albumul meu!
Postat 20 September 2012 - 12:35 PM
Aviatia romana a primit 6 bucati din Franta.
In 1916 una din gruparile de lupta aviatie rom. era dislocata pe Talmaciu-Sibiu. In dotare avea si un Morane Saulnier L.
Cel mai probabil ca urmare a retragerii precipitate, avionul (posibil cu motor defect) nu a putut sa decoleze astfel a putut fi capturat intact de catre armata austroungara.
Aceasta postare a fost editata de Cantacuzino: 20 September 2012 - 12:38 PM
Postat 17 October 2012 - 01:09 PM
In prima foto, apare un predictor destinat pieselor de artilerie a/a
Ar fi posibil sa fie vorba despre o piesa a/a de 75mm Vickers (judecind dupa forma castilor de pe parapet, vorbim despre perioada 39-40 sau cam pe-acolo).
Predictorul respectiv era cuplat la un telemetru cu baza de 6 metri(range finder) si servea la calculul distantelor in cazul focului a/a impotriva tintelor aeriene.
Daca tunul este un Vickers Resita de 75mm , cred ca vorbim despre un predictor britanic tip Barr & Stroud (sau ceva produs in licenta la noi).
Englezii descriu predictorul ca fiind :
"The predictor could be classed as a mechanical computer which, with the other instruments mentioned was operated by women in order to control the guns of the heavy ack ack batteries."
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 17 October 2012 - 01:14 PM
Postat 17 October 2012 - 02:22 PM
De aici deduc faptul ca este vorba despre o piesa de 75 produsa la noi in licenta(Vickers Resita 7,5 cm), perioada de timp fiind cuprinsa in anii '39-'40 cat inca Romania era neutra. La aceea vreme, in dotarea artilerie a/a romane nu existau(inca) piese germane de 88. De aici teoria mea ca avem de-a face cu aparatura de urmarie si masurare, de tip britanic, nu german.
Oricum este vorba despre un predictor, asa cum spuneam, telemetrul trebuie sa fie undeva prin preajma, iar piesa/piesele aa la fel.
Dupa dimensiuni (si castile de ascultare ce se vad pe capul unuia dintre servanti) nu cred sa fie vorba despre tunuri Bofors de 40mm, deci raman la varianta Vickers Resita 75 mm.
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 17 October 2012 - 02:23 PM
Postat 17 October 2012 - 08:06 PM
http://upload.wikime...stol_Coanda.jpg
seamana
horia, la 18 November 2006 - 08:02 PM, a spus:
Postat 19 October 2012 - 01:24 AM
horia, la 18 October 2012 - 10:02 AM, a spus:
Am vazut de mult, intr-o revista Signal, 2 fotografii:
- una cu infanteristi romani care participa la un atac impreuna cu soldati germani, undeva in Caucaz; unul dintre ai nostri avea casca Adrian
- a doua cu un subofiter roman cu casca olandeza cu cifrul lui Carol
Deci nu exista reguli.
Postat 17 March 2013 - 12:52 PM
Este o reclama pictata pe intradosul aripilor.
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 17 March 2013 - 12:55 PM
Postat 17 March 2013 - 08:49 PM
Longinus, la 17 March 2013 - 12:52 PM, a spus:
Este o reclama pictata pe intradosul aripilor.
A fost distrusa fabrica Schmoll de langa fosta gara a Brasovului. Fabrica era unde este azi strada Toamnei si a fost o victima colaterala a bombardamenteor. Pe strada Lunga, cateva case mai sus de unde am copilarit eu a fost sediul firmei sau probabil primul atelier unde au inceput ei activitate in Romania, si tocmai de aceea mi-a fugit gandul la Schmoll cand am vazut ce scrie pe aripa!
- ← Comemorarea a 100 de ani de la accidentul lui Vlaicu
- Documentatie - reviste si carti
- 1 aug. 1943 - 70 ani de la TIDAL WAVE →