Forum Machete,Modelism,Hobby: Polacca Veneziana - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Polacca Veneziana Kit Amati 1:50

#1 Useril este offline   buntzi 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 145
  • Inregistrat: 21-May 13
  • Location:Dubai, UAE

Postat 16 June 2023 - 06:48 AM

Ăăă, salutăm.
Mno, deci modul meu de lucru la partea modelistică e să construiesc ce am în ordinea cumpărării. Desigur, uneori chestiile se complică, dar în principiu încerc să mă țin de plan. Nu de alta, dar dacă m-aș apuca de cumpărat pe modelul "lasă că le fac eu", ajung ca @Dakian cu peste suta de cutii stivuite în diverse locuri...
Kitul a fost cumpărat în euforia terminării lucrului la Sultan. Mi-a plăcut ăla, așa că am căutat o altă navă cu pânze, nu prea mare, cu nu prea multe tunuri și nici prea multe vele, să fie potrivită pentru nivelul meu de (ne)îndemânare. După ce m-am agitat cu agitatoru' ăla marele ca un de-ăla în căldare, am ajuns la concluzia că ăsta e kitul potrivit, și hai de-l comandă. Desigur, adusul de chestii în Dxb nu-i chiar facil mereu, da' până la urmă transportul nu a fost chiar o avere.
Timingul însă a fost foarte nefericit, că până m-am hotărât, până m-am învârtit...l-am comandat la Amati în Milano prin Februarie 2020. Să mai zic ceva? Nu mai zic...
Kitul meu a plecat de la fabrică și a rămas la poștă...vreo 6 luni așa. Am schimbat cu omulețul de la Amati vreo 15 mailuri, și tocmai când era gata să se recunoască învins și să-mi dea banii înapoi, a ajuns kitul la mine...și a rămas pe dulap până acum. Am avut în lucru avioanele primite cadeaux de la @Dakian, și nu prea mult chef de muncă așa că a durat.

Acuma, despre kitul în sine.
E plank on frames așa cum îmi place mie, cu o grămăjoare de piese prin cutie. Părțile de carenă și punțile sunt tăiate laser, pânzele sunt imprimate. Din păcate, nu e chiar rozaliu totul.
Nu e musai că pânzele trebuiesc croite și cusute sau că aranjamentul coastelor pe foaia de placaj n-are nici o gară cu desenul din "instrucțiuni" (explic mai încolo ghilimelele). Ai o gramadă de chestii / componente în cutie și nici o listă. Nada. Iok. Mult noroc la ghicit care piesă e de unde, care tip de baghetă trebuie folosită la care vergea sau alte asemenea chestii. Desigur, nici coastele nu sunt numerotate, pentru că de ce nu, mai ales că 3 și 4 sunt aproximativ identice și niciuna din ele nu se potrivește cu niciunul din desene.
"Instrucțiunile"... sunt cel mult schematice - informative așa da' în nici un caz nu pot fi folosite de cineva care nu a mai făcut câteva la fel înainte. Un începător poate doar spera să nu se închidă singur într-un colț...
Materialele par a fi de calitate. Placajul e drept, baghetele/vergile par drepte și bune, fără noduri sau mizerii de-astea. Cantitatea lor însă...
Să explic nițel. Sultan a fost navă dn lemn, și ca atare a trebuit să arate a...lemn. Așa încât, spaniarzii de la Artesania Latina s-au gândit bine și au proiectat kitul cu bordaj dublu. Faci mătăluță un corp "brut" pe care îl șlefuiești și îl chituiești țiplă, apoi pui stratul doi de baghete mega-subțiri care arată super mișto. Job done.
Ei, al'de macaroni con carne au zis că mneah, las-o bă că merge-așa, și au dat bordaj simplu...la o navă din lemn, care trebuie să rămână cu lemn aparent (textură), chiar vopsit fiind. Bun, să zicem că n-ar fi o problemă dacă dădeau în kit baghete ca ăia de la Billings la Nordkap, că mai am jumate din ele încă. Neah, au dat o mânuță, dacă nu ești atent am senzația că ajung așa, la mustață de cotoi (dacă ajung).
Eniuei, cam atât cu ramblingu' și prezentarea, aseară am pus coastele pe chilă (și sper că 3 și 4 sunt alea pe care le-am pus eu la 3 și 4...)
Imagine atasata: WhatsApp Image 2023-06-15 at 18.45.31.jpeg

