Fraților, aveți dreptate.
Și doar știu și eu foarte bine cum stau lucrurile. Doar că īmbătrīnesc , și uit. Văzusem ceva īn poze, dar confundam , uitasem ce-am văzut.
Profundoarele erau lăsate ușor amīndouă, nu eleroanele. Eleroanele se mișcă īn sens opus, unul īn sus ,celălalt īn jos. Și invers. Și sīnt controlate de manșă.
Profundoarele se mișcă la unison , sus-jos, controlate deasemeni de manșă. Direcția se mișcă stīnga-dreapta, controlată de palonier.
Flapsurile sīnt controlate separat.
Așa că am pus deocamdată eleroanele īn poziție neutră. Repet, nu sīnt lipite deocamdată, stau prea fest pentru a necesita musai lipici.
L-am lăcuit complet, pregătit pentru decaluri.
O să fie avionul de pe Enterprise. Dar NU īnmatricularea din cutie, aceea este din mai '42, și n-o vreau. Voi face același avion , dar cu īnmatricularea din timpul bătăliei de la Midway.
Este aproape la fel , cu unele deosebiri :
- A dispărut bulina roșie din centrul stelelor, acestea rămīnīnd īnsă īn toate cele 6 poziții.
- Stelele de pe fuselaj sīnt acum la fel de mari ca cele de pe aripi.
- Au dispărut benzile alb-roșii de pe derivă , aceasta a fost revopsită complet īn Blue-Gray.
- A dispărut "6"-le din fața indicativului aparatului , cifra care indica escadrila ( VF-6 ) , rămīnīnd doar F-9
Am găsit o poză cu Wildcat-uri și SBD-uri, pe puntea USS Hornet, chiar īn timpul caftelii de la Midway :
Se observă modificările făcute, unele mai bine , altele mai de mīntuială . Americanii nu au dat niciodată mai mult de doi bani pe īnfățișarea avioanelor, important era să fie funcționale și să LUPTE.
Mă apropii de final. Nu am să-l murdăresc prea tare, nici chipping, nimic.
Avioanele F4F-4 au fost primite de VF-6 cu cīteva săptămīni īnainte de Midway. Erau noi-nouțe. VF-6 avusese pīnă atunci Dash-3, cărora nu li se pliau aripile. Īn condițiile īn care americanii știau deja că va urma confruntarea , au făcut tot ce s-a putut să sporească numărul avioanelor ambarcate. Iar Dash-4 permitea ambarcarea unui număr net sporit de avioane, īn spațiul ocupat de 2 Dash-3 acum īncăpeau 5 Dash-4 !