De pe net, martie 2023
#2
Postat 02 March 2023 - 07:03 PM
Ieri se zice ca au fost efectuate exercitii cu sirenele antiaeriene .
Eu nu am auzit nimic ... Sint cateva sirene mici din acelea patrate pe un bloc in apropiere ,; nici nu au catadixit sa caraie ceva . Or fi poate din aceleai luate la super oferta de vreo 10 ori cat costa ... si care poate nici nu " stiu " romaneste
Acum vreo 6-7 ani mai era in vecini una din acelea vechi , negre , pe trepied , " sanatoase " de pe vremuri . Cand ai dadea drumul la aceea ...zici ca veneau stukasurile in cartier , se speriau copiii si-si aduceau aminte de cele sfinte adultii , numai gandindu-se ce s-ar putea intampla , . ... iar eu vizualizam in minte imagini sau povesti din WW2 .
Asadar daca astea mici nici nu se sinchisesc si aia mare or fi dus-o la topit ... ma gandeam oare nu ar fi mai bine sa angajeze o gasca de pisici ? .
Aceasta postare a fost editata de dany: 02 March 2023 - 07:06 PM
#3
Postat 02 March 2023 - 07:21 PM
#6
Postat 05 March 2023 - 11:02 PM
#7
#8
Postat 12 March 2023 - 09:00 AM
Exista langa Paris un orasel unde dupa WW2 a castigat alegerile partidul comunist si au construit in spiritul acelei ideologii . Totodata comunitatea era marcata de probleme sociale asemanatoare cu cele intalnite si pe aici . .
Niste arhitecti si oameni cu viziune au reusit sa schimbe aspectul si sa imbunatateasca viatza acelei comunitati pornind de la vechea arhitectura .in vreo 20 de ani , nu lipsiti de greutati sau nevoia de a reconsidera proiectele , dar pana la urma perseverenta si iubirea pentru frumos au dus la aceste transformari ..
https://www.youtube....h?v=XfonhlM6I7w
#11
Postat 12 March 2023 - 11:30 PM
Citeaza
Acum vreo cateva zile am vazut clipul de unde sint luate imaginile pe youtube
Sint mai multe si din anii 70 ... dar unul dintre cele mai faine mi sa parut acesta , din 1964 ,color . Pe la sfarsit apare si aeroportul Baneasa .
https://www.youtube....h?v=RIqpIFwbOOs
#12
Postat 13 March 2023 - 12:13 AM
https://www.youtube....h?v=wx73_s7i-Zk
Aceasta postare a fost editata de dany: 13 March 2023 - 12:59 AM
#13
Postat 13 March 2023 - 12:30 AM
dany, la 13 March 2023 - 12:13 AM, a spus:
https://www.youtube....h?v=wx73_s7i-Zk
Este spre sfarsitul anilor 70. Faine documentare. Ce linistiti erau oamenii in 1964!
Aceasta postare a fost editata de flo: 13 March 2023 - 12:30 AM
#15
Postat 13 March 2023 - 04:42 PM
Ma gandisem la un moment dat daca nu fusese vreun atasat sau corespondent francez venit sa sondeze teenul in vederea vizitei lui Charles de Gaulle , care se va intampla peste vreo cativa ani . Generalul se vazuse insa cu Maurer prin 64 .
Ce sansa ratata am avut atunci pentru a ne distanta de lagarul sovietic ... ! .
Un material despre vizita gr de Gaulle si intentiile sale
https://historia.ro/...sti-581927.html
Aceasta postare a fost editata de dany: 13 March 2023 - 05:24 PM
#17
Postat 14 March 2023 - 12:04 AM
Mai demult am amintit pe aici de bunicii mei si WW2 ... Ei , daca despre bunicul din partea mamei stiam ca facuse campaniile atat in est cat si in vest la vanatori de munte .... de bunicul din partea tatalui nu mai stiam exact unde activase si intr-una din zile aducand vorba despre el , tata mi-a spus ca fusese ofiter de legatura intre divizie si corp de armata in subordinea unui general de care vorbea cu multa admiratie ... " Mociuschi " ... cumva . Retinuse numele fiindca nu suna roman . Si totul a inceput sa se lege ... luptele de la Kerci , caucaz , partizanii ... etc. apoi bataliile de tancuri de la Oradea de dupa 23 august ... pana prin noiembrie 1944 cand a fost ranit in Ungaria ... A fost decorat , inaintat in grad ... etc
dar nu a mai urmat cariera militara fiind foarte marcat de pierderea tuturor camarazilor sai in Muntii Tatra , in 45 . El a fost singurul care a scapat ,recuperandu=se de pe urma ranii . A ramas la cariera de profesor .
.... Bun , dar despre ce doream sa vorbesc
Onoarea generalului ------ Leonard Mociulschi ----------a fost salvata indirect de acea vizita a generalului de Gaulle , fiind reabilitat ... fiindca nu se putea ca un soldat decorat cu "Croix de Guerre" sa fie prezentat ide maniera in care doreau cei care pusesera mana pe tzara (...) .
