De pe net, mai 2023
#2
Postat 30 April 2023 - 08:27 PM
Adica banuiesc: in regimul comunist se punea semnul egal intre partidul comunist si Romania. Uite ca a mers si inca functioneaza dupa 30 de ani de la finalul regimului. Sper ca cineva sa caute versurile originale, sa relanseze cantecul si sa arunce la cos mizeria marxist-leninista.
#3
Postat 30 April 2023 - 08:38 PM
Altfel ... mergeam pe la padure ,sau pe malul Somesului , cu familiile vecinilor si cu rudele , Se " facea " rost de berica , si carnitza ( snitzele , chiftelutze si uneori gratare sau mici ) ... suc ...jocuri etc . si era cam prima zi de plaje ...
In 1986 cand a bubuit centrala atomica .. nexam " tralala " ...
Al doilea lucru pe care l-am facut a fost sa gasesc o ... chestie din aceea in care se facea sifon , fiindca mi-am zis ca ar fi fain sa sarbatoresc cu un suc , din acela din concentrat ... si am gasit si patroane https://www.gourmett...BRoCAb0QAvD_BwE
si concentrat de suc de capsuni https://www.google.c...chrome&ie=UTF-8
si paie pentru baut sucul https://www.google.c...80990897&ei=3rl
Aceasta postare a fost editata de dany: 30 April 2023 - 09:19 PM
#4
Postat 30 April 2023 - 11:06 PM
177, la 30 April 2023 - 08:27 PM, a spus:
Adica banuiesc: in regimul comunist se punea semnul egal intre partidul comunist si Romania. Uite ca a mers si inca functioneaza dupa 30 de ani de la finalul regimului. Sper ca cineva sa caute versurile originale, sa relanseze cantecul si sa arunce la cos mizeria marxist-leninista.
Versurile le gasesti. Dar in mentalul colectiv va ramane cantecul pt 1 Mai. 1 Mai care nu are treaba cu leninismul.
#5
Postat 30 April 2023 - 11:50 PM
flo, la 30 April 2023 - 11:06 PM, a spus:
Daca mentalul colectiv inseamna cei nascuti inainte de 1989, consider ca ai dreptate.
1 mai era la romani sarbatoarea de armindeni, se puneau ramuri verzi la portile caselor si se sarbatorea rodul pamantului. Ii durea fix in cot de sarbatoarea muncii, fie si prin faptul ca aproape 80% din populatia tarii traia la sat. Nu se cantau versuri tampite de inspiratie sovietica, aprobate in 1946 de vre-un politruk cu stea rosie la sapca.
#6
Postat 01 May 2023 - 12:54 AM
Cerul limpede zambeste
Ca-ntr-apus si rasarit
Iarba, frunza, floarea creste,
Pe pamantu-ntinerit
Toate salta-n dulce-alai
C-a sosit si luna mai
Ciocarlia sus intoana
Al sau vers de manecat
Randunica se re-ntoarna
La caminul dezghetat
Toate salta-n dulce-alai
C-a sosit si luna mai
Soarele voios patrunde
In bordei ca si-n palat
Intristarea se ascunde
Sufletul mi-i usurat
Toate salta-n dulce-alai
C-a sosit si luna mai
#7
Postat 01 May 2023 - 01:11 AM
Tare fain .Multe noutati de asemenea .
https://www.youtube....fRtzUJw&t=1798s
Aceasta postare a fost editata de dany: 01 May 2023 - 01:37 AM
#8
Postat 01 May 2023 - 07:21 AM
#9
Postat 01 May 2023 - 05:00 PM
177, la 30 April 2023 - 11:50 PM, a spus:
1 mai era la romani sarbatoarea de armindeni, se puneau ramuri verzi la portile caselor si se sarbatorea rodul pamantului. Ii durea fix in cot de sarbatoarea muncii, fie si prin faptul ca aproape 80% din populatia tarii traia la sat. Nu se cantau versuri tampite de inspiratie sovietica, aprobate in 1946 de vre-un politruk cu stea rosie la sapca.
Nu numai aceia. Cei nascuti dupa 1989 crezi ca au beneficiat de alte informatii? Daca dau o cautare pe internet gasesc fix cantecul comunistilor. Cati crezi ca stiu de Armindeni? In sate mai vezi sarbatorit asa ceva? Din nefericire nu.
Azi fetele si nevestele cumparau vin rosu cu bani de argint pt iubitii si sotii lor ... Puneau si pelin in el.
#10
Postat 01 May 2023 - 06:31 PM
Multumesc!Este prima data cand citesc versurile originale si nu tampeniile sovietice. Ar fi nimerit sa preia un cor profesionist versurile si puna varianta adevarata pe retelele de socializare.
Sa nu crezi ca altii stau mai bine. In tara lui Hugo,Voltaire si a altor giganti ai culturii mondiale,cantecul reprezentativ al nationalei de fotbal franceze este compus de o adunatura de indivizi dubiosi, cu un vocabular limitat si in conflict cu gramatica limbii franceze. Ingioi: RAMENEZ LA COUPE A LA MAISON
@Z-mare
1 Mai in Romania (nu ma refer decat la acest caz) este un import sovietic, impus de sovietici, anterior epocii Nicolae Ceausescu. Deci are legatura cu marxism-leninismul,macar prin faptul ca se defila in anii '50 cu portretele celor doua personaje. Una este sa sarbatoresti ziua muncii pe cont propriu (pentru ca simpatizezi cu internationala nu-sitiu-care) si alta este sa fie sarbatoare de stat cu prezenta obligatorie la defilare.
@flo
Tinerii de astazi nu mi se par interesati de 1 mai si ce inseamna (adica mai mult decat o zi libera). La mine la tara se pun crengi verzi la porti.
#12
Postat 01 May 2023 - 10:10 PM
flo, la 01 May 2023 - 07:13 PM, a spus:
Este adevarat, dar sarbatoreau in mod liber si erau o minoritate. Nu bifa activistul de partid lista de prezenta ;apoi mai era si bonusul specific epocii: de 1 mai si de 23 august se gaseau mai multe alimente.Imi aduc aminte de puii numiti popular "fratii Petreusi" (adica doi la punga).
Daca Nicolae Ceausescu ar fi bagat in magazine mai multa mancare de ziua lui (in locul spectacolelor omagiale) ar fi fost mai popular.
#13
Postat 02 May 2023 - 01:15 PM
177, la 01 May 2023 - 10:10 PM, a spus:
Daca Nicolae Ceausescu ar fi bagat in magazine mai multa mancare de ziua lui (in locul spectacolelor omagiale) ar fi fost mai popular.
Erau o minoritate fiindca dupa cum spuneai Romania era o tara eminamente agricola, rurala. Parte dintre muncitori erau sindicalizati, nu majoritatea precum in Germania spre exemplu. O, puii aia sunt poveste de data recenta. 1 Mai pe vremea tineretii parintilor mei (anii '60) nu insemna sa gasesti pui mai multi in galantare . Ca existau cati doreai. Atunci de la defilare se ajungea la chioscuri care vindeau mititei si bere la halba. Se continua cu iesire la iarba verde. Era veselie si relaxare. Nu spectacole prostesti. Eu unul, in vremea scolii generale, cumparam cafea, pui la punga, zahar, ulei, fara sa stau la cozi speciale. Mizeria s-a ingrosat dupa 1980. Se vor supara moderatori. Le cer iertare. Dar vad istorici, tinerei, care vorbesc cu atata siguranta despre viata in comunism, fara sa faca distinctii intre perioade, care au fost semnificativ diferite.
Aceasta postare a fost editata de flo: 02 May 2023 - 01:16 PM
#14
Postat 02 May 2023 - 07:58 PM
#15
Postat 02 May 2023 - 10:16 PM
Eu acea perioada am prins-o. I-am recitat lui nea Nicu' versuri interminabile, atat de tembele ca nu le puteai invata decat mecanic; pentru Elena, mai putin, asa s-a nimerit. Unele fragmente le mai tin minte si acum. Am fost participant/ spectator la cantarea Romaniei, nu am amintiri placute. Au urrmat sedintele UTC unde ni se spunea cat de bine traim; cu paltoanele pe noi, in sala inghetata a Casei de Cultura Drobeta Turnu Severin, aplaudam sacadat,in picioare...aveam reflexele formate: dupa fraza cu care vorbitorul incheia fragmentul, stiam ce sa strigam. Afara, iluminatul stradal absent, stazile pline de nameti, la ferestre flacarile tremurande ale lumanarilor sau flacara constanta si galbuie alampilor cu gaz. Am invatat cateva lucruri de la ei: economia nu se conduce cu lozinci, dispretul pentru activistii de partid (inclusiv cei de astazi), ostilitatea pentru activitatile voluntar-obligatorii.
@Z-mare
Parca detinerea de valuta era pedepsita prin lege. Oricum, era un drum catre nicaieri, sistemul nu functiona, A fost bine in anii '70 cand intrau imprumuturile de la FMI si Banca Mondiala, cand a trebuit sa inceapa returnarea lor R.S.R. a intratin incapacitate de plata.
#16
Postat 03 May 2023 - 12:37 AM
Citeaza
Cam asa a fost . Eu am prins un pic din acele vremuri , dar mi-au povestit si ai mei cum a fost . Sint nascut in 1976 .
A fost destul de ok pana prin 81-82 . Mancarea era chiar pe saturate , diversa si ieftina . Totodata si in oras ,in CJ gaseai de la restaurante dedicate (fasolerie , varzarie , lacto ,produse din vanat , pescuit etc . ) , la " impinge tava " la cofetarii cu produse diverse si bune , crema de zahar ars , inghetate , pepsi , nectar bulgaresc , etc. Se mai gaseau , totusi nu foarte des , in orice caz nu era moarte de om cand apareau banane , portocale lamai , ciocolata bomboane ( import sau autohtone , dar de calitate ) sau suc.
Imbracamintea si incaltaminta era iarasi de calitate si puteai alege din multe sortimente . Se fabricau si "blugi " aici sau " adidasi " sau bocanci . Multe altele se importau , de la undite chinezesti , conserve , produse pentru copii ,sau hobby etc.
(Am avut chiar si un catalog PIKO in versiunea romana , in care se prezentau si se puteau comanda trenulete si accesorii . Cred ca scriai la firma si veneau prin posta , ca si revistele straine de exemplu ? )
Exista o forma de libertate culturala si sociala . Nu te lua (inca ) militia de pe strada daca erai pletos , hipiot , rocker ... iar unele baruri erau deschise , cred ca pana dimineata , iar daca mergeai pe strada la ore tarzii ,nu-ti facea nimeni vreun rau .
Puteai sa practici anumite sporturi de autoaparare ca judo sau Jujutsu ( cred ) sau sa practici yoga , ori meditatii transcedentale ... etc .
Aparusera forme de privatizare , la nivel mic , la inceput " Ace , brice si carice " , cum se spunea ... adica gogoserii placintarii , producatori de bauturi , ceaprazarii , cizmari , paltonari , baruri , restaurante , manufacturieri de jucarii , firme luminoase etc. si au ajuns pana la nivel de patron de hoteluri sau fabricanti de diverse componente , de la dopuri si recipiente la pese pentru masini ,biciclete etc.
Facilitatile cum ar fi lumina gazul ,caldura , chirii sau hoteluri ori statiuni erau ieftine .
Se puteau face excursii in strainatate , dar cu programare , cu grupul , in tarile socialiste ... si cred ca iti luau pasaportul si il primeai la sosire . Puteai in schimb sa faci cumparaturi ,dar se schimbau banii in tara .Nu puteai sa detii valuta .
Etc . ...
Majoritatea acestor lucruri vor disparea sau se vor altera foarte mult , odata cu reintoarcerea spre comunism ,stalinism si nord koreism ( ca asa functiona , cate 3 vezi " lupta impotriva nazismului hitlerismului si fascimului ) si aducerea in orase pentru a servi pe platformele industriale a locuitorilor din satele distruse de ceasca , dupa anii 1980 .
/-----------------------------------------------
Dar nu cred ca acea relaxare si inflorire vremelnica se datora comunismului si cu atat mai putin de sovietizarii .
Din cate stiu ne apropiaseram de Yugoslavia , tzara nealiniata , eram indreptati spre occdent , spre vest si se practica " socialismul cu fatza umana " , aparut in Cehoslovacia si suprimat de rusi cu ajutorul celorlalte tari comuniste .
Recunoscuseram RFG si ne apropiaseram de americani , englezi , israelieni , chinezi si alte tari care nu erau bine privite sau erau inamice blocului sovietic .
Ceasca il avea drept model pe atunci si il admira pe Regele Carol ll in perioada de dezvoltare de dinaintea WW 2 dar si de dictatura carlista . I-au facut si un sceptru , devenind singurul lider comunist care a detinut asa ceva .
. Bun stiu ca ceasca nu a abordat aceasta pozitie fiindca era vreun lider luminat si cauta mai mult sa-si asigure sprijinul popular pentru a nu pati ca Pauker sau Dej
------------------------------------
In incheiere as dori sa mai adaug un lucru . Aici trebuie sa spun ca sint simpatizant regalist , inca de prin 1987-88 ,( o cauza pierduta ), iarr din acest motiv nu sint foarte afectat sau chiar interesat de evenimentele prezente .
