Macheta este un Revell 1/32 varianta A-8/R-2. Acest A-8 l-am transormat în F-8 destul de repede și simplu. A-8 are plăci blindate pe părțiile laterale ale cabinei. Le-am rașchetat cu un bisturiu și a ieșit surprinzător de bine. Practic nici nu a trebui să chituiesc zone, a ieșit la șlefuire. Mici interpretări mai sunt la armament și la rack-urile bombelor, dar acolo e deja chestie de gust dacă le pui pe toate sau nu. Tot in zona părților laterale ale fuselajului dar mai in jos, spre aripă am pus bandă adezivă de aluminiu pentru un efect mai realist, si să iasă puțin in relif partea aia.
Macheta sincer mi se pare de nota 7/10. E ceva gen sfârșitul anilor 90. Deși pe cutie zice 2019, ca și concepție mi se pare mult depășită. Sunt multe chestii care cu puțină imaginație se puteau turna cu totul altfel. Motorul de exemplu este un chin, eleroanele și profundorul sunt foarte slab gravate. Aici am cumpărat niste decaluri 3D de la HGWNODELS dar nu m-au impresionat. Deși la partea de nituri in relief stau bine, la modele mai complexe de decal in relief nu pot spune că am fost impresionat, nu s-au lipit bine, s-au rupt in unele zone. Plus că, deși am respectat modul de aplicare cu 6-8 ore de așteptare pentru uscare, nu s-au lipit cum trebuie.
Văzând cât de slăbuț este modelul am luat ca și piese after-market aproape tot ce există, înafară de piesele pentru motor pentru că l-am făcut cu capotele închise și deja 99% din motor nu se mai vede. Aici am dat în partea cealaltă, că sunt deja prea multe PE-uri si nici nu ai cum să folosești tot ce este acolo. La un pachet BIG Ed cu 5 PE-uri, de exemplu flapsurile deschise nu le-am folosit, nu am de gând să-l fac cu flapsurile deschise. Am folosit interiorul, PE-color foarte bun, baia trenului de aterizare, și tunurile de la ABER (superbe), păcat că nu se vede mai mult din ele după montarea capotelor. Mai urmează să folosesc măstile cupolei, tot de la Eduard.
Este prima machetă de avion german WW 2 la scara asta pe care il fac. De fapt cred că este primul avion la care voi vopsi cu RLM-uri. In fine... Am studiat puțin zona asta de avione germane WW2 pentru a realiza macheta cât mai corect. M-a surprins zona de incastrare a aripi în fuselaj. 90% dintre machetel studiate sunt greșite aici. Am atasat un desen unde se vede că, la zona de incastrare este de fapt tablă ondulată, niște trape de acces la lonjeroane. Zona aia apare mai pe toate machetele ca fiind o imbinare simplă acolo. M-a distrat faptul că majoritatea fac acolo și whetering, și chipping. Mari modeliști au căzut în capcana asta. Corecte am văzut doar machetele Eduard 1/48, zona aia de îmbinare e altfel concepută. Mai sunt câteva aspecte la care m-a lămurit Radu Brânzan, și ar mai fi niste chesti dar deocamdată la potențialul machetei nu mai insist!
Atașez momentan câteva poze și revin pe măsură ce lucrez!
Aceasta postare a fost editata de horia: 01 August 2022 - 06:12 PM