TAB 77 Se caută schiţe şi poze
Postat 12 September 2007 - 05:28 PM
In '89, o parte din parasutistii de la Boteni dizlocati la Televiziune purtau combinezoane inchise la culoare (negre?) si castile clasice de parasutisti (alea mici si cu urechi ).
Asta nu i-a ajutat prea mult. Cei in combinezoane inchise la culoare au fost trimisi sus pe cladirea TV, unde au devenit tintele unei Pume trimise tot de la Boteni. Au tras in ei cu mitraliera de cargo de 12,7mm...pentru ca echipajului i s-a spus ca pe acoperisul TV sunt teroristi imbracati in negru... Au aparut imagini si pe la diverse posturi, fiecare comentand si inventand in stil propriu.
Cei imbracati in kaki au devenit tintele lunetistilor (de unde?). In sala de sport de la Boteni au fost aduse cadavrele a cca 10 parasutisti (in frunte cu locotenentul) impuscati in cap (nu neaparat in frunte, si in ceafa, si in tampla, si in pometi) imediat sub marginea castii.
Dar cred ca dau din gura prea mult
Postat 12 September 2007 - 05:45 PM
Uniformele din poza pusa de Gerge nkl cu vecinul lui Flyboy sunt uniformele de camuflaj introduse dupa revolutie, prin primavara lui 91. Inainte de revolutie, MApN nu avea uniforme de camuflaj.
Nu stiu ce berete erau alea albastre din poza dar e posibil sa fie de fapt beterele unei unitati de mentinere a pacii, "Casti Albastre".
Imi amintesc cu claritate ca parasutistii aveau berete visinii.
Radu
Postat 13 September 2007 - 10:48 PM
(cea purtata de ofiterul din partea dreapta):
#46 Guest =Rachita Dan=
Postat 14 September 2007 - 12:02 AM
Despre ţinute:
Până la 1990 ţinuta de instrucţie a paraşutiştilor era de culoare kaki cu beretă albastră – vara şi cu căciulă m.t. iarna. Datorită faptului că existau mari cantităţi de ţinute postav de culoare albastră (pt iarnă) se dădeau la purtare şi acestea. Unele cadre purtau combinezoane de salt şi scurte paraşutist (care puteau face rost de aşa ceva). Din primăvara sau din vara 1990 s-a introdus ţinuta de camuflaj (atât pentru vară cât şi pentru iarnă) cu beretă de culoare bordo (vişinie). Au fost mai multe modele de ţinute de camuflaj . Iar mai nou, de când cadrele militare îşi cumpără echipamentul (2002 sau 2003), ţinuta este Ripstop „camuflaj de pădure”. Regulamentul de echipare prevede şapca la acest tip de ţinută dar sincer să fiu nu am văzut nici un paraşutist care să renunţe la beretă, pe care au dreptul să o poarte conform unui alt regulament.
Despre prima fotografie postată de George nkl : costumul de camuflaj purtat de fată este al doilea model de camuflaj care a apărut parcă prin1992 sau 1993 iar ţinuta purtată de ofiţer este cea Ripstop. Iar în legătură cu cea de-a doua fotografie seamănă cu „costum camuflaj vară ” pt. munte care era întradevăr şi înainte de revoluţie dar şi acum, folosit mai ales de VM şi trupele de cercetare.
Postat 14 September 2007 - 12:05 AM
Postat 14 September 2007 - 12:13 AM
Michael_Wittmann, la Aug 21 2007, 10:49 PM, a spus:
Nu ca vreau sa fiu prost ( inteles ) dar cred ca omul a fost destul de explicit TAB 77. Ok noi fiind necunoscatorii am pus de toate ( BTR 60, BTR 70, BTR 80; dar asta pt ca nu stie nimeni pe dinafara diferentele dintre cele enumerate si TAB-ul 77 ) dar pana a ajunge de la TAB la parasutist,i la berete ( albastre ) si uniformele MApN parcai destul de departe. Asa cum am spus si pe topicul cu T55:
"Cred ca ar trebui sa tratam mai simplu lucrurile nu sa ne afundam in nisipuri miscatoare!"
Incercati sa ajutati omul nu sa-l buimaciti cu informatii pe care poate nu le vrea. OK parasutisti de ce nu faceti un topic separat? Uniforme ... etc.
Acu puteti da cu paru' sau cu hammerul :hammer:
Postat 14 September 2007 - 12:15 AM
George_nkl, la Sep 14 2007, 12:05 AM, a spus:
De la Pare si pana la SIGUR ESTE e ( parerea mea ) mare diferenta.