Dar totusi , fiindca nu sint complet indiferent , remarc ca exista cateva tendinte actuale pe care le gasesc ... i-n-g-ri--jo-ra--tua---ree ( cum ar spune cineva ...)
Anume : De ce nostalgicii epocii lui ceasca se refera la perioada de dezvoltare din anii 70 ca la o realizare a comunismului si mai rau ca un beneficiu al aliantei tarilor sub conducerea ruseasca .
Cand de fapt a fost chiar invers . Apropierea de occident , un socialism temperat , si iesirea sau nealinierea la sistemul rusesc a produs acea bunastare si relaxare a opresiunii asupra societatii .
Si de ce ar dori sa reinvie acel sistem . Le este frica de libertate sau democratie ?
Aici nu pun la socoteala perioada gorbaciovista care a fost altceva ... dar nah ce sa-i faci daca nu ai cu cine
Citeaza
Astia nu "defilau" de 1 Mai , 177 , ca mai acceptau reporteri straini ( era sa zic " idioti utili ") si trebuiau sa le arate cat de bine se traieste in comunism .
Si eu mi-i aduc aminte . Erau 2 pui , vai de mama lor , mici , slabi , abia crescuti , nu erau curatati bine , avand inca pene , si parca ai puneau cu tot cu cap si gheare ca sa mai traga putin la cantar . ... Ce mila imi era de ei , cand ai vedeam in punga aia ...
Aceasta postare a fost editata de dany: 03 May 2023 - 01:37 AM
#17
Postat 03 May 2023 - 02:15 AM
Citeaza
O precizare . Daca asta sa experimentat atunci sau cel putin aceasta a fost latura buna a anilor 70 , adica un pic de democratie , un pic de piatza libera si un pic de europenism sau occidentalism ... acum cand de fapt le avem si inca mai mult prin libera circulatie si apartenenta ,iar acestea sint si protejate de tratate precum UE sau NATO , la ce se doreste de fapt sa ne intoarcem ...?
Sa se duca in cap economia la fel cum au facut Orban sau Erdogan , taman mizand pe socoteala lui ceasca ?
Eu cred ca cel mai bine ar trebui facuta o lustrare buna , ca sa scapam o data de toti KGB-istii si securistii nostri , dupa care concurs si alegeri pe baza de competente . Iar legea sa fie lege pentru toti. Alesii nostri ar trebui sa fie in serviciul nostru , adica al " boborului " ( ca nu degeaba ai spune democratie ) si nu invers .
Un exemplu , foarte pe scurt .
Vedeam mai demult un clip despre un orasel european , n-are importanta care . Foarte frumos , foarte bine aranjat , Facilitati , nivel de trai , servicii excelente ... etc. Modern unde trebuia , clasic si arhaic unde era nevoie ...etc. Nimeni nu stia cine era primarul .
. Un batranel simpatic , modest , daduse concurs si sa calificat pe functie , comform competentelor . Si-a format echipa si a inceput sa lucreze . Fara statui , fara fasoane , fara girofare ...salariat . Cand i se termina mandatul , o felicitare ,o strangere de mana si respectul comunitatii . Asta inseamna sa fie in slujba comunitatii .
Aceasta postare a fost editata de dany: 03 May 2023 - 03:09 AM
#18
Postat 03 May 2023 - 06:47 AM
" Eu cred ca cel mai bine ar trebui facuta o lustrare buna , ca sa scapam o data de toti KGB-istii si securistii nostri " - n'ai cum, ei conduc de 30 de ani, mana-n mana cu ...
In rest, n'avem a ne plange de nimic, totu'i ok, " acum cand de fapt le avem si inca mai mult prin libera circulatie si apartenenta ,iar acestea sint si protejate de tratate precum UE sau NATO ".
#19
Postat 03 May 2023 - 06:13 PM
Citeaza
Si nu FMI ne-a presat sa dam banii inapoi, ca doar nu erau prosti, ci nea NIcu a vrut sa platim datoriile, ca sa nu mai fim la mina loc. Cum suntem acum.
Dany, in 76, inca era bine. dar pina ai facut tu ca pe la 7 - 8 ani, ca sa pricepi ceva, eram deja in anul de gratie 1984, cand tovarasu facuse deja vizitele in China si Koreea si incepuse sa apese pe pedala cultului personalitatii.
Cum bune zici, tovarasu' chiar incurajase mica afacrere, aparusera acei mandatari, un fel de IMM-uri de azi.
Citeaza
Citeaza
#20
Postat 04 May 2023 - 07:12 AM