Aceasta postare a fost editata de buntzi: 16 June 2023 - 06:49 AM


#2 Useril este offline   dakian67 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1772
  • Inregistrat: 10-June 09
  • Location:Braila
  • Interests:Modelism aero WW II,numai 1/72

Postat 17 June 2023 - 10:04 PM

Mda, mi-a trebuit ceva să văd și eu topicul...Vīrsta.
Pot cel mult să-ți țin pumnii, și să mai zic cīte ceva acolo unde chiar am ceva de zis. Experiența mea īn materie de kituri navale de lemn este zero. Nil. Nada.
N-am făcut nici unul , nici măcar n-am īncercat. Te-am lăsat pe tine. Io-s cu plasticele.
Nasol treaba cu instrucțiunile precare. La un asemenea kit, ai mare nevoie de o īndrumare ca lumea. Dacă lipsește, e cam groasă.
Iar cu materialele este și mai nasol. Pentru că dacă ai destule, īți mai poți permite greșeli sau ezitări. Altfel, e de cacao.
Dar nu imposibil. Pui mīna pe un topor, și dai jos un...copac. Pe care-l faci baghete. Īn 10 ani e gata. Răbdare să ai !!
Mai repede, cănd vii īn țară, comanzi matale aici cam tot ce crezi că-ți trebuie. Și le iei cu tine.
Nasol este că trebuie să te gīndești bine ce-ți trebuie, nu vii pe aici foarte des...
Spor maxim !!

#3 Useril este offline   buntzi 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 145
  • Inregistrat: 21-May 13
  • Location:Dubai, UAE

Postat 19 June 2023 - 05:52 AM

Neah bro, nu e cazul să mă complic cu minuni de-astea. Īn teorie, pot să mă apuc să subțiez perimetral din coaste și să fac loc la īncă un strat, din ce am văzut prin cutie ar mai fi destul material rămas de la Sultan să mă descurc.
Mai nasol e cu instrucțiunile, că se cam bat contrazic cu singurul log de construcție pe care l-am găsit pe internețuri, unul al unui spaniol numit Gomez. Bine, "log" e mult zis, că ce arată el acolo e 90% inutil.
Ok, aranjează coastele pe chila falsă, apoi pregătește puntea, apoi...taie parapeții falși care ar trebui să ajute la instalarea filelor de bordaj pe nivelul de deasupra punții, fixează puntea la locul ei și abia dup-aia se apucă de instalat filele de bordaj. Moț pe băț, omul pierde o grămadă de vreme cu șlefuit fiecare scāndură (vreo 4 sau 5 bucăți), pe care apoi le pune oarecum aproximativ la locul lor, după care...ce să vezi, carena e gata și vopsită! Nici o suflare despre cum a rugat frumos să stea scāndurile de bordaj una peste alta cu suport de 0.3mm (cāt au baghetele grosime).
Deci da, foarte util...
Īn fine, pe moment am scos "dremelul" meu chinezesc să fac rumeguș p-acolo = șlefuit blocurile de lemn care dau formele provei. Cānd mai fac ceva efectiv, mai arăt.

#4 Useril este offline   buntzi 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 145
  • Inregistrat: 21-May 13
  • Location:Dubai, UAE

Postat 21 June 2023 - 06:15 AM

Mini-update:
Am urmărit din nou cele două clipuri ale tov. Gomez, și trebuie să fac ceva rectificări, că l-am criticat prea aspru. Taie "coarnele" coastelor ca să potrivească puntea, apoi a zis că "o să" le lipească la loc cu puțin clei ca să termine bordajul. Din păcate, cam aici se termină partea pozitivă, că restul cam rămâne valabil.
Exemplificare:
stadiul lucrării la timestamp 34:24
Imagine atasata: P1.png


one second later....
Imagine atasata: P2.png


În altă ordine de idei, am cam rezolvat cele două blocuri de lemn care umplu prova, acum să șlefuiesc scheletul.
Urmează să mă decid ce fel o să procedez și eu la rândul meu cu asamblarea. Ideea cu tăiatul "coarnelor" și lipitul lor parțial nu pare chiar rea, deși nu sunt încă pe deplin convins. Pe de-o parte e clar că nu mai e aceeași susținere a filelor de bordaj, pe de altă parte coarnele sunt cam solide ca să le poți tăia dup-aia atât de precis ca să nu strici ceva la bordaj. În plus, metoda asta ar permite placarea punții cu baghete înainte de asamblare, ceea ce e mult mai ușor decât lucrul "pe dinăuntru". Nu cred că merge instalată puntea si cu baghetele pe ea cu bordajul gata din cauză că trebuie îndoită ca să meargă înăuntru.

