Treaba sta asa... Te bazezi din cate vad pe o singura sursa, si anume mult citata
http://www.scaleaero...lmcolorspt1.htm si ce mai e prin zona . E singura sursa care tot apare... Nu te supara, incep sa cred ca 'cercetarea' s-a rezumat exclusiv in parcurgerea documentelor de acolo, si lansarea de afirmatii care nu au legatura cu realitatea din documente intotdeauna. Ca sa nu mai vorbim ca te contrazici singur in afirmatii...
Citeaza
3. 23.02.45 un alt Os (in afara de 81 si 82 care la Me sunt definite ca Braunviolette si Hellgrau) introduce RLM 84 ca inlocuitor al lui 76 dar fara a da mostra de culoare.
vs.
Citeaza
1. Nu exista nici un document oficial care sa defineasca RLM 84
E absolut OK sa nu stii cum sta treaba cu RLM 81/82/83... Nu e nici o tragedie... Dar nu cred ca e cazul sa continui discutia doar ca sa te adancesti si mai mult intr-o problema in care, impresia mea personala este, ca n-o stapanesti prea bine.
Uite, ti-as spune ca simplul fapt ca ai postat poza aia colorizata atat de stangace ca 'mostra' de culoare imi permite sa am mari dubii asupra nivelului la care discuti problema RLM-urilor. Informatiile care le postezi vad ca sunt doar o traducere si repetare uneori stangace a celor de pe scaleaero, singura sursa care vad ca o ai la dispozitie. Si nu asa se poate purta o discutie, comnean...
Uite, hai sa iti supun atentiei niste paragrafe
Citeaza
Astfel s-a dispus introducerea noilor RLM 82 si 81 ca sa inlocuiasca vechile 70 si 71 care deveneau prohibite pentru camuflajul de zi. Prin acelasi ordin s-a dat dispozitie ca la prepararea RLM 81 si 82 sa se amestece la fiecare fabricant cu stocurile existente de 70 si 71, indiferent de cantitatea de pe stoc astfel:
82 s-a amestecat cu 70 si 81 cu 71. De fapt pe romaneste fiecare a facut cum l-a taiat capul. Rezultatul a fos ca in Nov 1944 mai multi constructori si-au definit singuri (din ce a iesit) standardele pr RLM 81 si 82.
E, tu aici incerci sa spui ca 'la prepararea 81 si 82 s-au folosit amestecuri cu stocurile de 70 si 71"... Situatia e asa... Acel "mixing" care l-ai citit in engleza nu se referea la amestecarea vopselelor pentru obtinerea unei nuante. Ci la folosirea stocurilor existente de 70/71 impreuna cu noile nuante 81/82 menite sa le inlocuiasca. Astfel, 70 urma sa fie substituit de 81, 71 de catre 82. Si ele se puteau amesteca in functie de situatia stocurilor, in sensul existentei camuflajelor de genul 70/82, 81/71 (o vopsea veche, si una noua)
Paragraful in engleza este acesta
Citeaza
The instruction
made some provision for mixing old and new colors (i.e., 82 & 70, 81 & 71)
where necessary to exhaust all stocks of both colors.
Sa trecem mai departe:
Citeaza
1. 17.06.44 (Oberflachenschutzliste) - camuflaj cu RLM 74 si 75 (Graugrun si Grauviolette). Referiri pentru utilizarea acestor culori se gasesc si in documentatia (in original ) cu privire la camuflajul aparatelor Do 335, He162, Me 163.
As fi curios sa vad vreun ordin de vopsire in 74/75 pentru Do 335, He162, Me 163. In cazul in care nu stiai, folosirea combinatiei 74/75 pentru camuflajul vanatorilor de zi este MULT MAI VECHE. Si nu cunosc sub nici o forma vreun alt ordin pentru Do335/He162 decat cel care specifica 81/82
trecem mai departe
Citeaza
... 82 Hellgrau si 83 Dunkel grau. ...
... (in afara de 81 si 82 care la Me sunt definite ca Braunviolette si Hellgrau) ...
si mai sunt...
Nu te supara, dar nu stiu sa existe documente care sa numeasca 82 Hellgrau. Faptul ca apare de atatea ori gresala in textul tau, imi ridica semne de intrebare. Poate vroiai sa zici
Hellgrun?
continuam...
Citeaza
2. Exista, pastrate in original, schemele originale de camuflaj pentru Do 335, He 162 si Me 163 care prevad utilizarea culorilor 70/71 desi in mod normal ar fi trebuit utilizat e 74/75
La fel ca mai sus. As fi curios sa le vad. Eu zic ca ar fi al naibii de bizar sa fi existat un asemenea document.
Explicatia e simpla. Cum am zis si mai sus. 81 si 82 trebuiau sa inlocuiasca 70/71. In conditiile in care erau stocuri ramase de 70/71, conform ordinului, au fost folosite acestea. Dar nu a existat ordin de vopsire in 70/71, in mod exlicit. Cel putin in cazul Do-ului 335 stiu ca exista dovezi care ar sustine camuflarea cu 70/71. La fel pentru He-162. Dar, repet. Asta ca o consecinta indirecta a ordinului de trecere la 81/82
In fine, putem sa discutam 100 de ani... E simplu ca cineva sa vina sa arunce niste chestii neconfirmate sau incomplet studiate... Si dupa aia trebuie sa stea altcineva o groaza de timp sa arate ca afirmatiile sunt neadevarate... Care e sensul, totusi? Nu-i mai bine pentru toata lumea ca in momentul in care nu stapanesti subiectul sa intrebi, sa te lamuresti, si NU sa faci afirmatii doar ca asa ai citit intr-un singur loc pe net, si uneori ai mai si inteles gresit ce scrie acolo? Mai ales ca toata cercetarea ta imi face impresia ca e facuta cu Google... Nu e rau in sine sa faci cercetare cu Google, dar macar mai gaseste si alte surse si vezi si alte pareri.