Lacuri si lacuri...
Postat 25 July 2007 - 11:54 AM
Pun si eu o intrebare de bou!
Dace lacuiesti ceva cu un lac lucios si dupa maturizare (vorba lui Alexandru - maturare) dai cu un lac mat peste, ce se intimpla?
Dar daca lacul lucios nu e suficient maturizat?
A-ti avut diferite experiente sau necazuri cu chestii din astea?
Nu de alta dar vreau sa evit o postare de genul:
Sa vedeti ce am patit?
...
Christian
Postat 25 July 2007 - 12:14 PM
Poti sa ai urmatoarele probleme:
- lacul mat nu e chiar asa de 'mat'. Si din cauza luciosului de dedesubt, o sa iti iasa usor 'satinat'. O sa fie poate nevoie de mai multe straturi pana sa obtii o suprafata cat de mata doresti.
- lacul are solventi puternici, si e aplicat 'baltit'... Poate sa atace si sa increteasca / desprinda stratul/straturile de dedesubt, de obicei cu consecinte tragice.
Pentru cazul 2, aplicarea peste ceva inca 'nematurat', depinde cine-i mai puternic si cum, si cat de slab, si in ce mod, e ala mai slab.
Adica.
Lacul cata priza are pe substat, cat de elastic este, cat de mult se mai contracta (daca se contracta), cat de multi solventi mai elimina si de ce tip sunt acestia, cat de permeabil este la solventi, si la care tipuri de solventi e permeabil.
Probleme pot sa apara la fiecare combinatie de 'variabile' din cele de mai sus.
Ce am intalnit:
- lac 'dur' pe substrat inca elastic, dar bine 'ancorat': la uscare se crapa lacul de deasupra.
- lac 'dur' si cu contractie mare pe substrat fara cine stie ce priza: a crapat substratul, l-a ridicat de pe plastic.
- lac impermeabil peste ceva care mai avea de stat sa elimine solventi: Dupa un timp, reactii bizare, ramaneau urme de amprente in lacul de deasupra desi parea uscat, sub el precedentele straturi erau o pasta ciudata, care nu mai vroia sa se usuce
E mult de vorbit pe tema asta, si depinde despre ce e vorba exact. Unele combinatii merg, in conditiile in care in exact aceeasi situatie alte combinatii dau chix.
Postat 25 July 2007 - 01:36 PM
Vezi si astea:
http://www.network54...uture%2C+Conan-
http://www.network54....+broken+heart...
Postat 25 July 2007 - 02:41 PM
Deci incercarae si aflare - sfatuires dam.
Pe romaneste - aplica suita de operatiuni pe ceva neimportant. Coperta pasaportului, lentilele Raybanilor, rolex si vezi ce iese.
Apoi aplica pe ce e cu adevarat important...Recte macheta de plastic.
Cu cat iti iei mai multe scanduri peste bot cu atat inveti mai multe. Atat de multe incat incepi sa le uiti si sa faci greseli de incepator si te simti ca un nou-nascut (sa faci pe tine)...Iti spun din proprie experienta si din experiente devenite anecdotice ale altora.

Postat 22 May 2008 - 09:35 PM
A diluat revell nr.2 cu nitro si s-a apucat sa-mi lacuiasca figurina DAR figurina a capatat aspect de cocon, din airbrush ieseau panze de paianjen.
[right]