Da știu, cam subțire cu pozele, dar nu e mare lucru de arătat...

L.E: Uitasem câtă mizerie se poate face în stadiul ăsta al lucrării...

Aceasta postare a fost editata de buntzi: 21 June 2023 - 06:19 AM


#5 Useril este offline   177 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1430
  • Inregistrat: 24-December 10
  • Location:Drobeta Turnu Severin

Postat 21 June 2023 - 06:49 PM

Urmaresc cu interes!
Nu ma simt in stare sa fac nave din lemn, le prefer pe cele din tabla, mai ales daca e sudata.
Spor!

#6 Useril este offline   Mitzone 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 110
  • Inregistrat: 06-February 19
  • Location:Bruxelles
  • Interests:IT, motociclete si bineinteles machetute

Postat 29 September 2023 - 11:23 AM

Spor la treaba buntzi, sunt sigur ca o sa iasa foarte bine pana la urma. Legat de problemele enumerate de tine, uite cateva sfaturi de (ne)specialist:
1) piese nenumerotate: planurile si schitele ar trebui sa aiba scara 1:1 cu piesele; daca suprapui piesele pe plan, ar trebui sa iti dai seama care e care, ce bagheta folosesti la care verga, etc (oricum, pare ca problema cu coastele 3 si 4 ai rezolvat-o deja)
2)Placarea corpului si a puntii: aici sunt mai multe de zis:
- eu nu as taia "coarnele" coastelor; mult mai bine mi se pare sa faci niste taieturi (decupaje) in punti, care sa corespunda acelor coarne, si sa fixezi puntea asa; eventualele lufturi le vei corecta cand pui filele de punte
- personal, nu as pune filele de punte asa ca in film: taie-le pe lungimi mai scurte (undeva intre jumatate si o treime din lungimea puntii) si gaseste un model de intercalare potrivit cu epoca navei (vezi poza de mai jos); si nu mi-as bate capul sa imit cuiele cu creionul, in realitate cuiele alea nu erau chiar asa vizibile; daca vrei, poti sublinia cu un creion marginile filelor de punte, pentru a imita calafatuirea (mai sunt si alte metode, dar cer mai mult timp)
- cele doua blocuri de lemn din prora, cele care dau forma in zona aceea, le-as pune acolo dupe ce am pus puntea; ele ar trebui sa urmeze curbura puntii, si nu poti face asta daca nu ai puntea montata, macaz provizoriu. Daca cele doua blocuri nu sunt de ajuns sa umple spatiul, foloseste niste resturi de placaj (din cel in care au venit coastele si chila) sa unpli spatiul, si le mai iei la pila.
- cand ascuti filele ca sa se potriveasca spre prora, pupa, inceraca sa ascuti doua odata (tine-le strans una langa alta), si folosestele una pe babord, una pe tribord, o sa iti asigure o simetrie a fielor
- incearca sa dai deja o curbura filelor inainte de lipire; nu e musai sa ai scula aia de indoit, inmoaie filele un minut in apa calduta si vor deveni destul de maleabile
- incearca sa ungi cu lipici si cantul filelor, si preseaza-le bine de cele deja lipite, o sa eviti sa apara spatiile alea care sunt apoi destul de migalos de umplut
- pentru lemn pe lemn , eu as folosi doar aracet (sau similar); daca ti se pare ca nu face priza suficient de repede, poti sa il lasi o cantiate mica la aer cateva minute, va deveni mai vascos si va face priza mai repede

Ce mi-a placut la ce a facut tipul din film, cand a ajuns la parapeti, nu doar ca a pus coarnele la loc, dar a pus mult mai multe, dand impresia unui numar realist de coaste. Daca ai chef si rabdare, ai putea face la fel, dar grija mare daca ai si tunuri de pus pe punte, la distanta dintre ele: nu vrei sa tai un sabord printr-o coasta.

