sniper lance aviation
#61
Postat 29 June 2007 - 12:56 PM
Am studiat Mustangul ... Nu mi-a produs nici o impresie deosebita ... mai ales prin acea forma de crap, incomparabila cu silueta svelta, fusiforma, a Me-ului! Am incercat doar regretul ca motoarele <<Deimler – Benz>> ale noastre nu ne-au dat suficienta forţă, la sol ca şi la înalţime (mai ales!), pentru a lupta cu Calul sălbatic de la egal la egal, chiar în inferioritate numerică.
...
Şi văzând şi pipăind Mustangul, nu ne puteam opri să nu ne gândim la virtuozitatea unui Panait, Lugulescu şi a altora ... precum Şerbănescu, Ţurcanu, Economu, Bălan, Popescu Ciocănel, tocaţi de un inamic mai slab pregătit dar superior în număr şi mai ales în material”
Cornel Marandiuc “Inimi cât să cuprindă cerul patriei”
#65
Postat 29 June 2007 - 02:38 PM
Mai, eu aici ma aliez in mod definitiv cu Crios – Nici un avion cu elice nu este atit de frumos ca Mustang-ul.
Aripile alea patratoase il trag putin in jos la capitolul solduri ondulate dar in rest... Me 109 arata ca muma padurii pe linga el. Numai cind vad cupola de la Me-109 deja ma apuca strechea. Nu vedeai mai nimic din ea.
Si parca e taiata cu toporul. Design tipic german (ala Tiger).
Daca i-ar fi grefat niste aripi de La-7 sau de Zero – mmmm... ar fi fost o frumusete perfecta.
Citatul lui „Capt.av.rez.M.T.Şenchea“ in postul lui LDH (multumim pentru el), suna si pentru mine a cam acri sunt struguri, si cel mai mult imi adevar contine fragmentul „superiori... mai ales in material“.
Sincer sa fiu am fost uimit un pic de vehementa cu care Me-109 a luat apararea unui avion (IAR-80) care pentru toata lumea era net inferior unui Mustang si chiar si a unui Me-109.
Iar Pe Dobran sau Bazu nu poti sa il compari cu un mare as american care a doborit sase avioane (probabil ca nu de vanatoare). Cred ca amaratii nici macar nu au apucat sa se dezmeticeasca.
Christian
Bafta la modelit.
#66
Postat 29 June 2007 - 03:41 PM
Am citit cu interes tot ceea ce s-a scris in acest topic si as dori sa spun si eu cate ceva.
Incepatorule,
1. In anii petrecuti in Aviatia Militara, am participat la diferite aplicatii si exercitii militare desfasurate cu si fara parteneri straini.
Am vazut, am facut, am auzit, stiu ce s-a intamplat si ce nu s-a intamplat, etc. in cadrul acestor aplicatii si exercitii.
Asa cum s-a mai spus unele informatii sunt clasificate altele nu sunt clasificate si nu le vei afla niciodata de la nimeni nici chiar de la mine, ca fost participant, pentru ca NU VREAU sa dau asemenea informatii. Nu ca nu pot.
Asa ca, iti fac o recomandare...
2. Incearca la Lili Tanase, sefa Biroului de Relatii cu Publicul din cadrul Comandamentului Aviatiei Militare.
3. Nu vreau sa intru in polemica cu nimeni dar discutia despre " teava zburatoare " numita MIG-21 sau despre ce ne-ar place sa avem in locul MIG-ului 21 nu cred ca isi are rostul sau va rezolva aceasta problema.
Fiecaruia dintre noi iar place un avion anume care sa fie in locul MIG-ului 21 dar acest lucru va fi hotarat pana la urma doar de o Decizie Politica luata in urma unor Comisioane.
Av. Militara a inceput sa fie " decimata " pe timp de pace in 1996 in urma unei decizii politice si s-a terminat in 2002 cu un interes personal. Nu ma intrebati cum si de ce, ca nu va raspund. Tot ceea ce s-a intamplat cu bune si rele a fost tot in urma acestor decizii. Tot ce s-a distrus, s-a distrus cu buna stiinta. Dar cel mai mult au avut de suferit familiile celor care au fost afectati de aceasta distrugere.
Comisioane... Modernizarea MIG-ului 21, afacerea elicopterelor Puma aduse din Africa de Sud, vanzarea elicopterelor Mi-8 si Mi-17 a avioanelor An-24, An-26, An-30, etc.
Apropo, daca imi aduc bine aminte, imi cer scuze daca gresesc, MIG-21 dupa ce a fost modernizat si a devenit Lancer nu a putut o perioada de timp sa efectueze zboruri de noapte din cauza unor probleme la partea de IEAB ( instalatii electrice si aparaturi de bord ), probleme care au fost rezolvate pe o alta Factura.