Postat 14 September 2007 - 12:18 AM
Postat 14 September 2007 - 12:50 AM
osmulikevicialexandru, la Sep 14 2007, 12:15 AM, a spus:
Aici iti scapa esenta. Esenta este ca, daca uniforma respectiva a fost pe poza publicata, in aprilie 1990, inseamna ca ea a existat cel putin in martie. Si daca a existat in martie, nu inseamna ca a fost croita in martie, dar ca foarte bine a putut fi croita in februarie, ianuarie sau decembrie ori noiembrie, sau mai devreme. Si este cu atit mai improbabil sa fi croita prima data in primele trei luni a lui 1990, cu cit atunci se pregatea inlocuirea treptata a uniformelor vechi (kaki), prin croirea a mari cantitati de uniforme camuflate, ca si aceea pe care am postat mai sus. Inlocuire care a inceput in primavara anului 1990.
Dealtfel, vezi postul meu anterior.
Aceasta postare a fost editata de George_nkl: 14 September 2007 - 12:54 AM
Postat 14 September 2007 - 05:19 AM
osmulikevicialexandru, la Sep 14 2007, 01:13 AM, a spus:
Nu ca vreau sa fiu prost ( inteles ) dar cred ca omul a fost destul de explicit TAB 77. Ok noi fiind necunoscatorii am pus de toate ( BTR 60, BTR 70, BTR 80; dar asta pt ca nu stie nimeni pe dinafara diferentele dintre cele enumerate si TAB-ul 77 ) dar pana a ajunge de la TAB la parasutist,i la berete ( albastre ) si uniformele MApN parcai destul de departe.
Pai da, dar de la BTR ( 60,70,80 ) pana la TAB nu-i decat un mic pas, asa ca.....ideea era ca oricum pe piata nu se gasesc kituri de TAB, asa ca va trebui modificat unul de BTR, de aceea si multimea de detalii axata mai mult pe BTR; intelegi..?
Postat 14 September 2007 - 09:10 AM
Citeaza
Fratioare iti respect parerile, dar aici gresesti. Exista diferente destul de mari intre cele doua masini. Cred ca cel mai bine ar posta Wittman starea lucrarilor lui ca sa vedem despre ce e vorba
Eu am pus destule poze la galerii si Walkarounds dar nimeni nu sta sa le vada cu exceptia lui Marius care isi construieste linistit macheta
Dar in linii mari o sa scriu acum. TAB-ul se diferentiaza prin:
- Cutia blindata mai masiva, cu etrava mai larga (vezi mai jos)
- partea din spate este taiata drept fara sa fie "adunata" ca la BTR 70
-Profilul mai redus la suprafata apei, daca observi partea de deasupra unghiului longitudinal, este mai mica la TAB decat la BTR, de asemenea ceva unghiuri moarte au fost eliminate de pe caroseria din fata, si au mai pus un periscop
- turela este specifica constructiilor romanesti, cu indicator de elevatie si elevatia in sine de tragere marita - apropos aici se vad si alte detalii de direrentiere, cum ar fi trapa soferului si a comandantului care la TAB sunt direct imprumutate din BTR 60, fata de BTR 70 unde sunt in contra-deschidere, si cadrele de protectie de la faruri. De asemenea pe turela a fost montat un stand de antena suplimentar, dar e foarte rar asa ceva.
-Absenta pragului la unghiul caroseriei, care a fost inlocuit cu un rand de manere, si absenta ambrazurilor verticale de mortier, care au fost inlocuite cu periscoape
-tot din ciclul periscoape o alta imagine, de data asta si cu capace la motoare, diferite (probabil Early TAB 77, cele late arata ca cele de BTR 70, numai ca sunt doar 2 )
- Comparativ, un BTR intre 2 TAB-uri, vezi singur diferentele
OK, mi-am propus sa duc treaba la nivel de universitate si caut si alti amatori care sunt dornici si apti sa caute informatii despre TAB-ul 77 si 79, poate reusim cumva sa facem o baza de date si sa il popularizam, ca doar e romanesc si e al nostru.
Hai bafta si ne vedem la o
Aceasta postare a fost editata de cartula: 14 September 2007 - 09:41 AM
Postat 14 September 2007 - 11:13 AM
Radu
Postat 14 September 2007 - 12:59 PM
Postat 14 September 2007 - 01:15 PM
Sunt sigur ca tu dispui de poze elocvente cu BTR 70, daca nu se poate face comparatia cu ce a postat kamikaze mai devreme (galeriile rusilor)
Respect pentru toti cei implicati in discutia asta!!!
p.s. Nu imi iau deocamdata tun sau fotomitraliera Canon :hammer:
Postat 14 September 2007 - 09:33 PM
si uitati-va atent la http://www.globalsecurity.org/military/lib...in0534/lsn2.htm , adica derulati toata pagina ( e cam lunga, dar interesanta, aveti ce vedea...); eu cred totusi ca unele informatii de aici sunt eronate
Aceasta postare a fost editata de kamikaze: 14 September 2007 - 09:47 PM
Postat 15 September 2007 - 08:53 AM
http://old.jurnalul....ol.php?id=69596