Imagine atasata: planking.jpg

#7 Useril este offline   buntzi 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 145
  • Inregistrat: 21-May 13
  • Location:Dubai, UAE

Postat 06 November 2023 - 08:05 AM

Neața.

Vezi postareaMitzone, la 29 September 2023 - 11:23 AM, a spus:

Spor la treaba buntzi, sunt sigur ca o sa iasa foarte bine pana la urma. Legat de problemele enumerate de tine, uite cateva sfaturi de (ne)specialist:
1) piese nenumerotate: planurile si schitele ar trebui sa aiba scara 1:1 cu piesele; daca suprapui piesele pe plan, ar trebui sa iti dai seama care e care, ce bagheta folosesti la care verga, etc (oricum, pare ca problema cu coastele 3 si 4 ai rezolvat-o deja)


Ai zis bine, ar trebui. Da' ăștia sunt macaronari, mai ușor așa cu organizatul. Cum ziceam, nu există nici o listă. Sigur, īn teorie poți să faci fix ce ai zis tu, dar există posibilitatea (destul de mare cānd deja nu mai vezi prea faimos) să apreciezi greșit și să folosești ceva nepotrivit...de care să ai nevoie īn altă parte, dup-aia. Și nu mai ai din ce s-o faci.

Citeaza

2)Placarea corpului si a puntii: aici sunt mai multe de zis:
- eu nu as taia "coarnele" coastelor; mult mai bine mi se pare sa faci niste taieturi (decupaje) in punti, care sa corespunda acelor coarne, si sa fixezi puntea asa; eventualele lufturi le vei corecta cand pui filele de punte
- personal, nu as pune filele de punte asa ca in film: taie-le pe lungimi mai scurte (undeva intre jumatate si o treime din lungimea puntii) si gaseste un model de intercalare potrivit cu epoca navei (vezi poza de mai jos); si nu mi-as bate capul sa imit cuiele cu creionul, in realitate cuiele alea nu erau chiar asa vizibile; daca vrei, poti sublinia cu un creion marginile filelor de punte, pentru a imita calafatuirea (mai sunt si alte metode, dar cer mai mult timp)


Puntea este curbată longitudinal, estimarea oarecum precisă a respectivelor tăieturi mi s-a părut mult mai greu de realizat. Apoi, am zis că omul respectiv se pricepe suficient ca să nu fie nevoie să reinventez eu roata. Iarăși, calitatea slabă a kitului īși spune cuvāntul. Același sistem (cu tăiatul coarnelor dup-aia) a fost folosit de Artesania Latina la "Sultan". Dar ei și-au bătut capul să taie locașele coastelor de la bun īnceput așa că sistemul a mers mult mai bine.
Cu filele de pe punte, neah, no way să mă apuc să tai 80 de scānduri. Le-am pus continui și am simulat cu creionul lungimile. O să văd mai īncolo dacă mai fac ceva cuie sau dacă mai accentuez marginile scāndurilor.
Imagine atasata: IMG-20231024-WA0003.jpeg Imagine atasata: IMG-20231024-WA0005.jpeg Imagine atasata: IMG-20231027-WA0012.jpeg


Citeaza

cele doua blocuri de lemn din prora, cele care dau forma in zona aceea, le-as pune acolo dupe ce am pus puntea; ele ar trebui sa urmeze curbura puntii, si nu poti face asta daca nu ai puntea montata, macaz provizoriu. Daca cele doua blocuri nu sunt de ajuns sa umple spatiul, foloseste niste resturi de placaj (din cel in care au venit coastele si chila) sa unpli spatiul, si le mai iei la pila.

Blocurile respective sunt suficient de mari i s-au potrivit destul de bine cu puntea. Am folosit foarte puțin kit la partea de sub punte ca să vină lin unghiul și atāt.
Imagine atasata: IMG-20231027-WA0014.jpeg

Citeaza

- cand ascuti filele ca sa se potriveasca [...]

