Forum Machete,Modelism,Hobby: Vreau Concurs - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Vreau Concurs Posibil concurs in Ianuarie

#1 Useril este offline   Cata 

• Simplul 'eu'
  • Grup: Members
  • Postari: 1066
  • Inregistrat: 03-April 06
  • Interests:In secial 1/72.

Postat 13 December 2006 - 11:33 PM

Dragi prieteni, animat de faptul ca mai multa lume discuta decat face machete ( aici m-am inclus si pe mine :-) ), va propun ca in luna Ianuarie sa organizam un concurs intre gasca noastra de pe acest forum, cat si cu prietenii nostri care nu vor sa se inregistreze si stau doar spectatori cat si cu cine-o mai vrea!
Habar nu am cum se organizeza un concurs de modelism dar, pe principiul ca: " Au facut altii rachete..." - nu ar trebiuii sa fie greu! :angry:
Cum am mai discutat cu 'mai vechii' in aceasta activitate am fost pus in tema ca or sa fie si pareri pro si contra pentru acest eveniment, asa ca eu am zis: :hammer: Organizam concurs in Ianuarie? :hammer:
Am si ceva idei, dar, numai dupa ce veniti si voi cu cate ceva..
Daca e cineva care prima intrebare o sa zica: " Ce ii iese lui daca vine la concurs? " il astept Sambata la muzeu sa vina sa ma itrebe personal: "ce ii iese lui ?" :angry:
Idea concursului nu este de a castiga ceva material ci de a face ceva sa mai insufletim atmosfera de Ianuarie! ;-)
In rest mai ziceti si voi! :lol:

#2 Useril este offline   Michael_Wittmann 

• Membru senior
  • Postari: 818
  • Inregistrat: 19-March 05

Postat 13 December 2006 - 11:37 PM

Nu e rea ideea. Probabil că ar trebui făcut pe categorii (avioane, blindate, etc.) şi scară. Să vedem ce o să iasă. 8-)

Aceasta postare a fost editata de Michael_Wittmann: 13 December 2006 - 11:37 PM

#3 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04

Postat 13 December 2006 - 11:38 PM

Orice concurs implica ca minim existenta unor reguli, a unui 'juriu', si evident a unor categorii la care se concureaza.
Crezi ca apuci sa termini de aranjat toatea astea pana in ianuarie? :angry:

Ideea de concurs e fezabila doar daca-i ceva serios. Altfel nu are cum sa iasa bine... Iar daca e ceva serios, e bine sa fie tratat ca atare. Nu prea-mi vine sa cred ca va 'insufleti' atmosfera in felul in care vrei tu, totusi, daca nu vor fi niste chestii batute in cuie din timp.

#4 Useril este offline   AlexGiuglea 

• Membru senior
  • Postari: 419
  • Inregistrat: 29-April 06

Postat 14 December 2006 - 12:56 AM

Mie mi se pare o idee foarte buna, in primul deoarece starneste competitie; iar cand e competitie, fiecare incearca sa dea cat poate de mult pentru a realiza ceva cat mai frumos. :-)

Sugestie : Ar trebui facut ca si la premiile Oscar, spre exemplu : (adaptat) pentru detalii, pentru autenticitate, pentru lucru ingrijit, etc.

Ar trebui sa fie interesant; oricum, sa vedem cum o sa fie acum, prima oara. :angry: :angry: ;-)