Ceea ce pare a fi fum sunt "panzele de paianjen"[/right]
Sper sa pot reedita evenimentul pentru o diorama cu mumii.
P.S. Sigla este cenzurata, eu fiind consumator de Coca-Cola
Postat 22 May 2008 - 10:14 PM
Postat 22 May 2008 - 11:04 PM
lac lucios uscat + lac mat = suprafata mata
lac lucios neuscat + lac mat = suprafata semimata (se usuca rapid si trece repede daca insisti in mat)
Postat 23 May 2008 - 08:00 AM
Citeaza
Asa ceva pateam si eu pe cind vopseam machete cu Lunar/Aurolac diluat cu acetona! Imi umpleam casa de "puf"!
Nu bag mina in foc ca asta este procesul de formare, dar cauza e diluantul. Acesta evaporindu-se prea repede, in contextul scaderii temparaturii la iesirea din duza, creaza conditii ca microparticulele de vopsea/lac sa se "inlantuie" in zonele periferice ale conului de vopsea aruncat de aerograf si sa formeze acele firisoare. Incearca cu un diluant cu evaporare mai lenta, nu se mai formeaza aceste firisoare.
Postat 23 May 2008 - 10:05 PM
Z-mare, la 23 May 2008, 09:00, a spus:
Nu bag mina in foc ca asta este procesul de formare, dar cauza e diluantul. Acesta evaporindu-se prea repede, in contextul scaderii temparaturii la iesirea din duza, creaza conditii ca microparticulele de vopsea/lac sa se "inlantuie" in zonele periferice ale conului de vopsea aruncat de aerograf si sa formeze acele firisoare. Incearca cu un diluant cu evaporare mai lenta, nu se mai formeaza aceste firisoare.
Am patit si eu asta si am rezolvat cu o presiune mica(maxim 1atm)
Postat 24 May 2008 - 05:03 PM
Citeaza
Postat 30 September 2008 - 01:52 PM
Iti recomand lacul auto Sinto, pe care, cu oarece tehnica ( distanta fata de macheta mare, adica 30 - 40 cm, incepi pulverizarea inaintea de a ajunge in dreptul machetei si o termini dupa, te misti repede pentru a nu face balta, dai in straturi subtiri, succesive), il poti da direct din doza!
P.S. Eu dau cu lac lucios, acrilic, la pensula, numai in zona/panoul unde pun decalurile. Nu am avut niciodata probleme ca s-ar vedea diferenta dupa ce dau cu lac mat!!!!!
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 30 September 2008 - 01:55 PM
Postat 18 October 2008 - 07:53 PM
Asa, ca pentru prima postare, am si eu nevoie de un pic de ajutor. Va rog sa imi recomandati ceva lac lucios (in afara de Future) si lac mat pentru aplicat cu pensula pe aeromodele din plastic. As aprecia recomandari de denumiri/marci/coduri, eventual link.
Aceasta postare a fost editata de dflc03: 18 October 2008 - 07:55 PM
Postat 18 October 2008 - 08:40 PM
dflc03, la 18 Oct 2008, 20:53, a spus:
Asa, ca pentru prima postare, am si eu nevoie de un pic de ajutor. Va rog sa imi recomandati ceva lac lucios (in afara de Future) si lac mat pentru aplicat cu pensula pe aeromodele din plastic. As aprecia recomandari de denumiri/marci/coduri, eventual link.
Salut
Aceasi intrebare a pus-o cu vre-o 3 postari mai sus Falco ! Nu ai gasit lac, sau nu ai citit ceea ce a scris Wurger , Z-Mare si restul ? Vezi ca mai sunt o gramada de topicuri deschise pe aceasi tema. Citeste-le ca prinde bine !
Uite raspunsul la intrebarea ta :
Lac pentru pensula acrilic de dat pe avioane: Maimeri mat
Lac pentru pensula acrilic de dat pe avioane: Maimeri lucios
Ambele le gasesti la aproape orice mag. cu articole pentru pictura, sunt in recipiente de sticla ,cca. 70 ml, si in jur de 15 lei bucata.
Si ca sa nu mai las loc de nici un dubiu, iaca o imagine :

In stanga e luciosu in dreapta e mat-u !
Cand vei avea in dotare un aerograf, in loc de acrilicu mat vei folosii Spray Sinto (adica asta ):

Asta il gasesti pe la Cora, etc,etc, sau pe la mag. de piese auto.
Exista 3 tipuri imbuteliate asa,adica :
Mat, Semilucios(Semimat-zi cum vrei) si Lucios (Stralucitor -cum zicea Tgr

Sper ca s-a lamurit treaba.
Apropo: vezi ca la aplicare acrilicul mat s-ar putea sa faca ceva spume albe (la pensula) nu dispera ! Asa se comporta el dar se va usca cuminte si frumos.
Ideal ar fi sa dai acrilic lucios si email mat(vorbind de dat la pensula) ;pe ultimul il gasesti in recipiente de 15 ml, pe la hobbyx.ro si machete.ro .Pretul nu il stiu.Cauta tu !
Spor la treaba
Adi
Postat 19 October 2008 - 08:30 AM
M-am uitat pe hobbyx, dar nu am vazut lac email mat, iar cautarile pe site dupa lac email/enamel mat nu au dat rezultate. Pe machete.ro la cautare mi-a dat doar Revell email lac mat - indisponibil. Nu am mai folosit asa ceva si poate are si alta denumire comerciala, dar in engleza/alte limbi nu stiu cum se numeste lacul cu pricina. Daca as sti exact ce caut cred ca ar fi mai usor.
Aceasta postare a fost editata de dflc03: 19 October 2008 - 08:37 AM
Postat 19 October 2008 - 08:52 AM
Uite aici la pozitia 6:
http://www.revell.ro/store/index.php?actio...=1503&pag=1
Eventual poti cauta la vre-un mag. la tine in oras (nu am idee de unde esti -in profil nu scrie), sau poti comanda de pe link-ul pus mai sus.Daca nu gasesti acrilic mat, poti comanda aici:
http://parcmodels.ro/machete.php?categorie...5&init=true
Din pacate actualmente nu este pe stoc, insa cu siguranta va aduce .
O imagine cu un lac email Humbrol ( cod-Matt 49) si un acrilic mat Agama, de pe Parcmodels:

Sper ca acum o sa fie mai restransa aria cautarilor tale.Pentru lamuriri suplimentare, ask here !
Adi