Asta ar fi a treia navă īn construcție plank on frames, așa că teoria e ok pentru mine. Cu practica...mai vedem.

Citeaza

[...]nu doar ca a pus coarnele la loc, dar a pus mult mai multe, dand impresia unui numar realist de coaste. [...]

Nu le-a pus la loc. Coarnele coastelor se aruncă după ce termini bordajul, iar pe partea interioară a parapetului se pun numai bucăti de baghetă. Nu e nici o surpriză aici...

Azi dimineață am constatat că puntea mică de la pupa stă strāmb. M-am chiorāt bine de tot și am băgat de seamă și de ce: oglinda nu e perpendiculară pe chilă, probabil cānd am pus-o cu cleștele la uscat (prima poză din topic) arcul a tras-o īntr-o parte. Acum trebuie să găsesc o cale să dezlipesc acolo (fără să distrug prea multe īn jur) și să pun la loc. Un pas īnainte, trei īnapoi...
LE: Forumul "a murit" cānd scriam postul ăsta și nu știam de ce nu pot să atașez fișierele...
Īn fine, am desfăcut partea din spate, reparat și pus la loc. Situația actuală:
Imagine atasata: IMG-20231104-WA0000.jpg


#8 Useril este offline   dakian67 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1772
  • Inregistrat: 10-June 09
  • Location:Braila
  • Interests:Modelism aero WW II,numai 1/72

Postat 06 November 2023 - 11:24 AM

Moamăăăă, mie-mi place !!
Cīte tunuri ziceai că are Polacca ? Parcă 12 văd eu c-ar fi...Ai date īn kit și tunurile ?
Că 10 din ele, cele de pe punte , sunt absolut vizibile, indiferent dacă sabordurile sīnt īnchise sau deschise...
Doar cele două din pupa sīnt invizibile , dacă alegi să īnchizi respectivele saborduri.
Iar dacă le faci deschise , trebuie să pui cele două tunuri acum , īnainte de-a īnchide bordajul, altfel va fi imposibil.
Spor maxim !

#9 Useril este offline   buntzi 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 145
  • Inregistrat: 21-May 13
  • Location:Dubai, UAE

Postat 06 November 2023 - 11:45 AM

Citeaza

Ai date īn kit și tunurile ?

Da, sunt și alea. Cred că are 12 tunuri și 4 culverine, sunt piese turnate. Bine, tunurile mai trebuie nițel asamblate și desigur vopsite.

#10 Useril este offline   dakian67 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1772
  • Inregistrat: 10-June 09
  • Location:Braila
  • Interests:Modelism aero WW II,numai 1/72

Postat 06 November 2023 - 12:53 PM

Uite ce am găsit...Aruncă un ochi și aici Polaca italian
Poate sînt informații utile ( construcție , coloristică)
Aha, plus aici
cred că vei mai găsi...altul

Aceasta postare a fost editata de dakian67: 06 November 2023 - 01:19 PM


#11 Useril este offline   buntzi 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 145
  • Inregistrat: 21-May 13
  • Location:Dubai, UAE

Postat 06 November 2023 - 01:03 PM

Imagine postataImagine postata
Găsisem jurnalul ăsta la secțiunea lor de "modele finalizate" dar nu reușisem să găsesc partea importantă.
Mulțam fain, ajută mult.

#12 Useril este offline   buntzi 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 145
  • Inregistrat: 21-May 13
  • Location:Dubai, UAE

Postat 21 August 2024 - 04:49 PM

Mboon, să mai ștergem nițel praful de pe tobă.
M-am uitat eu prin urmă, și aparent a trecut aproape juma' de an de când am mișcat ultima oară ceva p-aici. Eh, a dat căldura și nu mai e așa simplu de făcut ceva p-afară.
M-am reapucat de treabă acum vreo 3 săptămâni cred, taman la timp când a picat forumul în freză. Nui bai, am făcut niște poze.
Am început să pun "de formă" câteva file de bordaj și mi-am dat seama că nu prea merge șmecheria. Partea de la pupa schimbă prea brusc curbele ca să mă pot baza pentru susținere doar pe locul ăla de 5-6cm dintre coaste, așa că am purces și am umplut ultima parte cu plăci de balsa:
Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-08-04 at 12.44.40.jpeg


