista diferente destul de mari intre cele doua masini. Cred ca cel mai bine ar posta Wittman starea lucrarilor lui ca sa vedem despre ce e vorba :bang:
Eu am pus destule poze la galerii si Walkarounds dar nimeni nu sta sa le vada cu exceptia lui Marius care isi construieste linistit macheta :bang:

Dar in linii mari o sa scriu acum. TAB-ul se diferentiaza prin:

- Cutia blindata mai masiva, cu etrava mai larga (vezi mai jos)

Imagine postata

- partea din spate este taiata drept fara sa fie "adunata" ca la BTR 70

Imagine postata

-Profilul mai redus la suprafata apei, daca observi partea de deasupra unghiului longitudinal, este mai mica la TAB decat la BTR, de asemenea ceva unghiuri moarte au fost eliminate de pe caroseria din fata, si au mai pus un periscop

Imagine postata

- turela este specifica constructiilor romanesti, cu indicator de elevatie si elevatia in sine de tragere marita - apropos aici se vad si alte detalii de direrentiere, cum ar fi trapa soferului si a comandantului care la TAB sunt direct imprumutate din BTR 60, fata de BTR 70 unde sunt in contra-deschidere, si cadrele de protectie de la faruri. De asemenea pe turela a fost montat un stand de antena suplimentar, dar e foarte rar asa ceva. :bang:

Imagine postata

-Absenta pragului la unghiul caroseriei, care a fost inlocuit cu un rand de manere, si absenta ambrazurilor verticale de mortier, care au fost inlocuite cu periscoape

Imagine postata

-tot din ciclul periscoape o alta imagine, de data asta si cu capace la motoare, diferite (probabil Early TAB 77, cele late arata ca cele de BTR 70, numai ca sunt doar 2 :bang: )

Imagine postata

- Comparativ, un BTR intre 2 TAB-uri, vezi singur diferentele :bang:

Imagine postata

OK, mi-am propus sa duc treaba la nivel de universitate si caut si alti amatori care sunt dornici si apti sa caute informatii despre TAB-ul 77 si 79, poate reusim cumva sa facem o baza de date si sa il popularizam, ca doar e romanesc si e al nostru. :bang:

Hai bafta si ne vedem la o :bang:

Aceasta postare a fost editata de cartula: 14 September 2007 - 09:41 AM

#54 Useril este offline   Kamob 50 

• Membru senior
  • Postari: 1970
  • Inregistrat: 13-May 06

Postat 14 September 2007 - 09:51 AM

Nu ti-ai cumpara si tu odata un aparat sa faci fotografii, Doamne fereste... sa ma chinui EU acum sa vad diferentele :bang:

Intrebare: ai zis BTR intre TAB. Ce BTR e acela?... ca sunt cam multe diferente, si ma gandesc sa nu fie probabil 60.

#55 Useril este offline   radub 

• Membru senior
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 14 September 2007 - 11:13 AM

Cu privire la uniforme, nu insist ca nu ma pricep atat de bine. In legatura cu poza aia cu "balerinii fiorosi", pot spune ca si in 1991 inca se mai foloseau cuci de caciula cu stema veche a Romaniei. Stema noua nu a fost aprobata decat pe la sfarsitul lui 90 iar noua constitutie a fost votata prin referendum in primavara lui 91.
Radu

#56 Useril este offline   kamikaze 

• Membru senior

Postat 14 September 2007 - 12:59 PM

Flyboy stiu ca e diferenta altfel nu mai aparea acest subiect :lol: ; eu ma refeream ca e mai mare distanta de la TAB la parasutisti decat de la TAB la BTR....(fapt evidentiat si de a doua jumatate a postului meu....); oricum felicitari pentru ceea ce faci; mai ales ca asa cum ai zis e vorba de o masina romaneasca si in plus doar noi si urss dintre tarile blocului comunist produceam vehicule blindate pe roti ( la asta puteti sa ma contraziceti ca am citit-o intr-un ziar deci nu bag mana in foc.... :angry: ); asadar ma angajez ca o sa incerc sa te ajut cu ce pot...

#57 Useril este offline   FlyBoy 

• Membru senior

Postat 14 September 2007 - 01:15 PM

Kamob, ala e 60 intr-adevar, dar si 70'ul are cutia CVASI ASEMANATOARE!!! cel putin la conceptie si geometrie.

Sunt sigur ca tu dispui de poze elocvente cu BTR 70, daca nu se poate face comparatia cu ce a postat kamikaze mai devreme (galeriile rusilor)

Respect pentru toti cei implicati in discutia asta!!! :angry:

p.s. Nu imi iau deocamdata tun sau fotomitraliera Canon :hammer:

#58 Useril este offline   mersu 

• Christian von Turela
  • Postari: 1260
  • Inregistrat: 04-April 06
  • Interests:StuG fan!

Postat 14 September 2007 - 02:29 PM

Tin minte ca acu' 2-3 ani amvazut pe un site german o poza cu un BTR-70 din dotarea NVA in care se spunea ca ar fi fost fabricat in Romania! Cred ca mai am poza ...... dar nu stiu pe unde o fi! :-?

#59 Useril este offline   kamikaze 

• Membru senior

Postat 14 September 2007 - 09:33 PM

niste detalii in plus... http://www.pmulcahy.com/wheeled_apcs/roman...heeled_apcs.htm
:angry:
si uitati-va atent la http://www.globalsecurity.org/military/lib...in0534/lsn2.htm , adica derulati toata pagina ( e cam lunga, dar interesanta, aveti ce vedea...); eu cred totusi ca unele informatii de aici sunt eronate

Aceasta postare a fost editata de kamikaze: 14 September 2007 - 09:47 PM

#60 Useril este offline   kamikaze 

• Membru senior

Postat 15 September 2007 - 08:53 AM

Stie cineva daca asta e chiar pe bune sau sunt doar aberatii gazetaresti...?
http://old.jurnalul....ol.php?id=69596

Arata acest topic

• 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Acest topic e inchis

42 useri citesc topicul
0 membri, 42 vizitatori, 0 utilizatori anonimi