Si un paragraf , din Wiki , fiindca imi e mai la indemana . (...) "
Pe 12 august 1948 fiind acuzat ca "element reacționar și ostil R.P.R." a fost din nou arestat și închis fără proces "pentru conduită contrară regimului democrat" și trimis la muncă silnica la canalul Dunăre-Marea Neagră, și în colonia de munca de la Onești. Este eliberat, în baza Deciziei Tribunalului București Nr. 2496/01.10.1955, pe 10 octombrie 1955 din penitenciarul Jilava, dar i se stabilește domiciliul forțat în Blaj. În august 1960 se mută în satul Purcăreni, județul Brașov, iar în decembrie 1964 în Brașov.
După vizita oficială în România a generalului Charles de Gaulle, președintele Franței, generalul român, decorat cu "Croix de Guerre", a fost reabilitat, primind înapoi uniforma militară; i s-au acordat unele medalii ("A 25-a Aniversare a Eliberării Patriei", "Virtutea Militară" clasa I etc.), "( ...)
Ca fapt divers . ,si fratele bunicului fusese tot la Canal si eliberat in 55 .
Iar aici istoricul generalului Leonard Mociulschi , daca nu-l cunosteati
https://ro.wikipedia...nard_Mociulschi
..
Aceasta postare a fost editata de dany: 14 March 2023 - 12:33 AM
#18
Postat 15 March 2023 - 06:16 PM
Despre Dan Vizanty
(,,,)
"În vreme de pace, a fost trecut în rezervă şi a fost nevoit să presteze diverse munci necalificate pentru a putea trăi, dezvăluie Ana Maria Vizanti, fiica sa. „Despre perioada de după război, când, la mai puţin de 38 de ani i s-a luat zborul, sau i s-au frânt aripile, cu demnitate, dar şi tărie de caracter şi cu aceeaşi tenacitate, va lupta, de asta dată pentru supravieţuire: nevoit fiind să lucreze sub pregătirea şi capacităţile lui, de la recuperator de epave pentru fier, la agent agricol pentru Plafar, apoi tehnician, mecanic şi chiar macaragiu“. Dar nu era suficient că a fost epurat şi noua orânduire bolşevică l-a aruncat în închisoare. Acuzat de „uneltire contra ordinii sociale“, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, din care a făcut doar doi, între 1961 şi 1963, trecând prin temutele Jilava şi Gherla. Practic, ce i se imputa? Faptul că purta discuţii duşmănoase la adresa regimului şi asculta Europa Liberă. Este perioada cea mai grea din viaţa sa, despre care nu a povestit nimănui, niciodată. A ajuns în libertate cu toţi dinţii căzuţi şi cu sănătatea şubrezită.
Dar nu s-a lăsat şi în 1964, de a dat statul român în judecată, recâştigându-şi pensia militară. Cu banii obţinuţi şi-a cumpărat un Fiat 600.
Drumul său spre libertate a început atunci când generalul Charles de Gaulle a vizitat România în 1968 şi a cerut să-l vadă pe Paul Theodorescu, fostul său coleg al Şcolii Speciale Militare de la Saint-Cyr. Numai că fostul ministru al Aerului şi Marină locuia acum în subsolul unei clădiri. Atunci, autorităţile, povesteşte Ana Maria Vizanti, „i-au scos de la naftalină pe aceşti oameni. Lui Theodoru i-au dat o garsonieră, nişte haine ca lumea, şi l-au adus la întâlnirea cu Charles de Gaulle“.
Ulterior, Vizanty a devenit membru pionier al Asociaţiei Aeronautice Internaţionale „Vieilles Tiges“, începând să corespondeze cu foştii prieteni sau duşmani din timpul războiului. Ulterior, în urma unei invitaţii pe care a primit-o din Franţa, a rămas în străinătate. În anul 1977, a reuşit să fugă din blocul comunist numai după ce a promis că va merge la arhivele din străinătate şi va aduce date despre pionierii aeronauticii româneşti: Traian Vuia şi Aurel Vlaicu. Statul francez i-a recunoscut imediat meritele românului şi i-a acordat o pensie pe viaţă. (...)
#19
Postat 15 March 2023 - 07:08 PM
Citeaza
Referitor la Paul Theodorescu,.
Intr-un alt topic 177 si eu aminteam de lupta lui Horia Agarici cu bombardierele sovietice .
Mi-am adus aminte de o poveste dar care nu mai stiu unde am citit-o si nu mai stiu daca ministrul Aerului si Marinei a fost protagonist .
Se spune ca atunci cand sa dat alarma , pe drum venea in vizita un ofiter de rang inalt . A oprit masina si a asistat la batalia aeriana , iar cand Hurricanele a venit precipitat la aterizare ,avariat , aproape fara vizibilitate din cauza uleiului scurs pe parbriz , ......acel ofiter a gonit cu masina spre aerodrom , ajungand in momentul in care Agarici si-a parcat avionul avariat si cobora din cabina .
Ofiterul era imbracat intr-o uniforma alba impecabila si la luat in brate pe pilotul cu salopeta plina de ulei .
Mi sa parut o scena foarte faina de o vigneta .
Intrebarea mea este : Nu stiti cumva era ministrul Paul Theodorescu cel care la intampinat atunci pe Horia Agarici?
#20
Postat 15 March 2023 - 10:49 PM