#5 Useril este offline   Mandark 

• Membru senior
  • Postari: 133
  • Inregistrat: 01-November 06

Postat 14 December 2006 - 04:39 AM

Stiu ca sunt newbie, si ca sunt mai mult lipitoare pe spatele vostru (al avansatilor), dar cred ca ar fi interesant sa faceti un concurs (nu ca as participa, poate faceti si echivalentul reversului oscarului, capsuna de aur, pt cele mai proaste machete, atunci voi concura si cred ca iau si ceva premii). mi s-ar parea interesant pt ca la orice concurs trebuie sa existe un juriu. in juriu de obicei sunt aia mai si mai dintre aia "mai". adica tot dintre voi avansatii de pe aici. si tare sunt curios sa vad cum o sa va gasiti nod in papura, prieteneste desigur !! :) numai daca sunt cativa advanced care sa nu participe si sa ramana in juriu. oricum, o alta varianta ar fi si postarea pe site si votul membrilor. din toata treaba asta au de castigat cu totii, ca sunt convins ca o sa va iasa niste superbitati de nebunii de machete, deci tot aia ca mine, lipitorile au incantarea de a invata. Asa ca.....[FONT=Impact][SIZE=7][COLOR=blue]Concurs!!!!!!!!!!!! :hammer: :hammer: :hammer:

ps. imi cer scuze ca am folosit termenul lipitoare la plural..... :angry:

#6 Useril este offline   OlafTheViking 

• Olaf cel degraba de sange varsatoriu
  • Grup: Banned
  • Postari: 2460
  • Inregistrat: 02-December 04
  • Interests:figurine, diorame

Postat 14 December 2006 - 09:00 AM

Cata, la Dec 13 2006, 11:33 PM, a spus:

il astept Sambata la muzeu sa vina sa ma itrebe personal: "ce ii iese lui ?"  :angry:

MIE CE IMI IESE ???

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: P1010073.1.jpg

Aceasta postare a fost editata de OlafTheViking: 14 December 2006 - 09:03 AM

#7 Useril este offline   Cata 

• Simplul 'eu'

Postat 14 December 2006 - 09:12 AM

Am spus ca am ceva idei, dar vor trebuii ca 'mai grei' sa ajute! :angry:
Voi deja stiti ca daca am ceva de zis, zic, asa ca dragi prieteni cei cu care am mai vorbit pe tema acestui subiect sunt:
Crios: zicea- nu poti sa faci, ca nu ai cu cine sa te intreci, suntem noi o gasca care deja se stie cine face si cum face, dar totusi s-ar putea! ;-) ,
Cartula: zicea- cum naiba! s-a mai incercat si nu s-a facut! Au fost multi carcotasi, iti trebuie juriu,( de ce il pui pe ala in juriu si nu pe ala...) organizare, etc, dar nimic nu e imposibil, :-)
Pavel: zicea - ai vazut ce polemica s-a iscat doar de la doua tunuri realizate de doi oameni diferiti iti dai seama daca vor fii sapte, dar pe de alta parte un juriu, pote pune ordine intr-o astfel de situatie, o sa fie greu, o sa fie si din aia care fac probleme, se supara, etc. dar cu oameni care ar vrea sa faca s-ar putea! :lol:
Deci toti toti au spus ca va fi greu, vor exista si carcotasi si oameni care se vor supara, care nu vor participa, etc, dar, nu este imposibil ceea ce mie mi-a fost suficient! :-o
Personal nu ma intereseaza cine se supara, cine ce lui nu ii convine, cum le-am spus si celor trei mai sus mentionati nu pot 30 de persoane sa stea in drum de 3 sau 10 care au de comentat sau nu le convine ceva, daca vrea cineva sa participe trebuie sa inteleaga un prim lucru, si cred ca ata ar putea fii si prima regula:
1- Juriul/arbitrul are intotdeauna drptate, si va respecta decizia juriului/arbitrului indiferent de rezultatul final aul concursului!
Oricum pentru mine e incurajant faptul ca avem mai multe reactii pozitive! HAI BAIETII !!!
De asemenea cred ca la intalnirea de pe 16 putem sa discutam printre, sarmale, sorici, etc, si de acest subiect si poate punem ceva si pe hartie! :angry:

#8 Useril este offline   OlafTheViking 

• Olaf cel degraba de sange varsatoriu
  • Grup: Banned
  • Postari: 2460
  • Inregistrat: 02-December 04
  • Interests:figurine, diorame

Postat 14 December 2006 - 09:21 AM

Macar nu putem spune ca suntem o comunitate fara idei: concursuri, tombole, asociatii, cumparari cu cardul, etc.

