Z , eu am alta treaba cu americanii .
Si anume asta
https://www.youtube....h?v=0x1vJqRDppU
Three Seas Initiative ( am mai pus link .ul mai demult) . Mi se pare cea mai buna initiativa de la caderea comunismului si largirea UE .
Iar pe americani ai vad singurii parteneri de incredere in aceasta " chestie" . Tocmai fiindca americanii , asa cum spun si ei ... nu au prieteni , doar parteneri , asta insemnand o mare libertate de miscare . Cu atat mai mult cu cat ei sint interesati in aceasta zona mai mult militar , iar interesele lor militare coincid cu cele ale TSI .
Poate la un moment dat vor decadea ...sau poate se vor retrage intr-o de neutralitate ca inainte de WW 1 ...desi ... ei actioneaza simtind-se amenintati cand o alta putere devine o forta navala .
Nu i-au deranjat nemtii in WW1 pana cand nu au avut submarine ; ulterior i-au ajutat , iar in WW 2 pana cand nu si-au dezvoltat puterea navala .
Nu ia deranjat URSS si chiar ia ajutat foarte mult in anii 30 cu industrializarea , ...pana cand nu au devenit forta navala .
Nu ia deranjat Japonia , pana cand nu au avut o flota suficient de puternica .
Nu ia deranjat China , pana cand nu au avut o forta navala capabila sa-i ameninte .
... Chiar ei ziceau la un momnent dat ca daca Romania sau vreo alta tara va deveni o forta maritima , capabila sa-i ameninte , ei se vor transforma din parteneri in adversari ,
Dar pana cand vom vedea cum vor sta vremurile cu America, mi-ar placea sa vad TSI functional , fiindca asta ne-ar asigura progresul tuturor acelor tari din cadrul acelui proiect , cel putin economic si cultural ... militar ,,, nu prea , cel putin acum , NATO , fiind inca singura formula capabila sa ne coordoneze si sa ne de-a sperenta in succes , fapt pentru care se tem si cei care nu fac parte din alianta , De aceea sint foarte bine acolo americanii . Apoi fiindca nu vor sa conduca , nu vor sa " ne fie frati"
, dar sint indeajuns de puternici pentru a ne asigura o anumita securitate si calm in regiune , atata vreme cat interesele ambelor parti coincid . Apoi fiindca sint foarte departe ; nu este linistitor sa ai un stat foarte puternic in proximitate .
Cu chinezii nu s-ar putea face fiindca ei sint camatari > iti dau fonduri ,pe care nu le poti rambursa si apoi te acapareaza ;
Cu rusii NOOOo ! nici sa nu aud ; si-au avut sansa lor in istorie si au facut totul praf , inclusiv pe ei . Sint prea inapoiati conceptual politic , inca de pe vremea tzarilor , ca sa poata avea pretentia unor lideri chiar si regionali . Si atunci si in comunism si acum au avut acelas tip de abordare . In frunte sint niste sefi care inselind , mintind si cumparand sug totul , iar daca intampina opozitie trimit cazacii ....
Ungaria sau Cehoslovacia ,mult maii avansate decat Rusia din punct de vedere al inteligentei politice si orinduirii statale , in perioda comunista au reusit chiar sa faca rahatul prastie , avand in vedere ca utopia aceea nu se putea pune in practica . Rusii , in loc sa vada beneficiile ... au trimis " cazacii" .
Cand la randul lor rusii si-au dat seama ca nu merge si au incercat in sfarsit si ei ceva , si-au dat cu stangul in dreptrul ( perioada Gorbaciov) si au iesit din istorie asa cum si meritau .
Iar sa se repete istoria in care ei sint violatorii si noi victime , unde ei ne iau tot si noi sa le inchinam osanale ,...
Sa mai stea acolo la ei vreo 100 de ani ca stau bine . Asta se refera la politica lor , nu la rusi ca cetateni .
Cu nemtii nu prea am incredere . E plina istoria europeana de aliante si tradari .
Deci raman americanii . Fiindca e nevoie de un aliat puternic , iar in opinia mea in aceasta perioada a istoriei sint cei mai potriviti pentru evolutia acelei aliante de state ( TSI) .
Aceasta postare a fost editata de dany: 20 August 2021 - 07:43 PM