Vopsirea cu pensula
#1
Postat 13 March 2005 - 02:44 PM
Am un set de pensule Revell de mai multe dimensiuni, de la 00 la 6. Indiferent de marimea pensulei folosite, efectul este acelasi.
Care ar fi explicatia? Si mai ales cum pot scapa de urmele de pensula?
Multumesc,
Alex
#3
Postat 13 March 2005 - 10:40 PM
Stiu ca in cazul vopselei albe, ca si celei galbene, sunt necesare mai multe straturi pentru a acoperi complet plasticul. Deja sunt la al 5-lea strat, iar plasticul negru inca se vede, ca sa nu mai zic de urmele de pensula. Suprafetele de vopsit sunt de aproximativ 1.5 x 4 cm.
Mi-o tremura mie mana, dar nici chiar asa
#4
Postat 14 March 2005 - 08:18 AM
Eu mergeam pe un prim strat. Asteptam sa se usuce ca lumea. Dupa care dadeam un al doilea strat. Din nou asteptam sa se usuce ca lumea. Dupa care corectam eventualele scapari (urme de pensula, etc.)
Foarte important era ca fiecare strat sa se usuce complet. Pentru siguranta, lasam cam o zi intre vopsitul a doua straturi.
Scenariul a fost aplicat tot pentru vopsire alb pe negru, si tot pentru USS Constitution .
#5
Postat 14 March 2005 - 09:02 AM
Un alt parametru importat e dilutia. De obicei cand apar dupa vopsire urmele de pensula e din cauza ca vopseaua nu a fost diluata destul astfel ca santurile lasate de pensula in vopsea nu au apucat sa se niveleze si s-au intarit.
#7
Postat 14 March 2005 - 11:36 AM
- in cazul plasticului negru trebuie neaparat un grund! (o vopsea gri, daca nu ai grund special);
- primul strat trebuie sa fie mai diluat;
- al doilea strat si al treilea (daca e nevoie), trenuie sa fie mai consistente. Nu pot da o reteta deoarece depinde de consistenta initiala a vopselii;
- nu folosi un diluant cu uscare rapida! Cel de la revel "Color Mix" sau D509 sint indicate in acest caz.
- se atinge suprafata de vopsit numai cu virful pensulei, delicat (ca si cum ai mingiia o fatuca ) si numai intr-un singur sens;
Vopseaua alba, galbena au pigmenti destul de "transparenti" si ca atare puterea lor de acorperire lasa de dorit. Incearca sa-ti faci cel putin un "suflai" pentrui astfel de cazuri!
Alexandru
#11
Postat 14 March 2005 - 02:39 PM
Alexandru
#12
Postat 15 March 2005 - 08:51 AM
Subscriu la ceea ce a scris Alexandru. Fara o grunduire prealabila a suprafetei nu cred ca ai sanse sa obtii ceva.
Pe un fond negru, culoarea ta va avea cu totul alta nuanta. O sa fii nevoit sa aplici mai multe straturi si s-ar putea sa pierzi detaliile.
Christian
#13
Postat 15 March 2005 - 10:33 AM
Ceea ce e ciudat e ca in pozele reale ale fregatei, culoarea nu este alba, ci un verzui deschis.
@Z-mare
Prin grunduire nu se pierd detaliile? Merita?
#14
Postat 15 March 2005 - 10:53 AM
Balustrada interioara era alba, nu verdele care e acum.
Oricum, ce vreau eu sa vopsesc cu alb este corpul exterior, si anume dunga aceea de 1.5 cm inaltime de deasupra liniei de plutire.
BTW, smirgheluirea merge! a nivelat totul foarte frumos.
Oricum, vreau sa invechesc puntea si smirghelul o sa fie de baza atunci...
PS: Christian, eu sunt incepator in ale vopsitului machetelor... Am citit de vreo trei ori articolele legate de vopsele si vopsit, dar nu stiusem ca pt vopseaua alba (si alte nuante deschise) e necesar un strat prealabil de grund.
Multam de sfaturi, o sa le aplic si va anunt de rezultat :)
Alex
#17
Postat 15 March 2005 - 03:59 PM
RamsesII, la Mar 15 2005, 10:53 AM, a spus:
Balustrada interioara era alba, nu verdele care e acum.
Sunt curios: de unde stii culorile originale? Chiar mi-ar place sa citesc ceva pe tema asta... Pe siteul oficial al fregatei nu am gasit...
Cit despre tunurile roz.... hmm. Deja le-am montat. Ar fi fost interesant de incercat :hammer:
#18
Postat 15 March 2005 - 07:16 PM
Apoi, exista o carte, Building Plastic Ship Models (parca, nu retin exact), care se pare ca este foarte documentata (din ce zic altii, evident! :) ) in ceea ce priveste culorile originale.
Oricum, in acea perioada navele cu panze nu aveau foarte multe culori (nu ma refer la decoratiuni, ci la corpul navei). Majoritatea aveau negru, alb, galben, ceva rosu. Foarte multe nici nu erau vopsite, insa lemnul era acoperit cu smoala, pt a fi pastrat mai bine.
USS COnstitution a fost vopsita diferit, in diverse perioade. A avut de exemplu partea de deasupra puntii (mantinela :) ) de culoare albastra, pt o perioada de timp. Dunga alba de azi era gri in alta perioada, samd.
Aproape toate parerile sustin ca Revell ofera o schema de vopsire foarte apropiata de cea a fregatei anului 1800. Cu singura discrepanta ca in perioada aceea, dunga aceea de la nivelul tunurilor de pe puntea inferioara nu era alba ci un galben-crem.
Nu imi sunt acum la indemana site-urile cu pricina, dar daca am timp dau iar o cautare dupa "USS COnstitution original colors" :))