"De multe ori s-a pus in discutie, nu neaparat aici pe forum, veridicitatea uzurii exagerate a avioanelor japoneze din WW2. Vopsea proasta, conditii tropicale, influenta mediului marin ?"
Hai sa incerc eu sa lamuresc aceasta poveste - si eu am sustinut multa vreme ca vopseaua data de japonezi pe avioanele lor era de proasta calitate - nimic mai fals!
Treaba statea cam asa - se pare ca niponii aveau o vopsea de foarte buna calitate dar uzura aceea exagerata care apare pe avioanele lor este defapt vopseaua data direct pe tabla, fara o chituire in prealabil. Treaba asta se intampla, de cele mai multe ori, la avioanele folosite pe frontul Manciuriei. Aceste avioane veneau nevopsite si erau vopsite la fata locului - de aici rezulta o vopsitorie de proasta calitate si nu o vopsea de proasta calitate.
Mai mult de atat, in caul avioanelor ambarcate - vezi Zero - tocmai ca sa protejeze vopseaua de aerul marin(sarat) avioanele erau ceruite - spuneau ei (niponi) ca astfel se proteja si vopseaua si micsorau si frecarile, micsorandu-se si consumul de carburant - si asa destul de mic, in conditii de zbor de croaziera, rezultand o raza de actiune si mai mare (e proverbiala deja raza mare de actiune a zeroului).