Citeaza
dar Eagle Editions este pur si simplu eronat (si asta in cazul mai multor nuante)
Ok, si eu am dubii in privinta unor culori (72, 73, 63, 81) Dar consider "corecte" 70,71, 65, 76, 74, 75. Tu ce parere ai? Catalogul e intradevar de vreo 10 ani si intre timp se poate sa se mai fi schimbat cite ceva!! De aceea am si spus:
In catalogul Eagle, pe care tind sa-l cred!
Si despre furnizori ai dreptate, nu era un singur ciine scurt de coada in germania, dar pe spate scrie, printre altele:
As one of the principal suppliers of aviation paint to the Luftwaffe during WW II....! Sub semnatura. Mint ei, mint si eu!
In privinta Me 262, mai toata lumea da RLM 81/82 si nu 82/83.
In raportul de doborire (scuze dar nu am gasit alta traducere :-? ) din 29.01.45 se refera la Me 262 A, cod 9K+MK (M alb), Wnr. 170273 ca fiind camuflat in "light blue" pe intrados si "bright green" pe extrados. Aceasta culoare este observata cu doua luni inainte publicarii unui document prin care Me262 urma sa fie camuflat in culori ce sunt descrise ca "Braunviolet 81" si Hellgrun82. In raport insa culorile s-au interpretat a fi RLM 82/83.
Me 262 A (23.02.45) cu un Oberflachenschutzliste (emis de Messerschmitt) confirmat, este vopsit in
Braunviolet 81 si
Hellgrun 82. Nu se stie sa mai fi fost un alt Oberflachenschutzliste dupa acesta. Probabil Messerschmitt sa fi putut primi un catalog de mostre de culoare si, acceptind acest lucru, se poate spune ca nuantele culorilor RLM 81/82 purtate de aceste avioane, ce s-au pastrat inca, sunt cele mai apropiate de nunatele cerute de RLM.
Scuze dar eu, in pozele puse de Cartula vad mai degraba o nuanta de maro si una de verde decit doua de verde (cea cu capac rosu pe motor si V167 cu tun)
Avionul Bf 109 G6, W.Nr. 163824, ajunge in Australia la Treloar Technology Centre, si, printr-o imprejurare fericita, scapa de "restaurare"! In privinta culorilor de pe extrados acestea sunt gasite a fi RLM 81 si RLM 83! Se mai specifica despre RLM 81 ca se situeaza undeva intre FS 30118 FS 34088 si ca este similara cu mostrele de culoare pentru
81 Braunviolet din "Oficial Monogram Guide to German Aircraft 1935-1945". Ei, acum zic iar: mint ei, mint si eu!