Forum Machete,Modelism,Hobby: Muzeul Aeronautic Yugoslav - Belgrad - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Muzeul Aeronautic Yugoslav - Belgrad

#1 Useril este offline   Blue-Max 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2473
  • Inregistrat: 06-December 04

Postat 18 July 2007 - 07:51 AM

Muzeul Aeronautic Yugoslav - Belgrad

La doar 220km. de Lugoj, in Belgrad, actuala capitala a rebublici Serbia, se afla unul din cele mai bine dotate muzee aviatice din estul Europei, din pacate prea putin cunoscut si mediatizat la noi. Muzeul se afla in imediata apropiere a aeroportului international “Nicola Tesla”, la 15 km, de Belgrad, pe autostrada E75 catre Zagreb. Locatie, la care se ajunge destul de usor, chiar si fara GPS.
Cu un nr. de 42 de aparate in zona acoperita si in jur de 10 in zona libera din jurul muzeului, plus panouri explicative, machete la scara si alte exponate, va puteti delecta linistiti minimum 3-4 ore. Fotografiatul este absolut gratuit si fara restrictii. Puteti chiar fotografia cupola si alte resturi din vestitul F-117 doborat in recentul razboi, cat si alte trofee de lupta americane.
Muzeul este constituit in ideea de a prezenta o istorie aviatica yugoslava, incepand de la primul aparat construit de catre Sarici si pana la binecunoscutul noua IAR-93, care aici se cheama J-22 Orao. Toate aparatele au inmatriculari si vopsiri specifice aviatiei yugoslave in decursul timpului. Poate ati trait cu impresia ca numai Romania a avut o extrem de diversa varietate de aparate aviatice in dotare. Va inselati ! Si vecinii nostri sarbii au avut, dar spre deosebire de noi, care le-am distrus, ei le-au pastrat.
Printre altele puteti vedea: Messerschmitt Me-109 G2, Hawker Hurricane Mk.IV, Supermarine Spitfire Mk.V, Yak-3, Il-2 m3 Sturmovik, P-47 Thunderbold, Polikarpov Po-2, Buecker Bu-133 Jungmaster, Fiesler Fi-156 Storch, Tiger Moth, Nieuport-11 Bebe (replica cu elice, motor si mitraliera originale), Junkers Ju-52, AT-6 Texan, F-84, F-86, etc.
Am postat la Galerie 20 de poze cu explicatii si comentarii. In total am facut peste 350 de poze, iar prietenul Vali vreo 250. Voi posta si un Walkarround cu Ju-52.
In final doresc sa-i multumesc lui Vali, datorita caruia am aflat de muzeu si datorita caruia am si ajuns acolo.
Ce-ar mai fi de spus ?!
Nimic decat, daca puteti vizitati-l, nu veti regreta !!!

#2 Useril este offline   FlyBoy 

• Membru senior
  • Postari: 1937
  • Inregistrat: 24-February 06

Postat 18 July 2007 - 09:27 AM

Absolut superb din toate punctele de vedere. Multumim frumos de poze, chiar m-ai facut al dreaq de curios sa calc pe acolo.

P.S. Apropos, Asta nu e vanator :whistle:

#3 Useril este offline   Blue-Max 

• Membru senior

Postat 18 July 2007 - 09:46 AM

Multumesc Flyboy. Am corectat.

#4 Useril este offline   eugen 

• Membru senior
  • Postari: 1530
  • Inregistrat: 02-November 04
  • Interests:Aviatie post WWII

Postat 18 July 2007 - 09:51 AM

Flyboy, la Jul 18 2007, 10:27 AM, a spus:

Asta nu e vanator :lol:

Be e! De tancuri! :whistle:

#5 Useril este offline   mack 

• Membru senior
  • Postari: 697
  • Inregistrat: 15-April 05

Postat 18 July 2007 - 11:40 AM

Blue-Max, la Jul 18 2007, 07:51 AM, a spus:

...la doar 220km. de Lugoj, in Belgrad, actuala capitala a rebublici Serbia, se afla unul din cele mai bine dotate muzee aviatice din estul Europei, din pacate prea putin cunoscut si mediatizat la noi. Muzeul se afla in imediata apropiere a aeroportului international “Nicola Tesla”, la 15 km, de Belgrad, pe autostrada E75 catre Zagreb. Locatie, la care se ajunge destul de usor, chiar si fara GPS...

Salut,

Mai intai felicitari pentru initiativa de a impartasii impresiile si pozele!
Apoi, pentru cei care doresc sa ajunga pana acolo, poti sa dai cateva informatii de calatorie?
De exemplu; mai sunt necesare formalitati prealabile pentru intrarea pe teritoriul Serbiei? Ce documente sunt necesare pt. intrarea cu autoturismul? Cam care sunt taxele pe autostrazi, etc. Pentru cei care suntem mai din nordul tarii, care este punctul de trecere recomandat?

Multumesc,
mack

#6 Useril este offline   Vali 

• Membru senior
  • Postari: 694
  • Inregistrat: 06-October 05

Postat 18 July 2007 - 01:35 PM

Salut

Am luat decizia de a face o vizita la Beograd , tocmai fiindca din 4 iulie s-a scos viza obligatorie .
Prin vama se trece foarte usor doar cu pasapotul (Serbia inca nu e in UE),carte verde la autoturism si asigurare medicala pe o perioada minima(eu am avut pe 2 zile in valoare de 7 lei)
Drumul este bun si nu foarte aglomerat, Beograd-ul cam complicat dar cu oameni draguti ce te ajuta s-o scoti la capat chiar daca nu sti o boaba sarbeste...
Tot acolo se gaseste si un muzeu militar ,sub zidurile unei cetati,pe care insa l-am lasat pentru o data viitoare!

Vali.

#7 Useril este offline   Blue-Max 

• Membru senior

Postat 18 July 2007 - 01:39 PM

Punctul de trecere frontiera pe care-l recomand este Moravita. De acolo pana la Belgrad sunt ~ 120km. Nu este atostrada, asa ca nu se pune problema taxelor de autostrada. Oricum moneda nationala e dinarul si euro nu e acceptat. Deci trebuie accesata o casa de schimb valutar.

1 euro ~ 82 dinari.

Taxa la muzeu nu ne intrebati, ca nu stim :whistle:
A fost o faza simpatica: nu am avut timp sa gasim o casa de schimb si am fost siguri ca putem intra cu euro la muzeu. Ei bine NU ! Am fost refuzati la tentativa de a plati cu euro. Chiar ferm !!
Apoi la mutrele noastre descumpanite, am fost invitati sa intram pe ... GRATIS.
Acuma, n-as recomanda sa incercati si voi tot asa ... :hammer:
Totusi pretul mi s-a parut a fi pe la ~ 5 euro ...

Aceasta postare a fost editata de Blue-Max: 18 July 2007 - 01:45 PM

#8 Useril este offline   paul 

• Membru senior
  • Postari: 634
  • Inregistrat: 06-April 05

Postat 18 July 2007 - 01:46 PM

Printre exponate era cumva si un FW 190 F8 ? Daca da, aveti ceva poze cu aparatul?

#9 Useril este offline   Vali 

• Membru senior
  • Postari: 694
  • Inregistrat: 06-October 05

Postat 18 July 2007 - 04:08 PM

Din pacate nu am vazut FW 190-ul... Asta nu inseamna ca nu exista! Este bine ascuns prin beciurile muzeului asteptand restaurarea ,unele poze ce apar pe net aratand ca e intr-o stare destul de buna!
Dupa dezintegrarea fostei Yugoslavii,s-au cam redus si fondurile muzeului ,proiectele de restaurare decurgand mai greu...
Asta nu inseamna ca sarbii nu mai au surprize, dovada si poza de mai jos unde apare un avion ce a fost o surpriza pentru mine !
Il recunoasteti??

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Mosquito.JPG

#10 Useril este offline   Blue-Max 

• Membru senior

Postat 18 July 2007 - 04:24 PM

Vali, la Jul 18 2007, 05:08 PM, a spus:

Din pacate nu am vazut FW 190-ul... Asta nu inseamna ca nu exista! Este bine ascuns prin beciurile muzeului asteptand restaurarea ,unele poze ce apar pe net aratand ca e intr-o stare destul de buna!

Din surse neconfirmate am aflat ca, s-ar afla in posesia muzeului in diferite stadii de restaurare: Focke Wulf 190, Fiat G-50bis, Petlyakov Pe-2, Yak-9P.
Voi incerca sa aflu date mai exacte si le voi posta in acest topic.

#11 Useril este offline   grek 

• Membru senior
  • Postari: 617
  • Inregistrat: 20-December 04
  • Interests:blindate si aviatie

Postat 19 July 2007 - 11:39 AM

Sunt foarte frumoase pozele! Asa rau imi pare ca nu am putut sa ajung si eu pe acolo.............. :whistle:

#12 Useril este offline   toni 

• Membru senior
  • Postari: 348
  • Inregistrat: 10-December 04

Postat 19 July 2007 - 10:03 PM

acum cu eliminarea vizei e mai usor de ajuns...ma bate gandul sa vizitez si eu acest muzeu..multzam blue-max si vali de pont...

#13 Useril este offline   Blue-Max 

• Membru senior

Postat 23 July 2007 - 09:18 AM

Blue-Max, la Jul 18 2007, 05:24 PM, a spus:

Din surse neconfirmate am aflat ca, s-ar afla in posesia muzeului in diferite stadii de restaurare: Focke Wulf 190, Fiat G-50bis, Petlyakov Pe-2, Yak-9P.
Voi incerca sa aflu date mai exacte si le voi posta in acest topic.

Intr-adevar aceste avioane se afla in proprietatea muzeului si sunt in diferite stadii de restaurare. Cele mai aproape de a fi gata si deci expuse intr-un viitor apropiat sunt Focke Wulf Fw-190 A8 si Fiat G-50bis. Acesta din urma este o raritate absoluta, fiind singurul aparat de acest tip ce a supravietuit. Italienii au incercat de mai multe ori sa-l cumpere, dar fara succes :lol: . In Italia se gasesc doar piese si subansamble disparate de la acest tip de avion/

Am mai adaugat poze la Galerie astfel ca acum sunt 29. Pe masura ce selectionez si identific (da, am poze unde nu stiu :whistle: ce am pozat :hammer: ) mai adaug.

#14 Useril este offline   dany 

• Membru senior
  • Postari: 4843
  • Inregistrat: 24-November 06

Postat 23 July 2007 - 06:09 PM

HE-HEII,OF,OF,si MAI,MAI ...

#15 Useril este offline   virusu 

• Membru senior
  • Postari: 479
  • Inregistrat: 05-January 07
  • Interests:avioaneeeee

Postat 23 October 2007 - 12:54 PM

frumoooos si eu care credeam ca sunt singurul care vrea sa mearga acolo :-P superfaine pozele si m-ai convins! cat de curand am fugit... un alt muzeu care il recomand, e cel de la szolnok din ungaria la care se ajunge foarte usor din oradea... si acolo e ceva frumos, printre care un hunter de la elvetieni, 2 F-104, unu de la turci si unu de la nemti, dar si faimosul si atat de necunoscutul biplan reactiv belphegor
http://hampage.hu/re.../e_szolnok.html

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi