bogy, la 04 May 2023 - 07:12 AM, a spus:
De pe net, mai 2023
#21
Postat 04 May 2023 - 08:45 AM
#22
Postat 04 May 2023 - 05:58 PM
bogy, la 04 May 2023 - 07:12 AM, a spus:
Vezi ca in UE ai intrat la 1 ianuarie 2007. Deci de la 1 ianuarie 1990 ai avut 17 ani la dispozitie sa arati ce poti. Norvegia nu e membra UE pentru ca nu o intereseaza si acolo se traieste foarte bine; idem UK. Irlanda a demonstrat ca o economie slab dezvoltata poate deveni una prospera dupa aderarea la UE. Deci se poate si cu UE si fara UE, depinde de fiecare tara. Si economia romaneasca a crescut, dar a plecat de foarte jos, e mult de recuperat.
Cat despre asemanarile dintre UEsi CAER, aici chiar n-am inteles. Sunt acelasi lucru? prin ce se aseamana?
#23
Postat 04 May 2023 - 08:14 PM
177, la 04 May 2023 - 05:58 PM, a spus:
Cat despre asemanarile dintre UEsi CAER, aici chiar n-am inteles. Sunt acelasi lucru? prin ce se aseamana?
Cand o sa avem petrolul Norvegiei o sa traim la fel de bine si fara UE. Economia Romaniei a crescut, dar in ce sens? Sa nu fiu acuzat ca privesc lucrurile stangist, propun urmatoarele intrebari: Cati miliardari are Romania pe teritoriul sau? Cate multinationale isi au originea din Romania? Cat din profitul capitalului strain din Romania este reinvestit tot in Romania? Dupa ce gasiti datele acestea incercati sa aflati datele similare pt Ungaria si Polonia. "Oile negre" ale UE, nu alticineva. O sa observati ca economia creste, daca creste, dar nu in buzunarele romanilor. Spui ca a plecat de jos. Pai care era nivelul de capitalizare lasat de Ceausescu? Ca era pe cap de locuitor mai bun ca in Polonia care avea in 1989 vreo de 20 miliarde dolari datorie externa. O sa spui ca s-a furat. Da, dar democratia a permis asta, pe cand regimul nedemocratic nu. Ori cei care au trait in ambele regimuri au observat clar asta si judecand, simplist ce-i drept, considera discutabila libertatea obtinuta. Revenind la UE, pt noi romanii problema importanta este ca nu am fost pregatiti pt exigentele din aceasta comunitate si in acelasi in timp am fost disperati sa fim primiti. Din acest motiv noi nu ne-am negociat aderarea precum polonezii. Si uite asa am acceptat nivel scazut de subventii pt agricultura, contingente pt marfuri cu mult sub nivelul capacitatilor industriale si agricole existente la data negocierii. A fost bine pt economie? Nu sunt atat de destept ca sa raspund. Dar este clar ca cateva milioane de romani si-au luat lumea in cap cautand sa castige o paine . Este clar ca intreprinzatorul roman a intrat pe o piata careia nu prea ii face fata.
Adica am devenit sursa de forta de munca si de materii prime. Si ne-am zbatut pt asta!!!
Pai sa stii ca exista asemanari. Si UE si CAER emiteau reglementari comune. Propuneau conditii comerciale favorizante pt membrii comparativ cu cele pt terti. Ca exista deosebiri imense este alta treaba. Sa o amintim numai pe cea legata de finantare. Pt CAER cea mai sugestiva prezentarea este cea facuta de Eugen Barbu, daca nu ma insel, cand spunea ca romanii faceau caramizi din rahat pe care le exportau bulgarilor , care ofereau la schimb trandafiri din care noi faceam parfum, pe care il dadeam sovieticilor, care in schimb ne furnizau rahat pt caramizi.
Aceasta postare a fost editata de flo: 04 May 2023 - 08:17 PM
#24
Postat 04 May 2023 - 09:24 PM
In primul rand libertatea nu este discutabila.
Tarile dezvoltate sunt tari libere. In Taiwan se traieste mai bine decat in China, in RFG/RDG, Coreea de Sud/Coreea de Nord idem (aceleasi popoare, sisteme diferite).
Si rusii au petrol, dar tot saraci sunt; daca norvegienii ar fi administrat bogatiile naturale in stil rusesc ar fi fost la fel de bogati ca rusii. Si in Venezuela este petrol si degeaba. Diferentele sunt in alta parte.
Chestiunea cu capitalizarea e haioasa, nu are treaba cu realitatea. Majoritatea intreprinderilor socialiste lucrau in pierdere. Romania avea cel mai mare consum de energie primara/unitate de produs din Europa, de 4,5 ori mai mare decat media europeana. RSR era pe penultimul loc in Europa la capitolul productivitatea sociala muncii; exportul fiind de numai 453 usd/ locuitor eram pe locul 22 (anul 1986).
Milioane de romani au plecat din cauza situatiei interne din Romania, a clasei politice in primul rand; nu au mai avut incredere si rabdare.
Democratia nu prevede furtul.
Chestia cu plata datoriei externe,alta marota. Nicolae Ceausescu a anuntat plata integrala a datoriei externe in aprilie 1989, adica 14 miliarde de dolari credit si 7 miliarde de dolari dobanzi. Ce a uitat sa spuna:in perioada 1965- 1989, Romania a acordat ajutoare si imprumuturi tarilor din lumea a III-a in valoare de aproape 8 miliarde de dolari. Imprumuturile au fost acordate unor tari instabile politic (Sudan, Angola etc) si nu au mai putut fi recuperate. Dupa aprilie 1989, nu s-a produs nicio imbunatatire a nivelului de trai al populatiei sau schimbari in directia de dezvoltare economica.
Diferenta fundamentala dintre CAER si UE este economia de piata si sistemul capitalist. Asemanarile date de tine sunt ca si cum ai spune ca BMW si LADA sunt acelasi lucru pentru ca au patru roti.
Se spune eronat ca Nicolae Ceausescu nu a avut scoala.El a facut scoala de activisti de partid la Moskova si a condus economia romaneasca exact ca un activist de partid stalinist, cu accente pe industrii energofage, pe raportari de cresteri de productie, colectivizare etc.
#25
Postat 04 May 2023 - 11:50 PM
Pai fi corect si recunoaste ca Europa anilor 80 coincide cu perioada de dezindustrializare grea. Inceputa de Margaret Thatcher in MB dupa grevele metalurgistilor si minerilor britanici, continuata mai apoi si pe continent. Industria grea, cea a cimentului, in genere cea energofaga si poluanta sunt relocate in China , India, Pakistan. Nordici si germanii au fost mai rezervati ce-i drept. Normal ca statisticile arata altfel la consumulul de energie per produs.
Asta cu milioanele plecate ca nu le-a placut clasa politica e chiar o aiureala, fara suparare. Numai de evaluat clasa politica nu au stat capsunarii, culegatorii de sparanghel, salahorii din constructii, cameristele, ingrijitoarele de batrani, aia de trudesc in abatoare. Ca astia sunt milioanele. Nu medicii si IT-istii. Cei multi au plecat din cauza salariilor infecte oferite de angajatorul roman.
Nu am spus ca democratia, referindu-ma la concept, permite furtul. Ci la perioada de timp. Ca ne place sau nu, furtul a coincis cu o perioada in care Romania e stat democrat.
Marota? Cu sau fara imprumuturile alea, datoria a fost platita. Existau acele creante, care aveau unele sens politic dar unele erau recuperabile ( Libia , Irak, Siria, Iran) . De aici se recupereau banii daca se proceda cum ar fi procedat un stat cat de cat suveran.
Pai si faptul ca au patru roti, trei pedale, un volan, inseamna ca ele nu sunt asemanari? Eu nu am spus ca sunt identice. Ba chiar am aratat ca unii erau clar avantajati in CAER. Daca ai citi ai afla ca totusi unele capacitati industriale care produc si azi cu profit sunt rodul cooperarii in cadrul CAER. Crezi ca avea Romania acces la multe dintre tehnologii daca trebuia sa le achite pe toate in valuta occidentala?
Spui ca ala a condus pe model stalinist . Cate salarii ai incasat pe vremea aia? Ca vorbesti cu atata siguranta ca si cum ai fi cunoscut bine perioada respectiva.
Industrializarea aia energofaga de care zici nu are nicio treaba cu stalinismul. Pt a industrializa tara era nevoie de metalurgie mai inatai de toate. Romania nu reusea, de exemplu, sa-si asigure necesarul de tabla la nivelul anului 1950. Tu cu ce ai fi dorit sa inceapa industrializarea ? Cu fabricat ceasuri si semiconductoare? Cu tehnologie de la cine? Industria grea, a fost dimensionata in baza unor promisiuni primite de Ceausescu ca occidentul va cumpara produse pe care ei nu le vor mai fabrica . Salariile mari si pretul energiei mare in vest ii descurajau sa mai produca. Ca intelegerile nu au mai tinut si productia a fost mai apoi mutata prin Spania si in foste colonii pt a isi mentine influenta e alta treaba.
Nu a fost o perioada fericita pt foarte multi. Ultimii ani au fost oribili intradevar. Dar daca facem comparatii, hai sa fim rigurosi si sa tinem cont de toate aspectele nu doar sa citam cifre. Ca daca ar fi vorba doar de cifre, tot prin cifre s-ar raspunde si la intrebarea: Cate aeronave, locomotive, diamante sintetice s-au produs in ultimii 25 de ani? Si bine nu iesim.
Aceasta postare a fost editata de flo: 04 May 2023 - 11:53 PM
#26
Postat 05 May 2023 - 02:45 AM
Citeaza
Z , chiar am prins mai tot ce descriam in acel post . : Si chiar mai multe .
Imi aduc aminte de pilda , ca dupa spectacolele de opera , care se terminau noaptea , daca nu mergeam la o crema de zahar ars , sau inghetata sau prajitura Diplomat , atunci mergeam cu mama la Intim . Acesta era un bar doar pentru femei . Mama lua o bere , iar noi nectar bulgaresc . Locul acela era discret , si premitea intalnirea femeilor cu orientari sexuale diferite , . Nimeni nu avea vreo treaba cu asta , era ceva tolerat in societatea de atunci atata vreme cat nu se ajungea la exhibitionism . Nu stiu daca erau si baruri pentru gay ... parca era si asa ceva .
Tot la capitolul libertati , imi aduc aminte de niste locuri unde se putea practica nudismul la Constanta , deci nu la 2 Mai . Erau niste constructii ,pe plaja ,albe si cu o arhitectura ca din niste cuburi , cu niste deschizaturi mici din loc in loc situate in partea de sus . ... Odata cu pretenar din partea locului era sa o patim rau , fiindca am escaladat una dintre acele cladiri ca sa tragem cu ochiul . Nu aveam treaba cu doamnele acelea , fiind mult prea mici , dar ni sa parut aventuros sa facem ceva ce ni se spusese ca nu aveam voie .
Acolo , la Constanta inca se gasea Pepsi , la discretie , dar ce imi mai amintesc erau niste piersici extraordinar de bune pe care le cumparam la intrarea pe plaja . De multe ori mergeam cu avionul pana acolo , iar la intoarcere cu trenul ,la cuseta . Imi aduc aminte si de bomboanele care ni se serveau inaintea zborului . Erau mai speciale si nu se gaseau in comert . Aveau un ambalaj foarte viu colorat , iar bomboana era alba sau rosie , translucida , cu crema . Foarte bune! Mai tarziu le-au inlocuit cu niste gume topitoare cu un fel de miere inauntru .
Practicam judo , insa deja era in semiclandestinitate . Tatal meu era instrumentist la Opera , iar antrenorul , Dinu , era coleg sau angajat la operei . Inainte de antrenament , tata ne dadea cate o bucatica de ciocolata . Chinezeasca , erau niste bucati individuale, aproximativ de forma acelui supliment Cavit 8 si invelite in staniol auriu sau argintiu ..Buna si finutza .
Tot aici imi aduc aminte de plecarile in turneele din strainatate cu Teatrul National .Erau foarte buni profesionisti si pasionati . Aveau niste trupe foarte faine , atat ca muzicieni ,cat si ca oameni . Se distrau mult impreuna , ne cunosteam si ne vizitam . De multe ori revelioanele le faceam impreuna ... Erau vremuri frumoase .
Aveau o reputatie excelenta si erau foarte cautati . Tocmai aceasta reputatie le-a permis sa mai faca vreo cateva turnee in strainatate in perioada cea mai nenorocita a regimului , anii 86 ,87 .
Imi aduc aminte cum la sosire deschideam sacosele si primul lucru era mirosul acela de "strainatate " . Ieseam afara si guma de mestecat si ciocolata o imparteam cu toti copii , atat pretenarii nostri de la bloc , cat si alti copileti sarmani din cartier , pe care nu ai cunosteam , dar veneau atrasi de agitatie sau le spuneau altii de unde au primit .
De asta nu mi-as mai fi adus aminte , dar acum recent a fost un domn sa ne controleze centrala si tevile de gaz si a spus ca ne cunoaste din copilarie , de cand imparteam guma si ciocolata pe strada ... si chiar am zis ,,, " Ce chestie !" .. dar eu chiar nu-mi aduceam aminte de dansul .
Etc.
Citeaza
De anul acesta imi aduc aminte foarte bine , fiindca atunci am inceput scoala , clasa intai . M-au tuns periuta si ma enerva , eu avand pana atunci parul lung ... O frizura din aceea gen Beatles . .
Am plecat inainte la Baia Mare , la rude ...pt. "consolare " . Varul meu era mare fan AC/DC cu Bon Scott . Aveau un garaj unde se intalneau rockerii pictat pe un perete intreg cu logo-ul formatiei . Acolo ascultau muzica . Tin minte ca discurile erau in parte aduse din Ucraina . Copertile erau ca cele originale ,iar pe verso totul era in chirilica . Atunci am ascultat prima data Metallica . Kill 'Em All . Era cea mai agresiva si puternica formatie de pana atunci si de atunci am inceput sa ascult Heavy metal . De la " stonshi " si Deep Purple sau " zeppelini " am trecut la Judas Priest sau Iron Maiden , etc .
Prin anii 86-87 muzica aceasta mi-o procuram de la niste mici " bombe " sau "cascaberete " , ce se aflau , discret , dar la parterul unor cladiri destul de cunocsute si importante din oras si semanau cu casele de schimb valutar . Mergeam cu mama , eu fiind minor . Ea trebuia sa prezinte buletinul . Nu aveau nici o treaba cu noi , insa unii erau agenti de securitate infiltrati . . Probabil supravegheau si controlau ce mai asculta studentii , etc . Mama isi lua casete cu hituri pop , cele mai recente .... iar eu si fratele meu cu rock .
Dupa aceea dadeam o raita pe la " pestisori " Nu prea mi-a placut sa colectionez timbre , dar imi placeau pestisorii de acvariu . Acestia se gaseau tot la niste particulari si tot de acolo se puteau lua si accesoriile pentru acestia plus alte animalutze , de la broscutze testoase la pasarele de colivie ,, papagali etc . Imi placea si atmosfera din acele magazinase . Exotica si aflam tot felul de informatii , de la pasionati , despre acei pescuti .
Un hobby care mi-a umplut foarte agreabil timpul pe atunci , impreuna cu colegii si prietenii de la scoala a fost fotografia ,Aparate Smena , filme Azo Mures (parca), un studio portabil fotografic .
Etc. ... De restul si falimentul perioadei comuniste si anii aceeia de sfarsit nu vreau sa-mi amintesc acum .
... Dar se poate oobserva bine din acest film de amator , . Pe mine si pe fratele meu ne prinsese Revolutia pe strada ,in prima zi , inainte de fuga ceausescului , asistand la lupta . Inainte de acest film . Se poate vedea bine cum arata orasul si incepe chiar din cartierul meu . Manastur , astfel ca imi sint foarte familiare acele imagini . Sa schimbat intre timp mult aceasta zona . In bine.
Se vorbeste in limba maghiara in film .
https://www.youtube....h?v=Uazf0Wsr8ng
La min 10 : 45
Aceasta postare a fost editata de dany: 05 May 2023 - 03:26 AM
#27
Postat 05 May 2023 - 04:38 AM
Citeaza
Sau cel putin asa mi-a spus varul meu . Era mai mare decat mine , Mare figura si el ...Ai placeau filmele , si se imprietenise cu un proiectionist de la o sala de cinema care il lasa in timpul liber si in vacante sa il ajute cu aparatura si rolele si sa asiste la filme din cabina de proiectie ..
Aveam un aparat de diapozitive acasa si il rugasem sa-mi faca rost daca putea de bucatele ( cadre ) , ce se taiau . Star Wars vream foarte mult sau Von Ryan's Express
Sau postere ... era chiar o moda sa ai pe perete acasa afise de filme ... Am si uitat ! Parca unii le si furau de la panourile acelea unde se afisau .
Apropos de filme , mi se pare ca la sfarsitul anilor 70 , inceputul anilor 80 premierele filmelor mari straine inca se difuzau la date apropiate de premierele din tarile respective . La cca 2 saptamani sau o luna se aduceau si la cinematografele noastre (?)
Aceasta postare a fost editata de dany: 05 May 2023 - 05:01 AM
#28
Postat 05 May 2023 - 09:40 AM
#29
Postat 05 May 2023 - 06:55 PM
flo, la 04 May 2023 - 11:50 PM, a spus:
Economia ESTE cu cifre, fie ca ne convine sau nu.Se numesc indicatori sintetici. Arata evolutia unei economii,a unui sector ecomic, categorii socio-profesionale etc. Altfel, caterica se poate prelungi la nesfarsit.
"Creşterea economică realizată īn sistemele socialiste a fost fortată, in sensul că ea a fost accelerată nu printr-o mişcare generată de structurile profunde ale societății, ci prin acţiunea "de sus" a birocraţiei:
Cuvāntul "forțată" implică de asemenea faptul că sistemul incearcă să alerge mai repede decāt īl ţin picioarele. Combinaţia tipică a caracteristicilor principale poate fi sintetizată după cum urmează:
1. O rată īnaltă a investițiilor și un consum redus.
2. Un set specific de priorităţi.
3. Utilizarea accelerată a potențialelor evidente de dezvoltare extensivă; propensiunea spre cantitate pe seama calității
Acest tip de creştere nu este sustenabil pe termen lung. Am văzut deja faptul ca saltul economic realizat prin mobilizarea rezervelor anterior subutilizate ale forţei de muncă rurale şi feminine este prin definiție posibil o singură dată, deci irepetabil, şi de asemenea imposibil de prelungit pentru că rezervele se epuizează. O constatare similară dar cu un nivel mai larg de generalitate, poate fi făcută pentru sistemul socialist in ansamblul său. Acest tip de creştere īşi subminează propria performanţă economică Chiar şi atunci cānd initial este atinsă o rată ridicată de creștere, ea nu poate fi menţinută; mai devreme sau mai tārziu, rata de creştere īncepe să se reducă tot ma accentuat".Īn Romānia, īncetinirea creşterii economice s-a produs ceva mai tārziu decāt īn celelalt țări socialiste, dar a fost evidentă de-a lungul anilor '80. "
Bogdan Murgescu - Romania siEuropa.Acumularea decalajelor ecomomice (1500-2010)
#30
Postat 05 May 2023 - 07:36 PM
177, la 05 May 2023 - 06:55 PM, a spus:
"Creşterea economică realizată în sistemele socialiste a fost fortată, in sensul că ea a fost accelerată nu printr-o mişcare generată de structurile profunde ale societății, ci prin acţiunea "de sus" a birocraţiei:
Cuvântul "forțată" implică de asemenea faptul că sistemul incearcă să alerge mai repede decât îl ţin picioarele. Combinaţia tipică a caracteristicilor principale poate fi sintetizată după cum urmează:
1. O rată înaltă a investițiilor și un consum redus.
2. Un set specific de priorităţi.
3. Utilizarea accelerată a potențialelor evidente de dezvoltare extensivă; propensiunea spre cantitate pe seama calității
Acest tip de creştere nu este sustenabil pe termen lung. Am văzut deja faptul ca saltul economic realizat prin mobilizarea rezervelor anterior subutilizate ale forţei de muncă rurale şi feminine este prin definiție posibil o singură dată, deci irepetabil, şi de asemenea imposibil de prelungit pentru că rezervele se epuizează. O constatare similară dar cu un nivel mai larg de generalitate, poate fi făcută pentru sistemul socialist in ansamblul său. Acest tip de creştere îşi subminează propria performanţă economică Chiar şi atunci când initial este atinsă o rată ridicată de creștere, ea nu poate fi menţinută; mai devreme sau mai târziu, rata de creştere începe să se reducă tot ma accentuat".În România, încetinirea creşterii economice s-a produs ceva mai târziu decât în celelalt țări socialiste, dar a fost evidentă de-a lungul anilor '80. "
Bogdan Murgescu - Romania siEuropa.Acumularea decalajelor ecomomice (1500-2010)
Foarte bine ca il citesti pe Murgescu. Citeste si cartile lui Opris referitoare la industrializare. Este cu cifre, adevarat. Dar, repet, sa nu comparam chestii care se masurau diferit. Fata de textul citat, trebuie facute precizari. Romania avea derapaje chiar si de la sistemul ala socialist de care vorbeste autorul. Cheltuieli sociale mult mai mari comparativ cu alte state socialiste ( constructia de locuinte oferite la chirii modice) . Sau constructii faranoice( Casa Poporului si Centrul cCvic) . Deci alte cifre. O alta porecizare, ar fi cea legata de caliatea produselor. Calitatea implica tehnologie. Reamintesc ca Romania avea o industrie anemica comparativ cu RDG sau Cehoslovacia si mult sub Ungaria si Polonia. Asadar Romania era fericita ca poate produce. Ca mai tarziu dupa ce cumpara unele licente relativ moderne sfarseste prin a nu respecta disciplina tehnologica sau nu se reinoieste tehnologic este alta discutie. Dar oricum , afirmatia lui Murgescu impunea mai multa nuanta. Diamantele sintetice erau produse de calitate. Revenind la cantitate, cate s-au mai produs dupa 1989? Repet, sa fim atenti ce analizam. Si sa vorbim mai rezervat despre ce nu am trait. La fel cum comunistii timpurii considerau ca Romania aparuse o data cu 30.12.1947 , tot asa au unii tendinta sa prezinte lucrurile ca si cum sub comunisti romanii au fost ori amorfi ori angrenati doar in activitati cretine. Comenta foarte bine Marin Preda pe Zaharia Stancu, referitor la episodul botnitelor puse celor care culegeau cirese, struguri: " Asta ne considera un popor de imbecili. " Sa fim atenti sa nu cadem in exagerari precum cea a lui Z. Stancu.
Aceasta postare a fost editata de flo: 05 May 2023 - 07:37 PM
#31
Postat 05 May 2023 - 07:49 PM
dany, la 05 May 2023 - 09:40 AM, a spus:
Interesant. Este nevoie de mult exercitiu sa stapanesti asa ceva. Nu seamana cu nici un vehicul terestru sau naval la condus. In Delta se propusese asa ceva pt pompieri. Avantaje indiscutabile: merge pe apa , uscat, Dunare inghetata. Totusi nu poate pe sloiuri mari si sa atace maluri abrupte. Dar poate cel mai mare deazavantaj este ca o data cu cresterea masei utile de transportat, creste f mult dimensiunea vehiculului (nu doar direct proportional). Cresterea masei si dimensiunilor conduce la manevrabilitate scazuta si limiteaza locurile unde ar avea acces. Sincer nu stiu ce s-a mai intamplat, daca a fost sau nu adoptat un asa mijloc de mobilitate.
Aceasta postare a fost editata de flo: 05 May 2023 - 07:49 PM
#32
Postat 06 May 2023 - 12:23 AM
De ce nu mai produce Romania diamante sintetice? Nu stiu. De ce se mai produc in Romania elicoptere, autoturisme, nave pe fostele intreprinderi soialiste?
Petre Opris a avut inspiratia sa transcrie stenograme ale CC al PCR din care de observa cum se luau hotarari economice majore in economie: ignorand evaluarile consiliului de stat al planificarii si mergand pe angajamente voluntariste, non economice. Sistemul economic ceausit era condamnat la esec.
Daca ai pune aici sursa cu angajamentele occidentalilor de a cumpara din Romania produse industriale, ar fi foarte interesant.
#33
Postat 06 May 2023 - 07:41 PM
Nu e vorba de inspiratie la Opris. El asta a dorit sa arate, cum erau luate deciziile. ARO a pornit ca lucrand in pierdere, ajungand sa fie f profitabila.
Totusi, ce sistem de industrializare consideri ca ar fi trebuit sa adopte comunistii? Dar te rog , sa nu pomenesti de investitori, de economie de piata, de povesti de acest fel. Un sistem pe care puteau sa-l adopte avand in carca trupele sovietice, povara datoriei de razboi, a sovromurilor dar si a ideii ca Romania e bine sa ramana o tara agrara.