Cata, daca ceilalti nu ti-au spus, iti spun eu: renunta, e o idee imposibila care va iesi oricum, numai bine nu. :angry:

Aceasta postare a fost editata de OlafTheViking: 14 December 2006 - 09:23 AM

#9 Useril este offline   Cata 

• Simplul 'eu'

Postat 14 December 2006 - 09:25 AM

Ok! am inteles sfatul Marelui Viking cu barda indoita ( aurita am vrut sa zic ) :angry: . Altcuneva? :angry:

#10 Useril este offline   AlexGiuglea 

• Membru senior

Postat 14 December 2006 - 09:27 AM

Eu sunt pro concurs. :angry:
Dar daca parerile sunt impartite, sa votam democratic, printr-un poll, cine vrea concurs si cine nu. :angry:

Aceasta postare a fost editata de AlexGiuglea: 14 December 2006 - 09:38 AM

#11 Useril este offline   Cata 

• Simplul 'eu'

Postat 14 December 2006 - 09:29 AM

Deci Alex te ocupi si faci un Poll, din ala stii tu, unde voteaza lumea :angry:
Te rog!

#12 Useril este offline   AlexGiuglea 

• Membru senior

Postat 14 December 2006 - 09:33 AM

Acum il fac. :angry:

#13 Useril este offline   AlexGiuglea 

• Membru senior

Postat 14 December 2006 - 09:37 AM

Gata. :angry:
In caz ca poll-ul va disparea din "Ultimele Discutii", de pe pagina principala, il puteti gasi in "Evenimente si Expozitii", sub numele de "Concurs de machete".
Si data de ianuarie nu a fost inca stabilita. :angry: Ma grabisesi putin. ;-)

Aceasta postare a fost editata de AlexGiuglea: 14 December 2006 - 10:00 AM

#14 Useril este offline   Cata 

• Simplul 'eu'

Postat 14 December 2006 - 10:13 AM

Mi-am adus aminte, am cautat si am gasit:

Citeaza

Daca Pakul ala ar fi fost intr-un concurs (ma refer la deja celebrul"Celalat" Pak) si ar fi fost jurizat de mine (sper ca numarul de titluri si medalii nationale si internationale pe care le-am castigat din '89 pana in 2000 cand m-am retras din competitii sa-mi permita sa dau si eu o nota obiectiva), deci daca as fi notat Pak-ul, acesta n-ar fi primit de la mine mai mult de 65 de puncte si asta nu din cauza acuratetii istorice ci din neglijenta cu care a fost asamblat, cele doua jumatati ale tevii au fost lipite decalat si chiar cu un decalaj destul de usor vizibil. 65 de puncte intr-o sacra de la 0 la 100 inseamna mai putin de un bronz mic care ar fi pe la 71 de puncte.

Uite ca avem si un inceput de juriu.. Crios, :roll: ce zici? Vrei sa fii presedinte de juriu la noi la concurs? :roll: ( daca va exista?)

#15 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum

Postat 14 December 2006 - 10:35 AM

Pana la urma, asta a fost toata ideea? Ca n-ai raspuns la nici una din problemele ridicate... Nu ai solutie pentru ele?
Nu zic ca e imposibil. Zic doar ca ai niste probleme de rezolvat, si daca tot ai venit cu ideea mi se pare de bun simt sa dai si niste propuneri de solutii, nu sa astepti sa le dam noi :angry:

Asadar:
- regulament
- juriu (numar impar de persoane, minim 3, care sa nu aiba machete in concurs in categoriile pe care jurizeaza)
- categorii, proceduri, alte detalii organizatorice.

Te asteptam cu propunerile de solutii.

#16 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum

Postat 14 December 2006 - 11:27 AM

Defapt, care e scopul, de a pune lumea osul la munca? Pentru asta, mai avem o solutie care sa nu fie neaparat un concurs...
Putem sa alegem o tema, o perioada de timp, si sa ne punem la construit machete pe tema propusa. Putem sa facem un 'clasament' votand pentru macheta 'cea mai cea' pe site, putem sa facem o tombola/tragere la sorti cu ceva premii pentru cei care au participat...

