Am mai spus-o si cu alte ocazii, eu am arbitrat in competitiile IPMS si IMSS. Sunt unul dintre organizatorii concursului anual IMSS tinut in Dublin in fiecare mai.
Daca ajuta cu ceva:
Arbitrajul e o chestie destul de simpla. Un arbitru este de obicei un modelist, o persoana obisnuita (nu sunt superzei, inganfati, modeldazi si alti experti inchipuiti care nu au nimic de oferit decat opinii, ci modelisti la fel ca si ceilalti) care a castigat cel putin o medalie in o competitie anterioara.
De multe ori, arbitrii au machete in competitie. In astfel de cazuri, arbitrii nu pot arbitra categoria in care sunt machetele lor. In cazul meu, pentru ca de obicei am o macheta de avion la 1/32 in competitie, arbitrez ori categoria de avioane mai mici de 1/32, ori nave, ori figurine, ori AFVuri.
Arbitrarea se face pe urmatoarele categorii, care se aplica tuturor tipurilor de machete:
-
Grad de dificultate. Asta se refera la ce fel de macheta este, material (rasina, plastic, multimedia), scratchbuild, modificari etc.
-
Grad de originalitate. Asta se refera la cat de de originala este macheta, adica este direct din cutie fara nici o modificare, este modificata si care este gradul de modificare, decaluri originale, adica orice poate sa faca aceasta macheta diferita de alta macheta de acelasi fel pe care ar putea sa o faca oricine direct din cutie.
-
Constructie. Asta se refera la cat de bine construita e macheta, adica daca ase vad imbinari, amprente si urme de lipici, cupole "innorate", aripi cu diedrul aiurea, etc.
-
Vopsire si fnisare. Asta se refera la cat de bine e vopsita macheta, nu se vad dare de pensula, vopseaua e uniforma nu cu pete, decalurile sunt puse bine si unde trebuie, lacul este uniform, nu sunt amprente sau fire de par ori praf in vopsea, etc.
-
Prezentare. Asta se refera la felul in care este prezentata macheta, adica e pusa adirect pe masa sau e pusa pe o baza sau un postament cu, de exemplu, vegetatie, asfalt, daca macheta are o placuta in care scrie ce este, etc.
Un arbitru va juriza diar categoriile de mai sus. Nu se va juriza acuratetetea machetei sau a culorilor. Astea sunt chestii extrem de subiective si explozive. Se va juriza doar executia. Asta e un aspect ne-negociabil. Cu alte cuvinte, chiar daca macheta de IAR80 este vopsita cu un verde care nu este absolut perfect ci poate un pic mai deschis la culoare, se va evalua doar daca e vopsit frumos, fara dare, fara urme de praf, indiferent cat de expert este judecatorul. Nu se va judeca nuanta de culoare in sine.
Expozantii trebuie sa ii ajute pe arbitri cu informatii scrise in "fluturasul" atasat machetei. Am vazut zeci de machete care nu au luat ce meritau pentru ca arbitrul nu a avut nici o idee ce a facut machetistul (poate a modificat la sange macheta, si-a tiparit propriile decaluri, etc). Arbitrii nu pot sti totul despre orice. Scrieti pe fluturas tot: ce ati modificat, ce ati adaugat, ce manufacturier e, ce vopsele si de ce natura, etc.
La jurizare se foloseste o scara de marcaj de la 0 la 20, unde 0 este "slab" si 20 este "excelent". O macheta poate lua 20 la "Grad de dificultate" si 0 la "Prezentare" (daca e pusa direct pe masa). La final se aduna notele si se face un total. Macheta cu totalul cel mai mare castiga aur, urmata de bronz si argint. Daca arbitrul este impresionat de o macheta care nu a castigat o medalie (sa zicem ca a avut 0 la "prezentare" si 0 la "Dificultate"), arbitrul poate acorda o "mentiune".
La jurizare, de obicei prima macheta si urmatoarele machete arbitrate devin "etaloane" de judecare adica toate celelalte machete vor fi judecate, pe baza criteriilor de mai sus, in functie de "e mai buna" sau "e mai slaba" decat cea deja judecata.
Categoriile de competitie pot fi alese de voi. Uite categoriile folosite de IPMS UK
http://www.ipms-uk.co.uk/scalemodelworld/c...finitions06.htm si regulamentul
http://www.ipms-uk.c...mpetition06.htm
Daca mai aveti vreo nedumerire, intrebati si sper sa pot ajuta.
Radu
PS Voi fi in Bucuresti pe 6 ianuarie.