BF-108 Taifun in ARR
Postat 15 February 2007 - 10:37 PM
Am studiat articolul lui AlexPL pe tema asta, pana la urma cum ar fi culorile, 71 peste 65?
Am vazut ca exista o poza a lui 111 care a postat-o 1-0-9, mai stiti si altele?
Aici e discutia de la macheta lui Alex
http://cartula.net/m...p?showtopic=593
Postat 16 February 2007 - 12:18 AM
Mai e un exemplu aici http://www.worldwar2.ro/forum/index.php?sh...c=3815&hl=bf108
HTH
Radu
Postat 16 February 2007 - 12:30 AM
Referitor la ce spui tu cu ceva deasupra numarului... Numarul este 1118 si este rosu, daca e ceva deasupa insa nu mai pot sa vad, e cam neclara poza. Si inca o observatie care a facut-o Edi, ca galbenul de pe inel NU este aceeasi nuanta cu cea din tricolorul de pe coada, sau cel din crucea lui Mihai.
Postat 16 February 2007 - 12:45 AM
Postat 16 February 2007 - 11:32 AM
cartula, la Feb 15 2007, 11:30 PM, a spus:
Referitor la ce spui tu cu ceva deasupra numarului... Numarul este 1118 si este rosu, daca e ceva deasupa insa nu mai pot sa vad, e cam neclara poza. Si inca o observatie care a facut-o Edi, ca galbenul de pe inel NU este aceeasi nuanta cu cea din tricolorul de pe coada, sau cel din crucea lui Mihai.
Salut Cartula,
Da, ai dreptate e 1118. Se vede ca mai e ceva scris deasupra numarului 1118 dar e nu e clar. De aia am zis ca poate are acceasi inscriptie ca si cel pe worldwar2.ro.
Este foarte posibil ca avionul de pe worldwar2.ro. sa fie vopsit de fapt in RLM05 "Lasur" ("Smantana"). 108-ul personal al lui Willy Messerschmitt (D-IOIO) a fost vopsit asa (daca e nevoie o sa pun un scan...) La fel a fost vopsit si 108ul Smarandei Braescu.
Dar sa ne intoarcem la 108urile noastre... Diferente intre cele doua nuante de galben au mai aparut si in alte poze cu alte avioane romanesti. Singura explicatie la care ma pot gandi (total speculativ) este ca insemnele de front (inelul de pe fuselaj si varfurile aripilor) au fost vospite cu RLM04 pentru ca erau insemne ale Axei si erau standardizate - germanii au dat acea culoare specifica tuturor aliatilor lor, sau daca avioanele erau de productie germana au venit asa gata vopsite din fabrica. Galbenul din tricolor si cruci, daca a fost aplicat local, poate fi un amestec local si este posibil sa fie o nuanta diferita de standardul german.
Kitul Eduard este foarte frumos. De-abia astept sa vad macheta facuta.
Radu
Postat 16 February 2007 - 11:50 AM
Interiorul banuiesc ca este RLM02 (cel putin asta am gasit), partea nasoala e ca baietii de la Eduard dau in PE-ul colorat panoul de instrumente colorat tot in 02 (nu negru cum am gasit in poze).
Multumesc de informatii.
Postat 16 February 2007 - 11:55 AM
Citeaza
Cu 71/65 nu sint insa chiar de acord. Schema de vopsite este clar romales, (in esenta linia valurita de demarcatie intre extra si intrados intilnita de exemplu si pe PZL-24 de IAR) asa ca ORICE verde/bleu poate fi luat in discutie..
Postat 17 February 2007 - 03:01 PM
Postat 17 February 2007 - 03:56 PM
Iar diferentele de tonalitate atat pe verde, cat si pe burta, nu sunt chiar atat de mari incat sa sustina ipoteza unei revopsiri a insemnelor (si mai ales, daca ar fi fost revopsite insemnele, ele nu ar fi fost acolo unde le figurezi tu. Ar fi fost vorba de crucea de pe fuselaj impreuna cu inmatricularea, caz in care s-ar fi distins cumva forma. La partea cu burta nici n-ar fi avut ce sa caute.
Postat 17 February 2007 - 04:26 PM