Riscul mare (daca scopul e de a pune lumea la treaba) e ca in cazul unui concurs sa se vina cu machetele care-s deja gata. Si asta cam n-are legatura cu scopul, nu?
In plus, la fel, daca vrei ca lumea sa purceada la treaba, trebuie sa tii cont ca daca un blindat la 1/72 il faci in o saptamana, situatia e mai complexa in alte cazuri.

Daca tu vrei sa faci concurs in ianuarie, gud lack. Dar nu cred ca vei atinge scopul, acela de a impulsiona lumea sa lucreze.

#17 Useril este offline   bogy 

• Membru senior
  • Postari: 1372
  • Inregistrat: 26-May 05

Postat 14 December 2006 - 11:48 AM

Eu zic ca ideea de a organiza un concurs e super dar, clar, nu in ianuarie, nu o sa avem timp pentru organizare.

Tinand cont ca vin sarbatorile si marea majoritate dintre noi e prinsa cu diverse - sa le zicem :angry: activitati specifice ? - eu zic ca fiecare sa se gandesca si sa vina cu propuneri la intalnirea din ianuarie. Si vedem atunci cum facem.

In primul rand, zic eu, ca ar trebuii vazut cum analizam machetele - stiu ca pe vremuri, la concursuri, o macheta se analiza din doua, sa le zicem, puncte de vedere:

1. corectitudinea realizarii strict din punct de vedere modelistic, tehnici aplicate, debavurari, etc.

2. din punct de vedere istoric - culorile utilizate, inmatriculari, etc

Astea sunt valabile si la blindate si la avioane.

Mai cred ca ar fi corect ca juriile sa fie alese prin vot

Am spus juriile pentru ca ar trebuii sa fie doua - unul pentru aviatie si unul pentru blindate.

Cei din juriul pentru blindate pot participa la concursul de avioane si nu si la cel de blindate si invers (cei din juriul pentru aviatie pot participa la concursul de blindate)

Ma intreb daca ar trebuii facuta categorie separata pentru figurine si diorame? Cred ca da si aici ar trebuii format un juriu ales din celelalte doua jurii.

Astea ar fi sugestiile mele. M-am gandit sa le fac pentru ca, daca vrem sa realizam ceva, prea multe polemici strica si treaba va ramane nerealizata.

Alte idei, propuneri?

#18 Useril este offline   alguhan 

• Membru senior
  • Postari: 935
  • Inregistrat: 16-December 04

Postat 14 December 2006 - 12:03 PM

Daca va intereseaza am doi prieteni (un turc si un grec) care particip si ca concurent si ca juriu la competitii internationale. Ei stiu foarte bine cum se organizeaza treburile. Au la moda acum un sistem de a analiza piesele care a dat rezultate satisfacatoare. Pot sa aflu detaliile de la ei..

#19 Useril este offline   bogy 

• Membru senior
  • Postari: 1372
  • Inregistrat: 26-May 05

Postat 14 December 2006 - 01:09 PM

Pai ar fi bine ca sa vedem si noi cum se procedeaza si sa putem face la fel, nu?

#20 Useril este offline   radub 

• Membru senior
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 14 December 2006 - 01:44 PM

