Radub, Wurger a spus o maxima:
cind te intrebi daca nu-i prea mult, deja e prea mult!
Dupa cum vezi in
http://www.airliners...file/0754602/L/ exista murdarie, praf, uzura in cocpit, e drept nu chiar ca intr-o casa de burlac dar...este!. Spilul e sa nu te intrebi daca nu-i prea mult!
Apoi, ceea ce fac modelistii in cocpit si pe afara nu este neaparat murdarie, ci mai degraba putina "umbra" ce scoate in evidenta detaliile. Fara acele pete de "mizerie", imaginea este plata, fara viata, mai ales la scari mici. Nu-ti mai explic de ce, banui ca stii! Vezi imaginile lui Cartula.
Sotia, o novice in ale modelismului, insotindu-ma la o expozitie de machete, stii ce mi-a spus?
Da, sunt frumoase, dar unele sunt ...prea curate, nefiresc de curate!
Bun. Sa revenim.
Citeaza
Pana acum am incercat cu clasicul email diluat la extrem aplicat pe un strat de Future, dar am descoperit ca spala si pe Future si vopseaua de substrat
Flyboy si tu si alti modelisti incurcati
uscarea vopselei cu
maturarea (scuzati, alt termen nu am casit :-? )
vopselei. O vopsea se usuca in citeva zeci de minute (acrilica), in citeva ore (emai) sau in citeva zile (uleiuri), dar ea este inca sinsibila la solventi/diluanti, agenti chimici actiuni mecanice. Pentru a putea "lucra" pe o vopsea fara riscuri ea trebuie lasata la "maturat", adica trebuie sa se "superusce" la greu. Si asta ia timp, poate undeva
in jur a 40 de ori timpul de uscare Abia pe urma poti aplica diverse tratamente.
Eu folosesc Tamiya "fum" acrilica, o vopsea semitansparenta (mai nou am incercat, cu rezultate foarte bune, cu vopsele Agama semitransparente, au o gama mult mai mare de "culori"). Nu folosesc Future sau alt lac lucios decit in cazuri extrem de rare. Pun in zona putin alcool izopropilic ca sa umezesc zona suficient, apoi cu o pensula subtire, inmuiata in vopsea nediluata sau putin diluata trasez in lungul detaliilor pe care vreau sa le scot in evidenta. Uneori revin peste cu alcool. Las sa se usuce putin apoi, daca e cazul, revin cu alcool si vopsea. Am folosit si pulberi de creta, dar efecul aproape dispare cind lacuiesti. Mai folosesc uleiuri (umbra) diluate cu D 509. Au avantajul ca daca nu-mi convine cum a iesit sterg totul si o iau de la cap!
Eu zic ca la intilnirile noastre, in loc de bere, cirnati si mici, mai bine am face chestii din astea, una e teoria, alta e practica! (cei ce au fost simbata la magazinul lui Olaf pot confirma acest lucru!