Da ce .. eu is luminator ...sau licurici ..
![:lol:](http://www.cartula.ro/forum/public/style_emoticons/default/laugh.gif)
. Nu-s frate , dar nici nu halesc tot ce citesc pe nemestecate . Se poate sa si gresesc sau sa fiu subiectiv , dar incerc si sa invat .
Totul are legatura , .
Cat era 2005 sau mai mult , cand vrea sa intre Rusia in NATO si i sa spus ca poate adera la fel ca oricine , dar trebuie sa treaca etapele acelea prin care au trecut toate statele si s-a suparat rau de tot prezidentul lor atunci . A spus ca Rusia nu este oricine si ca ar trebui sa fie un fel de egal al americanilor si sa-si imparta sferele de influenta .
De atunci a inceput sa incerce sa dezbine si uniunea si alianta , iar ceea ce imi explici tu este retorica lor de ani de zile pentru a-si indeplini acel deziderat
Problema este ca Rusia a pierdut Razboiul Rece . Nu mai putea avea pretentia sa fie egala cu invingatorii . Asta e . Toate statele fostului pact au platit intr-o anumita forma . Iar Rusia nu mai putea avea alte pretentii .
UE si NATO sa intins peste statele fostului pact la fel cum si rusii ar fi facut la fel daca ar fi castigat . Pina la Atlantic ... sau cum spuneau .
Rusia putea foarte bine sa devina membru UE sau chiar NATO ... Dar nu asa cum doreau ei adica egalii americanilor si restul statelor sa li se supuna/graviteze acestor centri de putere .
Fiindca rusii nu s-au impacat cu ideea au incercat sa-si recucereasca acele teritorii , influenta si statut , simtind probabil ca era ultimul ceas inainte ca americanii si chinezii sa devina prea puternici Probabil observau ca si europenii se dezvolta in timp ce ei slabesc si riscau sa ramana nesemnificativi sau mai rau , sa ajunga la disolutie , ca si alte imperii . .
----------------------------------------------------------
Chestia interesanta este ca in 1942 , inainte de programul de ajutor Lend-Lease , cand Stalin vrea pacea cu Hitler , acesta ia spus ca e dispus daca primeste Ucraina si Crimea . ... Asa ca s-ar putea ca razboiul acesta sa se termine pe acea frontiera , impiedicand pe viitor Rusia sa mai incerce sa se extinda prin Polonia inspre vest .
Stalin vrea atunci frontiera de la inceputul atacului german . Adica cu Ucraina , dar nu stiu daca si cu jumatate de Polonia . E o zona prin care o armata mare se poate desfasura .
Sint curios insa cum va fi cand va muri prezidentul lor . . La inceput , ca si in cazul celorlalti Lenin , Stalin , Hrusciov , Gorbi ,cred ca il vor infiera toti , vor spune ca doar el e de vina si doar din cauza lui si ... ca poate nici nu e rus . Apoi vor incepe in functie de situatie sa reinceapa legaturile cu UE si cu americanii
... iar toata retorica asta din presa se va schimba .
![:-D](http://www.cartula.ro/forum/public/style_emoticons/default/biggrin.gif)
. Oricum , nu vor renunta niciodata cred sa redevina ce au fost , doar daca razboiul asta nu ai va secatui intr-ata incat nu vor mai putea recupera si vor disparea .
Dar , probabil intelegi ca miza nu este doar UE , ci si existenta Rusiei , iar ceea ce imi arati este doar parte a acestei lupte care se duce cu mijloacele specifice si in presa/media si in cancelarii si cu arma in mana .
Austria e in centru iar acesta e un teritoriu neutru unde si rusii si ceilalti aliati au influenta la paritate . Ungurii langa ei sint captivi rusilor .Daca romanii si bulgarii nu intra in Sg , sau sint scosi din UE , tot flancul acesta cade . Economie , rute comerciale , conducte de gaz care alimenteaza Europa din zona asta . In functie de ce mai stabilesc rusii cu turcii ,. grecii , si sirbii mai nou nu le sint potrivnici ... rusii capata influenta pe acest flanc . Europenii si alianta au castigat dincolo Letonia , Suedia , Finlanda .
Ceea ce imi arati face parte din jocul dezbina si cucereste , dintre rusi si aliatii UE+USA+uk ( l-am scris intentionat mic
![:-D](http://www.cartula.ro/forum/public/style_emoticons/default/biggrin.gif)
) ,iar noi sintem o bucatica , un cap de pod , o lupta .
Eu asa vad lucrurile ... in mare .. atata doar ca ma plictiseste usor subiectul . Prefer sa discutam despre istorie sau tehnica sau arhitectura , arta .. pisici , etc.
Aceasta postare a fost editata de dany: 23 September 2023 - 12:46 PM