Am mai spus-o si cu alte ocazii, eu am arbitrat in competitiile IPMS si IMSS. Sunt unul dintre organizatorii concursului anual IMSS tinut in Dublin in fiecare mai.
Daca ajuta cu ceva:
Arbitrajul e o chestie destul de simpla. Un arbitru este de obicei un modelist, o persoana obisnuita (nu sunt superzei, inganfati, modeldazi si alti experti inchipuiti care nu au nimic de oferit decat opinii, ci modelisti la fel ca si ceilalti) care a castigat cel putin o medalie in o competitie anterioara.
De multe ori, arbitrii au machete in competitie. In astfel de cazuri, arbitrii nu pot arbitra categoria in care sunt machetele lor. In cazul meu, pentru ca de obicei am o macheta de avion la 1/32 in competitie, arbitrez ori categoria de avioane mai mici de 1/32, ori nave, ori figurine, ori AFVuri.
Arbitrarea se face pe urmatoarele categorii, care se aplica tuturor tipurilor de machete:
- Grad de dificultate. Asta se refera la ce fel de macheta este, material (rasina, plastic, multimedia), scratchbuild, modificari etc.
- Grad de originalitate. Asta se refera la cat de de originala este macheta, adica este direct din cutie fara nici o modificare, este modificata si care este gradul de modificare, decaluri originale, adica orice poate sa faca aceasta macheta diferita de alta macheta de acelasi fel pe care ar putea sa o faca oricine direct din cutie.
- Constructie. Asta se refera la cat de bine construita e macheta, adica daca ase vad imbinari, amprente si urme de lipici, cupole "innorate", aripi cu diedrul aiurea, etc.
- Vopsire si fnisare. Asta se refera la cat de bine e vopsita macheta, nu se vad dare de pensula, vopseaua e uniforma nu cu pete, decalurile sunt puse bine si unde trebuie, lacul este uniform, nu sunt amprente sau fire de par ori praf in vopsea, etc.
- Prezentare. Asta se refera la felul in care este prezentata macheta, adica e pusa adirect pe masa sau e pusa pe o baza sau un postament cu, de exemplu, vegetatie, asfalt, daca macheta are o placuta in care scrie ce este, etc.

Un arbitru va juriza diar categoriile de mai sus. Nu se va juriza acuratetetea machetei sau a culorilor. Astea sunt chestii extrem de subiective si explozive. Se va juriza doar executia. Asta e un aspect ne-negociabil. Cu alte cuvinte, chiar daca macheta de IAR80 este vopsita cu un verde care nu este absolut perfect ci poate un pic mai deschis la culoare, se va evalua doar daca e vopsit frumos, fara dare, fara urme de praf, indiferent cat de expert este judecatorul. Nu se va judeca nuanta de culoare in sine.

Expozantii trebuie sa ii ajute pe arbitri cu informatii scrise in "fluturasul" atasat machetei. Am vazut zeci de machete care nu au luat ce meritau pentru ca arbitrul nu a avut nici o idee ce a facut machetistul (poate a modificat la sange macheta, si-a tiparit propriile decaluri, etc). Arbitrii nu pot sti totul despre orice. Scrieti pe fluturas tot: ce ati modificat, ce ati adaugat, ce manufacturier e, ce vopsele si de ce natura, etc.

La jurizare se foloseste o scara de marcaj de la 0 la 20, unde 0 este "slab" si 20 este "excelent". O macheta poate lua 20 la "Grad de dificultate" si 0 la "Prezentare" (daca e pusa direct pe masa). La final se aduna notele si se face un total. Macheta cu totalul cel mai mare castiga aur, urmata de bronz si argint. Daca arbitrul este impresionat de o macheta care nu a castigat o medalie (sa zicem ca a avut 0 la "prezentare" si 0 la "Dificultate"), arbitrul poate acorda o "mentiune".
La jurizare, de obicei prima macheta si urmatoarele machete arbitrate devin "etaloane" de judecare adica toate celelalte machete vor fi judecate, pe baza criteriilor de mai sus, in functie de "e mai buna" sau "e mai slaba" decat cea deja judecata.

Categoriile de competitie pot fi alese de voi. Uite categoriile folosite de IPMS UK http://www.ipms-uk.co.uk/scalemodelworld/c...finitions06.htm si regulamentul http://www.ipms-uk.c...mpetition06.htm

Daca mai aveti vreo nedumerire, intrebati si sper sa pot ajuta.
Radu

PS Voi fi in Bucuresti pe 6 ianuarie.

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi