Salut,
Danusmaximus – Da, probabil ca acolo poate gasi cele mai corecte date privind utilizarea efectiva in lupta a acestui tip de armament.
Poll-ul care a fost propus este destul de aiurea.
Din mai multe motive, si o sa incerc sa enumer citeva.
- Avioanele, ca si masinile, au un pret de baza. Dar configuratia de baza este de rahat. Nimeni nu ia asa ceva si nimeni nu poate folosi eficent asa ceva. Tot ca la masini pretul este nelimitat in sus si depinde in mare parte de avionica, armament, echipamente de contraactiune electronica...
Pretul unei astfel de jucarii poate sa se dubleze sau sa se tripleze chiar, daca esti pretentios.
Ideea este nu sa cumperi avionul „chel“ ci sa gasesti varianta cea mai buna, la un pret dat de buget.
Si eu vroiam o masina mai isteata dar nu aveam mai mult de 10.000 EUR la dispozitie...
- Contractele de genul asta nu sunt : eu iti dau banii, tu imi dai avionul si imi instruiesti pilotii.
Cred ca putini stiu ca Anglia s-a angajat sa efectueze investitii in Romania in valoare de un anumit procent din contractul prin care Romania a achizitionat cele doua nave de lupta (plus reechiparea ulterioara).
De exemplu firma Saab este renumita prin modul in care isi respecta exemplar astfel de obligatii. Hai sa spunem ca lobby-ul functioneaza de minune in acel mic stat.
La fel cum englezii sunt renumiti pentru nesimtirea cu care uita sa respecte astfel de obligatii.
Astea sunt clauze adiacente, care uneori nici nu sunt prinse in contract dar care se incheie ulterior prin angajamente la nivelul ministrilor de externe. Toata lumea stie de ce un stat se angajeaza sa il sustina pe altul si asa ceva in general nici nu se face public, decit daca o parte nu isi respecta obligata.
(De obicei, astfel de echipamente se cumpara esalonat si se poate intimpla nu numai ca cel care vinde sa nu investeasca ci si cel care cumpara sa nu mai vrea sa achizitioneze intreaga cantitate... si de obicei atunci rasufla cite ceva prin presa)
- Mai exista o problema – cea a pieselor de schimb, costuri totale / ora zbor, mentenanta, training, echipamente de sol dedicate, etc... O parte din astea sunt asigurate in pretul contractului iar altele nu. Sincer sa fiu este foarte usor sa iei o teapa uriasa sau sa faci o afacere excelenta numai daca privesti din acest punct de vedere.
Austria si-a pus la un moment dat problema achizitionarii de noi avioane de lupta. Cele mai bune oferte – pret de cost / performanta au fost rusesti. Variantele noi de Suhoi aratau extrem de tentant. Pana la costurile in exploatare, care depaseau de patru ori costurile de exploatare ale Eurofighter-ului.
Au ramas la Eurofighter (prietenii - adica EU stie de ce...)
Deci poll-ul dupa mine este aiurea:
- nu se cunosc preturile !!!
- nu se cunosc serviciile incluse in contract
- nu se cunosc clauzele adiacente
Poll-ul compara ce? Mere cu oi si cu pompe hidrofoare...
Christian
Aceasta postare a fost editata de curec_christian: 28 June 2007 - 04:45 PM