Mno, deci modul meu de lucru la partea modelistică e să construiesc ce am în ordinea cumpărării. Desigur, uneori chestiile se complică, dar în principiu încerc să mă țin de plan. Nu de alta, dar dacă m-aș apuca de cumpărat pe modelul "lasă că le fac eu", ajung ca @Dakian cu peste suta de cutii stivuite în diverse locuri...
Kitul a fost cumpărat în euforia terminării lucrului la Sultan. Mi-a plăcut ăla, așa că am căutat o altă navă cu pânze, nu prea mare, cu nu prea multe tunuri și nici prea multe vele, să fie potrivită pentru nivelul meu de (ne)îndemânare. După ce m-am agitat cu agitatoru' ăla marele ca un de-ăla în căldare, am ajuns la concluzia că ăsta e kitul potrivit, și hai de-l comandă. Desigur, adusul de chestii în Dxb nu-i chiar facil mereu, da' până la urmă transportul nu a fost chiar o avere.
Timingul însă a fost foarte nefericit, că până m-am hotărât, până m-am învârtit...l-am comandat la Amati în Milano prin Februarie 2020. Să mai zic ceva? Nu mai zic...
Kitul meu a plecat de la fabrică și a rămas la poștă...vreo 6 luni așa. Am schimbat cu omulețul de la Amati vreo 15 mailuri, și tocmai când era gata să se recunoască învins și să-mi dea banii înapoi, a ajuns kitul la mine...și a rămas pe dulap până acum. Am avut în lucru avioanele primite cadeaux de la @Dakian, și nu prea mult chef de muncă așa că a durat.
Acuma, despre kitul în sine.
E plank on frames așa cum îmi place mie, cu o grămăjoare de piese prin cutie. Părțile de carenă și punțile sunt tăiate laser, pânzele sunt imprimate. Din păcate, nu e chiar rozaliu totul.
Nu e musai că pânzele trebuiesc croite și cusute sau că aranjamentul coastelor pe foaia de placaj n-are nici o gară cu desenul din "instrucțiuni" (explic mai încolo ghilimelele). Ai o gramadă de chestii / componente în cutie și nici o listă. Nada. Iok. Mult noroc la ghicit care piesă e de unde, care tip de baghetă trebuie folosită la care vergea sau alte asemenea chestii. Desigur, nici coastele nu sunt numerotate, pentru că de ce nu, mai ales că 3 și 4 sunt aproximativ identice și niciuna din ele nu se potrivește cu niciunul din desene.
"Instrucțiunile"... sunt cel mult schematice - informative așa da' în nici un caz nu pot fi folosite de cineva care nu a mai făcut câteva la fel înainte. Un începător poate doar spera să nu se închidă singur într-un colț...
Materialele par a fi de calitate. Placajul e drept, baghetele/vergile par drepte și bune, fără noduri sau mizerii de-astea. Cantitatea lor însă...
Să explic nițel. Sultan a fost navă dn lemn, și ca atare a trebuit să arate a...lemn. Așa încât, spaniarzii de la Artesania Latina s-au gândit bine și au proiectat kitul cu bordaj dublu. Faci mătăluță un corp "brut" pe care îl șlefuiești și îl chituiești țiplă, apoi pui stratul doi de baghete mega-subțiri care arată super mișto. Job done.
Ei, al'de macaroni con carne au zis că mneah, las-o bă că merge-așa, și au dat bordaj simplu...la o navă din lemn, care trebuie să rămână cu lemn aparent (textură), chiar vopsit fiind. Bun, să zicem că n-ar fi o problemă dacă dădeau în kit baghete ca ăia de la Billings la Nordkap, că mai am jumate din ele încă. Neah, au dat o mânuță, dacă nu ești atent am senzația că ajung așa, la mustață de cotoi (dacă ajung).
Eniuei, cam atât cu ramblingu' și prezentarea, aseară am pus coastele pe chilă (și sper că 3 și 4 sunt alea pe care le-am pus eu la 3 și 4...)
Aceasta postare a fost editata de buntzi: 16 June 2023 - 06:49 AM