După șlefuire satisfăcătoare m-am apucat de pus bordajul, de la punte în jos:
Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-08-08 at 22.06.51.jpeg Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-08-08 at 22.07.09.jpeg

Treaba a mers relativ ok până am ajuns cam p-aici:
Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-08-14 at 21.18.10.jpeg

Acuma, relativ ok, că tot îs bube. Materialul nu e chiar faimos, odată ce te uiți la el cu ochelarii corespunzători. Baghetele sunt drepte, dar nu foarte "drepte". În afară de lungime, restul dimensiunilor îs cam aproximative așa. Am găsit diferențe de grosime, variații de lățime, așa că simetria e așa, foarte relativă. Bagetele sunt foarte fragile, se despică așchii din ele chiar și udate zdravăn de tot. După cum se poate vedea, lucrarea e "artistică" rău de tot. Sau mă rog, mai degrabă artritică :(
Eh, ajuns la stadiul ăla, mi-am dat seama că dacă nu iau măsuri, partea de ferestre și detalii de sub puntea aia nu am cum să le fac că nu mai încape nimic acolo să măsor și să potrivesc. Așa încât, m-am apucat și am făcut panourile care vin acolo:
Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-08-17 at 17.50.56.jpeg

Știu, numai un panou vine dedesubt, dar dacă tot curățasem masa și lucram la detalii am zis să-l fac și pe celălalt.
Cam acolo vine:
Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-08-16 at 23.14.36.jpeg

Odată rezolvată problema asta, am dat bice(pși) în continuare și am cam pus baghetele pe corp:
Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-08-17 at 20.57.37.jpeg

Eh, ajuns la stadiul ăsta, a trebuit să fac o pauză și să analizez situația. Formele se schimbă destul de brusc și la prova și spre pupa, așa că nu se mai justifica să montez baghete întregi. Dar ca să știu cam pe unde mă opresc am încropit două șabloane din carton care să mă ghideze:
Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-08-18 at 11.51.43.jpeg Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-08-19 at 17.49.36.jpeg Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-08-19 at 17.50.27.jpeg

Problemă: uitându-mă eu câte baghete am consumat până la momentul t, câte mai sunt în snop și câtă carenă mai am de acoperit, mi-am dat seama că pur și simplu NU AJUNG. Matematic vorbind, am numărat 48 de baghete în snop. Să zicem că au fost 50, deși nu am risipit absolut nimic. Am rupt două baghete pe care le-am așezat prost, dar am recuperat materialul și am făcut îmbinări se văd în poze). Deci 50 de baghete, 3mm lățime fiecare, rezultă 150mm lățime disponibili, fără nici un fel de marjă de eroare. Corpul are 81mm în partea ce mai grasă, pe fiecare parte a chilei, ceea ce după socoteala mea ar însemna 162mm necesari. See what I mean? Pe lângă asta, mai trebuie baghete pentru oglinda de la pupa, și pentru partea de chilă de lângă cârmă. În fine, situația a fost suficientă cât să mă îngrijoreze, așa că am pus stop joc și m-am apucat de căutat în cutia cu maimuțe să văd ce mi-a rămas de la Nordkap și de la Sultan. Din fericire, baghetele de la Sultan au aceeași grosime, așa că în caz de ceva, le folosesc pe alea pentru restul de pe fund (unde oricum o să fie vopsit și culoarea și textura diferită a lemnului sunt mult mai puțin sesizabile).
Înarmat cu o soluție de rezervă, am purces la rezolvat copastia:
Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-08-21 at 17.26.50.jpeg

În sprijinul afirmației de mai sus, ăsta e tot materialul rămas pentru stadiul ăsta al lucrării:
Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-08-21 at 17.42.02.jpeg

Cam atât până acum.
LE: dacă găsiți în text litere lipsă sau dublate, cratime sau așa ceva, îmi cer scuze dar e de la tastatură. Laptopul meu merge pe 7 ani deja și îmi face probleme la tastat de ceva vreme...

LLE: am mai editat din bube, dar e posibil să mai fi rămas.

Aceasta postare a fost editata de buntzi: 21 August 2024 - 04:58 PM


#13 Useril este offline   dakian67 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1772
  • Inregistrat: 10-June 09
  • Location:Braila
  • Interests:Modelism aero WW II,numai 1/72

Postat 21 August 2024 - 10:15 PM

Șezi b(o)līnd, arată foarte bine pentru stadiul actual.
Evident că ai de muncit mult la ea, dar...Ăsta-i hazul ,nu ??
Dacă era simplu , făceau cīte una și gibonii de la ZOO...

#14 Useril este offline   buntzi 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 145
  • Inregistrat: 21-May 13
  • Location:Dubai, UAE

Postat 24 August 2024 - 06:28 AM

Ceva progres. Nu extraordinar, dar mai bine decât nimic.
Bordura golului pe unde intră brațul cârmei:
Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-08-23 at 20.36.01.jpeg Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-08-23 at 20.37.03.jpeg

Desigur, nu a fost totul roz. Nu am găsit din ce anume să fac respectiva bordură, așa că am folosit negativul de la coasta respectivă rămas pe culee drept șablon aproximativ și am tăiat două sectoare dintr-una din baghetele 2x10mm din kit. Nu, nu scrie nicăieri la ce anume ar trebui folosite baghetele alea în construcție deși sunt 3 bucăți, dar hei, cine mai numără?
Înainte să o montez la locul ei însă, a trebuit să rezolv cu placarea cu baghete pe oglinda de la pupa ca să pot șlefui zona. Bordura urma să aibă 2mm înălțime, în timp ce placarea se face cu 1mm. A ieșit cam așa:
Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-08-24 at 07.54.59.jpeg Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-08-24 at 08.09.57.jpeg

În ambele poze de mai sus se văd clar diferențele de grosime între baghetele învecinate. Nu, nu e aliniat prost, naiba să le ducă sunt baghete drepte lipite pe placaj drept...E doar materialul de o calitate excepțională. Iar la momentul ăsta, chiar nu-mi permit să fac nazuri, am folosit la placarea asta toate căpețelele rezultate din debitarea baghetelor de la corp. Mai am 4 baghete întregi, un capăt lung aproape cât nava, și de acoperit două bucăți de vreo 15mm în fiecare parte a chilei (plus bucata de chilă de lângă cârmă).

Nu părăsiți postul nostru, emisiunea continuă! Gonna be fun! :D

Aceasta postare a fost editata de buntzi: 24 August 2024 - 06:31 AM


#15 Useril este offline   buntzi 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 145
  • Inregistrat: 21-May 13
  • Location:Dubai, UAE

Postat 25 August 2024 - 11:23 AM

Vezi postareabuntzi, la 24 August 2024 - 06:28 AM, a spus:

Mai am 4 baghete întregi, un capăt lung aproape cât nava, și de acoperit două bucăți de vreo 15mm în fiecare parte a chilei (plus bucata de chilă de lângă cârmă)



Ei, e mișto când ai dreptate, mai nasol când ai dreptate cu lucrurile nașpa :)
Am baghetit până n-am mai putut, și l-am adus la stadiul de navă torpilor. P-acolo dădeau drumul la Mark 14s (de-aia nu s-a auzit de vreo navă otomană torpilată de Polacca: fiind M14s, nu mergeau niciuna)
Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-08-24 at 19.52.38.jpeg

La momentul respectiv mai aveam o baghetă întreagă și vreo două căpețele insuficient de lungi ca să poată fi folosite practic. Inițial am zis să păstrez bagheta aia că "poate o fi bună la ceva", da' mi-am revenit iute. Așa încât, am folosit bagheta respectivă și am pus încă ceva din golul respectiv și apoi am început să umplu cu baghete rămase de la "Sultan".
Diferență majoră de ușurință la prelucrare, numai nițel atingi cu șmirghelul și gata a luat forma.

Așa arată acum:
Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-08-25 at 13.03.50.jpeg

Ce vedeți în poză e tot materialul rămas, plus așchiile de rigoare. Să zicem că așchii au fost de vreo 3 ori pe-atât, că am mai golit cutiuța de gunoi de două ori. Aș zice că nu am risipit materialul, cel puțin nu am avut în niciun moment senzația asta. Toate căpețelele și așchiile au fost folosite în diverse locuri.
Mai am de pus câte o baghetă în fiecare parte dar trebuie și subțiate și cioplite pe toate laturile, așa că îmi mai odihnesc ochii și apoi mă ocup.