Tot bati toba cu sistemul ceusist. Mai intai de toate, de ce ii zici ceausist? Ca nu inteleg? L-a inventat el? Daca te referi doar la ultimii 8-9 ani, sa zicem ca-i putem spune si asa.
Pai vezi doar discursurile liderilor vestici care afirmau ca vor sa intareasca relatiile comerciale cu Romania. Vezi doar interesul Portugaliei pt asamblarea sub licenta a autoturismului ARO. Vezi interesul SUA pt laminate romanesti. Asta in conditiile in care Romania nu avea productia de otel a Poloniei.
Verifica in ce conditii s-a ridicat IMGB. Cum Romania a fost singura tara comunista care a beneficiat de tehnologie vestica pt utilaje grele, urmand sa livreze elemente ce urmau sa fie finisate si asamblate in vest. Vezi investitiile vestice la Resita. I. de Mecanica Fina Sinaia era o uzina Bosch, adica era tehnologizata sub indrumarea lor. Uzina a lucrat pt Bosch. A indrumat clienti catre Sinaia cand nu reusea sa onoreze unle solicitari. Ca dupa ce Ceausescu a refuzat sa retehnologizeze, totul s-a dus de rapa e altceva.
Repet, sistemul economic de dinainte de 1989, numit socio-economic de aceia, avea in atentie si aspecte sociale. Sistemul se angaja sa nu lase someri, spre exemplu. Sistemul se angaja sa furnizeze locuinte. Aceste intentii au fost prea generoase in unele situatii. Ca sa se sutina masurile sociale se luau decizii de genul: sa creasca exportul de autoturisme. Dar uzina nu putea creste cadenta de productie pt ca nu fusese proiectata pt mai mult. Sa zicem de Dacia. La Oltcit insa furnizorii nu aveau capacitate sa produca mai mult. Las la o parte ca erau ignorate cerintele pietii. Daca in anii '60 cand a existat cerere pt. autoturisme IMS pe piata italiana s-au importat fara retinere comutataore pt semnalizare (cu revenire) , contact de pornire cu cheie, lampi de semnalizare, toate conforme cu standardele apusene, pe cand in ultimii ani cand in vest se impune benzina fara plumb, Ceausescu, cand a aflat cat ar costa investitiile pt a produce astfel de motoare, a ordonat sa se incerce actiune in justitie, evident o aiureala. Cum spunea si Z Mare, sa facem distinctie intre perioade.
Nu sunt admirator al sistemului socialist. Insa sa fim corecti sa recunoastem ca dorinta de industrializare a tarii, de alfabetizare a populatiei, de acces la asistenta medicala a tuturor cetatenilor sunt lucruri de apreciat. Azi, sansa de a ajunge la scoala a celor din mediul rural si fara posibilitati financiare este mult sub cel oferit de aceia.
Stefan Andrei spunea ceva de genul: Doar cu agricultura Romania nu ar fi putut sa-si asigure nici macar electrificarea tarii.
Draga 177, acum cativa ani cautam un strungar sa-mi faca o reductie pt un compresor. Greu am gasit. Asta in tara in care gaseai cine sa-ti faca aparate de facut mucenici, freze pt. obertain, tocuri pt pantofii doamnelor, aparat de facut taietei si altele de nu mi le mai amintesc. O fi fost un semn bun?
Aceasta postare a fost editata de flo: 06 May 2023 - 07:46 PM
#34
Postat 09 May 2023 - 07:41 AM
#35
Postat 09 May 2023 - 08:20 PM
#36
Postat 13 May 2023 - 09:41 PM
https://www.youtube....h?v=JZmqOf98-os
https://www.youtube....rts/51gHM3AuToo
#38
Postat 14 May 2023 - 12:22 PM
Citeaza
... Si eu ce sa va fac ...
Gări de Poveste, Ep. 7 - Cu Trenul Regal prin gări de poveste
https://www.youtube....CbSPp_0&t=1998s
Sonorul are volumul prea incet , dar altfel e un episod ce mi-a facut placere sa-l revad .
Aceasta postare a fost editata de dany: 14 May 2023 - 12:45 PM