Asa ca...
Ceva imi spune ca vom avea parte de un avion de la francezi. Si nu cred ca totul este intamplator. S-a spun si de ce si este doar o Parere Personala.
Cand la IAR Brasov am vrut sa facem elicopterele Cobra au venit francezii si au spus ca ne vor lua Licenta pentru IAR-316 Allouete si IAR-330 Puma si au incercat fara succes sa ne bage pe gat un elicopter, Ecureil, in locul Allouete-ului. Nu am mai facut Cobra si am pastrat licenta.
Airbus-urile au stat ani de zile pe dreapta si dintr-o data au plecat la reparat, in Franta. Nu intru in amanunte.
De curand, la Romaero a fost o expozitie la care a participat un avion militar de la francezi care a mai si zburat in fiecare zi ca sa na arate cat este de bun.
Politia a inceput schimbarea elicopterelor Mi-8 si Mi-17 cu Eurocopter de tipul...
SMURD are in dotare elicoptere Eurocopter.
La Academia Civila de Aviatie exista un elicopter Eurocopter.
Becali cand zboara cu elicopterul tot cu un Eurocopter, nu stiu al cui este.
Totul este doar o Parere Personala.
Asa ca hai sa-i lasam pe politicieni sa-si faca treaba si noi sa ne vedem de machetele noastre si de modelismul nostru.
Spor la treaba !
P.S. Aviatia este frumoasa sa o privesti din exterior nu din interior.
#67
Postat 29 June 2007 - 03:41 PM
Asta pentru ca multe erau reparate in graba, in apropierea frontului si vopsite la fel de in graba de catre mecanici sau D-zeu stie cine.
Asa ca, cred ca cel mai usior e sa te legi de avionul unui as-Hartman spre exemplu ca ala s-a cam pastrat.
Recomand-desi foto sunt in alb negru La chasse de jour allemande en roumanie
Cat despre P-51 e butucanos, asta e parerea mea, dar asa cum scrie si Crios tocmai asta atrage- a se vedea cata lume cumparar masini americane-Crysler, Doge, tocmai pt. ca botul ala de camion pus pe o masina de familie. Asa cum astea sunt muscle car-uri, calutul e muscle plane...

De acord, 1-0 pt. Mustang la cupola, dar numai pentru variantele ulterioare(d) pt. ca, spre exemplu, celebrul sleepe ann are o cupola asemanatoare cu cea a 109 adica, cumva ingropata in fuselaj, iar nu panoramica
Totusi, tot 109 e mai fasnet, inclusiv in ceea ce priveste fuselajul si aripile...
Mi se pare... periculos, indiferent din ce unghi te uiti la el..., dar mai ales din fata
Intreb inca o data
Din pretendentele pt inlocuirea 21 ce preferinte pentru machetit si de ce...
Raman la Eurofighter... care mi se pare cel mai butucanos dintre ele..

#68
Postat 29 June 2007 - 04:04 PM
Motivul:
Tot ce ai scris tu cu privire la modul in care crezi ca vor evolua lucrurile mi-a oferit o perspectiva la care nu m-am gandit niciodata.
Tocmai pentru asta sunt bune discutiile astea pentru ca lagresc, slefuiesc, etc gandirea.
Orice imagine, idee(despre ceva) se bazeaza pe informatii-hai sa le zic cunostinte ca suna prea oficial, pe care le dobandesti de la cineva si cu cat aduni mai multe cu atat ideea este mai conturata.
NICIODATA nu vei avea intreaga imagine pentru ca e imposibil dar ideea e de acumulare
Cati dintre voi nu au facut macheta unui avion de d ori(cu alta varianta de camuflare, inarmare, insemne, etc) dar s-a facut de cel putin doua ori. Iar daca prima macheta(cel putin in cazul meu) a iesit dezastruos, la cea de-a doua s-a mai augat ceva.
Acel ceva a fost luat din planuri facute rost dupa ce ai auncat primul exemplar mai putin reusit, s-a adaugat un detaliu din foto postate aici sau de aiurea... dar niciodta perefect sau aproape perfect..
Intotdeauna au aparut alte detalii-imi amintesc topicurile cu privire la 21 -am ramas masca ce detalii pot fi la trenul de aterizare si nici pana acu nu mi-am dat seama unde e disperosrul de chaff si cel de falare la 21 modif... :-?
IAR MIRAGE 2000 nu vreau-nu ca ar depinde de mine....
E expirat suntem in 2007

PS Toate deciziile sunt politice in ceea ce priveste astfel de contracte, inclusiv in vest numai ca acolo balanta intre nevoi identificate de specialisti si decizia politica e oarecum echilibrata...
PPS LA MULTI ANI CELOR DE LUNA-CJ AM INTELES CA E ANIVERSAREA BAZEI :hammer:
#69
Postat 29 June 2007 - 05:02 PM
Uite de exemplu eu nu fac niciodata aceeasi macheta de doua ori.
Din principu! - pentru ca asa cum scrie in motto-ul lui Alexandru:
„Daca tot faci un lucu, fa-l bine“
Si as adauga – „Lucrurile trebuie facute bine din prima“. Cit de bine poti.
In tara asta ne-am obisnuit cu explicatii de genul:
- lasa ca merge si asa (o roata un pic mai strimba) nu vede nimeni;
- lasa ca nu se vede (o alta culoare) ce sa fac, nu am avut culoarea care trebuia (si nici nu am avut rabdare sa astept pina vine vopseaua comandata)
- nu credeam ca o sa intimpla asta (s-a umflat vopseaua – a facut basici), pai niciodata pina acuma nu am grunduit modelele. Oricum nu aveam grund si nu mai aveam rabdare sa astept pana imi venea o comanda;
- pai asta nu credeam ca o sa se vada cind e gata (crapatura dintre – doua piese lipite).
Si din pacate asta nu este un fenomen in modelism, ci peste tot, parca este o plaga a societatii romanesti.
Sunt atitea machete interesante pe care mi le-as dori sa le fac, si care nu o sa ajung sa le fac niciodata, incit cred ca ar fi o prostie sa tot fac acelasi lucru de citeva ori.
Nu exista macheta accurata din punct de vedere istoric. Ca sa faci asa ceva iti trebuie fotografii de detaliu a subiectului, la un anumit moment dat.
In primul rind daca te documentezi serios o sa constati ca asa ceva nu exista. Exista o gramada de fotografii in care se vad detalii dar de cele mai multe ori intre fotografiile care formeaza imaginea ta exista un spatiu de cel putin citeva luni (uneori ani).
Ori tu faci un model asa cum arata el intr-un anumit moment al istoriei. Si de obicei trebuie sa crosetezi cu datele pe care le ai la dispozitie. Si uneori chiar dupa ce ai terminat o etapa, apare materialul pe care l-ai cautat atit si care contravine convingerilor tale.
Ca sa nu mai vorbesc ca in general imaginea unui anumit avion, vazut de sus nu prea exista si de obicei aici se improvizeaza.
Eu obisnuiesc ca la fiecare macheta sa introduc un element care sa o deosebesca de celelalte, care eu sunt aproape sigur ca el a existat. Dar asta este de obicei o parere subiectiva.
De exemplu capul taiat al pasarii (simbolul personal) de pe avionul lui Helmut Wick.
http://www.cartula.net/modules/xcgal/displ...album=285&pos=0
sau cele doua stele mari de pe fuselajul avionului lui Khozedub care multe voci spun ca au fost aplicate dupa incheierea celui de al doilea razboi mondial (dar exista si surse care sustin contrariul).
http://www.cartula.net/modules/xcgal/displ...album=288&pos=0
sau Zimmeritul sarit de pe turela Tigerului (P)
http://www.cartula.net/modules/smartsectio....php?itemid=224
Asta nu rapeste cu nimic frumusetea unei machete si ar fi absurd sa ma apuc sa o mai fac odata pentru ca sursele mele nu erau complete.
Este modelul meu si asa l-am vazut eu.
Eu cred ca farmecul acestui hobby nu consta in frumusetea modelelor facute de tine ci in placerea de a le face.
Si probabil ca asta ne uneste cel mai mult si nu o discutie despre liniile unui avion sau ale unei fregate. Sau ce va vrea sa cumpere armata...
Christian
Just my two cents.
Aceasta postare a fost editata de curec_christian: 29 June 2007 - 05:03 PM
#70
Postat 29 June 2007 - 05:14 PM
La inceputul acestui topic intrebai pe unde sunt, iata-ma revenit dupa o perioada de absenta, in care am ratat exerctiul C. Acompli-07 si mitingul cu Thunderbirds.
Pe scurt detalii nu pot da din varii motive, revista Top Gun este cel mai indicat pt satisfacerea curiozitatii legat de primele exercitii cu Alphajet, Mirage F-1/2000/Jaguar/Harrier/A-10A/F-15/16,Tornado Britanic sau Italian de anul trecut (in nr-ul urmator ar trebui sa fie un reportaj legat de Sniper Lance)
Sunt si aplicatii unde nu sunt articole legate de acestea. Iata o poza de la Lone Cheetah'04 in prim plan un favorit deja uitat Mig-29...
#71
Postat 29 June 2007 - 06:20 PM
de acord cu tot ce spui
ce vreau sa spun e ca intre lunile alea de la planurile de documentare si pana la amomentul la care faci macheta TA,(MEA, in definitiv a fiecaruia dintre noi), schimbi niste idei, inclusiv in munca de informare care la final se transpune in macheta si care la final, te repreyinta pe tine.
Tocmai schimbul asta de idei mi se pare f. valoros
Si acum adaug o parere personala care sper sa nune idiot
Chiar dac obiectivul principal e macheta, cel putin eu am fost tot timpul atras de povestea obiectului real, adica mi se par inseparabile iar una fara alta isi pier un pic din farmec
de accea lanseyz topicuri care la un moment dat par rupte de modelit si il supar din prima pe crios

#73
Postat 29 June 2007 - 09:09 PM
incepator, la Jun 29 2007, 06:20 PM, a spus:

Dar nu par ci chiar sunt, iar ca sa ma superi deadevaratelea pe mine e un exercitiu care sigur n-o sa-ti reuseasca.
Ceea ce ziceam eu la un moment dat a fost excelent exemplificat de prietenul Narcis care a dat o definitie excelenta la ceea ce spuneam eu ca se cheama a chibita in legatura cu subiectul topicului, iar timisoreanul nostru prieten Christian parca a scris dupa dictare. Parca a fost in legatura telepatica cu mine.
Si pentru mine constructia in sine e placerea. Asta nu inseamna ca nu este si oarece legatura cu istoria ca si la Christian.
Problema e nu supararea mea ca n-am de ce sa ma supar ci utilitatea sau neutilitatea topicurilor pentru comunitatea noastra care se ocupa de machete nu de date tehnice despre aparatura de bord, de sistemul de licitatii interne sau externe si de ce comisioane cine cum si de ce si eventual ce scrie in caietul de sarcini aferent achizitionarii aparatelor de zbor pentru Romanica.
Daca eu ar trebui sa aleg un avion pentru ai nostri tot P-51 as alege. Nu-mi plac reactivele nici daca ma pici cu ceara. Si oricum, in caz de mai bine nu, daca am avea reactive am dobora cu maxim mai mult de 5 avioane decat daca am avea caiuti Mustangi si nu din cauza de pregatire piloti sau din cauza ca n-avem cele mai performante avioane din lume ci pur si simplu din cauza ca n-o sa avem suficiente.
In balanta se afla multe si proaste sau putine si bune, dar din pacate nu ne ajuta nici un taler al balantei decat daca este pace.
Bafta!
#74
Postat 29 June 2007 - 09:09 PM
narcis, la Jun 29 2007, 03:41 PM, a spus:
Citeaza
Imi puteti, va rog, spune despre ce tip de avion e vorba?
Citeaza
Se pare ca in cazul nostru cam asa este...
Cand vine vorba de conditii si asa mai departe eu trebuie sa ma gandesc mereu cum aratau popota si spatiile de cazare la o baza aeriana undeva in Alaska (courtesy Discovery): un fel de hotel-restaurant cochet; si cum aratau ele acum cativa ani la liceul militar de la Breaza... :-x
Si, daca imi permiteti un cliseu, pana la urma tot omul sfinteste locul.
#75
Postat 30 June 2007 - 08:05 AM
Citeaza
P.S. Aviatia este frumoasa sa o privesti din exterior nu din interior.
Citeaza
Nu se pare ci chiar asa este si vorbesc in cunostinta de cauza. Nu stiu alte baze cum sunt dar am lucrat la Borcea, Fetesti sau Barganu cum vreti sa-i spuneti.
Citeaza
Daca te referi la faptul ca au preot in unitate atunci DA, este un om care sfinteste ce este pe acolo, daca nu, ei bine, daca nu au bani tot la preot trebuie sa apeleze ca sa sfinteasca locul.
Daca ce am scris este mult pe langa subiect se poate sterge
Toate cele bune
#77
Postat 30 June 2007 - 09:38 AM
niki, la Jun 29 2007, 09:09 PM, a spus:
Imi puteti, va rog, spune despre ce tip de avion e vorba?
Cu scuzele de rigoare, pentru ca nu cunosc asa bine tehnica din Vest, cred ca a fost un Rafale... sau poate un Eurofighter...si nici nu am fost la expozitie. Poate stie cineva mult mai bine decat mine despre ce tip de avion a fost vorba.
Multumesc.
#80
Postat 30 June 2007 - 10:25 AM
Aceasta postare a fost editata de kamob: 30 June 2007 - 10:26 AM