Aceasta postare a fost editata de buntzi: 25 August 2024 - 11:25 AM


#16 Useril este offline   buntzi 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 145
  • Inregistrat: 21-May 13
  • Location:Dubai, UAE

Postat 31 August 2024 - 04:55 AM

Am īnchis corpul, am pus și dublura interioară pe parapeți. Nu sunt mulțumit 100%, dar nu e rău. Soluția pe care am ales-o pentru parapet nu e probabil cea mai bună, dar am vrut să am un pic de "caroiaj" ca să mai īntărească structura. Din cauza materialului nu tocmai prietenos de la exterior, a trebuit să fac ceva să-l īntăresc mai mult decāt un șir de baghete lipite doar pe cant ca să fiu sigur că pot șlefui. Asta e un "before":
Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-08-30 at 19.10.32.jpeg
Bube, goluri, baghete īntărite aiurea față de restul din jur, sunt de toate pe carena asta. Dar forma mi se pare foarte frumoasă, așa că asta e. Cam așa arată acum, după prima șlefuire (mai grosieră așa, cred că e 180 șmirghelul ăla)
Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-08-30 at 22.17.36.jpeg Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-08-30 at 22.17.13.jpeg Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-08-30 at 20.55.02.jpeg

Teoretic (adică după cum spun unii care au cercetat navele astea) opera vie ar trebui și ea vopsită. De obicei, īn negru Imagine postata așa că ...nu. Prefer s-o las natur (cum zice kitul) cu toate imperfecțiunile vizibile, decāt negru.

#17 Useril este offline   buntzi 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 145
  • Inregistrat: 21-May 13
  • Location:Dubai, UAE

Postat 09 September 2024 - 08:40 AM

M-am ocupat de saborduri. Marcat pe carenă, ceva găuri.
Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-09-04 at 18.27.20.jpeg

Am încercat inițial să fac ramele separat și să le instalez pe poziție, dar după ce m-am enervat (groaznic) din cauză că piesulicele se lipeau de absolut orice în afară de una de alta (degete, pensetă, planșeta de lucru) am renunțat la metodă și am început să le asamblez pe poziție. Asta a reușit totuși să remedieze și problema cu dimensiunile, sabordul nu mai joacă în ramă.
Ununl dintre saborduri mi s-a spart în mână (bine, l-am ajutat cu un clește, dar teoretic e metal...) așa că a trebuit să-l refac cu superglue.
Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-09-03 at 20.18.43.jpeg Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-09-03 at 20.31.48.jpeg

N-a ieșit prea fain, dar it will do.
Apoi a urmat dilema referitoare la penultimele tunuri de la pupa. Acolo teoretic este o punte intermediară pe care se poate pune tunul, dar nu am fost convins dacă să îl pun acolo sau să las sabordul închis. Până la urmă am decis să punși perechea aia de tunuri, așa că ramele sabrodurilor respective au fost făcute doar parțial, ca să poată încape tunul prin gaura respectivă:
Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-09-05 at 22.14.00.jpeg
Puntea aia parțială din zonă are ceva gaură între marginea ei și chilă, așa că respectivul tun a fost pierdut și recuperat de vreo 3 sau 4 ori.
Până la urmă am reușit să le montez pe toate (90% - cele două au rămas fără părțile laterale ale ramelor) și zic eu că nu a ieșit rău.
Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-09-07 at 08.32.29.jpeg

Chestia respectivă fiind dată din drum, am terminat de pus întăriturile bordului, în pregătire pentru balustrăzi:
Imagine atasata: WhatsApp Image 2024-09-07 at 13.54.08.jpeg
Cam asta e situația.

Aceasta postare a fost editata de buntzi: 09 September 2024 - 08:41 AM


#18 Useril este offline   dakian67 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1772
  • Inregistrat: 10-June 09
  • Location:Braila
  • Interests:Modelism aero WW II,numai 1/72

Postat 16 September 2024 - 09:02 AM

Este foarte bine.
Rama aia de s-a spart...Piesuțele din metal nu sīnt turnate īn bronz ? Sau sīnt din zamac ?? Știi , aliajul ăla idiot (Zn-Al-Mn-Cu), ieftin , dar extrem de CASANT...

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi