Am vopsit tunurile și afeturile lor:

Dacă tot le-am rezolvat, am instalat cele două tunuri de la pupa. Evident, în timpul procesului una dintre țevi a cedat și m-am chinuit ca sfântu' duh s-o recuperez dinăuntru. Am decis să nu mă mai agit, o s-o lipesc la final că sigur o mai rup de 10 ori până atunci. Asta fiind rezolvată (respectiv tunurile în carenă) am montat și ultimele bucățele de ramă pentru sabordurile respective. Cum s-ar zice, carena e cam gata.
Am dat găurile pentru vâsle în bordaj:

Cum înspre pupa nu am mare lucru în interior și s-ar vedea aiurea mațele prin găurile alea, am decis că alea rămân astupate, și au dopuri. Am citit undeva că drakkarele aveau dopuri pentru găurile vâslelor pentru când foloseau velele, așa că am decis că dacă vikingii aveau, or fi avut și venețienii 1000 de ani mai târziu. Dacă nu, să vină venețianu' sa se plângă! Ca să păstrez oarece uniformitate, am pus inelele alea de protecție și la găurile străpunse din bordaj. Cândva mai încolo o să confecționez și dopurile.
Dacă tot eram în zonă, am înlocuit toate boldurile de la cârmă cu țintele de alamă din kit. Sincer, arată mai bine (părerea mea).

Rămâne să văd cum o să atașez eu frânghia de acționare a sabordului, având în vedere că urechiușa unde ar trebui să leg frânghia e doar nițel mai mare decât burghiul de 0.5 pe care-l am la dispoziție să dau gaura de trecere:

La pasul următor o să mă ocup de vopsit carena și sabordurile, apoi să instalez suporții bompresului și probabil și ăia de la legăturile catargului (partea de la bază unde se prind deadeyes cum le zice la ingliși, da' cum linba românurile este greu, habar n-am care e termenul neaoș). Mai vedem, zise orbul...
Aceasta postare a fost editata de buntzi: 07 February 2025 - 08:07 AM