De pe net, august 2021
#62
Postat 16 August 2021 - 09:58 PM
Ca tot faceati paralele, macar rusii au lasat acolo un guvern secular in care femeile, sa dau doar un mic exemplu, aveau drepturi incomparabile cu cele din saudi barbaria de azi; si guvernul ala, fara sprijinul defunctei urss, a mai functionat trei ani in conditiile in care lupta contra barbosilor sprijiniti de tot restul "lumii libere", cum s-a exprimat doamna de fier cand a venit sa ii mangaie pe cap pe viitorii talibani, numiti atunci mujahedini. Atunci erau buni, ca luptau contra comunismului...tot maritau fete la 10 ani, tot le bateau pe muieri cu pietre sau le omorau daca vroiau la scoala... ce mai, niste gentlemani...
#63
Postat 16 August 2021 - 10:12 PM
#64
Postat 16 August 2021 - 10:43 PM
Citeaza
Da . Sint de acord .
Citeaza
Stiu . Dar afganilor nu le-a trebuit ceea ce le-au impus rusii , cu toate ca pentru noi ,europenii sau americanii suna bine . Si nu ma refer la talibani .Din cat imi aduc aminte populatia ia boicotat , fiindca uniti in societatile acelea conduse de lideri religiosi , erau speriati de conceptele noi si de neconceput pentru ei . Totusi nici rusii nu doreau sa le faca bine ,sau mai degraba sa le faca bine cu forta ,i sa-i de-a pe brazda , putandu-i asimila sau controla mai bine , ulterior . De aici si rezistenta populatiei afgane care apoi a dus la sprijinirea radicalilor mujahedini , mai apoi talibani , cu consecintele stiute .
Eu asa cunosc.
Americanii au incercat acelas lucru ,insa , potrivit conceptiilor lor si la fel au investit mult si la fel au pierdut .
Citeaza
Scuze dar nu halesc propaganda emotionala de factura ruseasca . Pana si nazistii si pricepeau mai bine . Vezi debarcarea esuata de la Azio si calendarele acelea interesante pe care le parasutau germanii din avion .
Sa-ti spun cum era . Nu era cu caini ( poate gasesc si niste foto) , dar mergea pe acelas impact vizual emotional .
Atata ca nemtii s-au prins ca pentru a o hali si pentru a nu deveni dezinteresat in timp , trebuia la inceput sa insereze o cheste usor amuzanta , sau o cimilitura , etc. Atunci se pare mintea devine degajata , omul se destinde si e mai receptiv . Si apoi bagau o chestie naspa .
Calendarul era asa . Era ca o scrisoare , se deschidea si era diferit in fiecare saptamana .
Pe prima pagina era cate o domnisoara frumoasa ,in tinuta lejera , ( Helga ., Ana , .etc ) ... Fluieraturi zambete , ca tot racanul ...
Cand deschideai calendarul era desenul unui soldat aliat invalid , in carje , distrus , etc. , iar pe cealalta pagina un ... evreu deobicei sau un " capitalist" , gras , imbracat bine , cu o domnisoara la bratz . Si textul spunea : " te trateaza astia ca pe un nimic , iti dai viata pt tara in noroaie si transee , iar cand vii acasa ranit , crezi ca iubita ta ar mai vrea sa iasa cu tine . " ...
.... Deci cumva tot la caini faceau trimitere , dar un pic diferit
So ... chestile acestea merg pe impact vizual -emotional , iar de reteta rusilor sint satul ( plictisit e cuvantul) , fiindca apare inca de prin anii 30 , pe pamfletele comuniste , cu scoala , cu biserica , cu ... chiaburii aceia a alor ... apoi in WW 2 , atat pentru in presa lor cat si in pamfletele aliatilor .
Ai auzit vreodata cum credeau rusii despre noi ca era vai de capul nostru , tinuti mai rau ca animalele de nemtii cei rai ...si cam grasi ... si ca abia asteptam sa ne eliberam si sa ne infratim cu ei , trupele eliberatoare , etc. ..
Eh , asta e , la fel atunci , la fel acum , la fel fara ...cimilitura ...
Nu inteleg de ce o pui ...
Aceasta postare a fost editata de dany: 16 August 2021 - 11:41 PM
#65
Postat 16 August 2021 - 11:42 PM
@ 109
Americani nu au plecat din Coreea de Sud (care este o tara prospera fata de nordistii care s-au bucurat de prietenia RPC si a URSS); asigura in continuare protectie pentru Taiwan.Ambele s-au ridicat din ruina prin munca si inteligenta poparelor lor sub umbrela americana.
#67
Postat 17 August 2021 - 01:14 AM
Citeaza
Acolo s-ar putea sa iasa rau ...
" Si ca sa lase nu loc interpretarilor pe text, ministrul japonez a fost extrem de clar asupra intentiilor guvernului japonez, declarand: “If a major incident occurs in Taiwan, then it would not be a surprise if it was a survival threatening situation. In such a situation, Japan would have to defend Taiwan together with the US. ”
Mai clar de atat nici ca se putea…. "
Citat de pe RoMilitary .
Articolul
https://www.rumaniam...ina#prettyPhoto
#68
Postat 17 August 2021 - 08:45 AM
viol care a dus la primul război din Iraq). Asta e modelul - crearea de false imagini care duc la sensibilizarea opiniei publice. Adevăratul motiv- metalele rare din subsolul afgan.
Aceasta postare a fost editata de bogy: 17 August 2021 - 08:47 AM
#69
Postat 17 August 2021 - 09:30 AM
#70
Postat 17 August 2021 - 09:47 AM
#71
Postat 18 August 2021 - 12:03 AM
Zaiafet , chiar pe subiectul SUA vs. China - Capcana lui Tucidide .
Fainutz .Recomand .
https://www.youtube....h?v=VQXiB6qYUhc
#74
Postat 18 August 2021 - 09:14 PM
bogy, la 18 August 2021 - 08:46 PM, a spus:
Tarile din nucleul UE sunt tari cu traditie imperiala si nu gandesc balcanic. Inca din anul 2016 a fost elaborat un document care defineste directiile stategice ale UE in contextul brexit. Bai za uei si UK este in zona cu nave de top. Romania trebuie sa actioneze in contextul aliantelor la care este parte. Ce cauta soldati romani in Mali (acum)? ce cautau soldati romani in Angola (1982)? de ce au luptat soldati romani la Stalingrad si in Cehoslovacia?
European Union Global Strategy
#76
Postat 19 August 2021 - 01:08 AM
Citeaza
Doar pana la Odessa , din cate imi amintesc. . Dupa aceea nici in buletinele de stiri nu se mai spunea cu " dezrobirea pamantului stramosesc " ci era .cu " razboiul sfant impotriva bolsevismullui , lupta comuna ....pana la victoria finala ... etc. "
A existat un " contract" intre Ro si G ,prin care noi trebuia sa contrubuim cu grane si petrol , iar nemtii ne dadeau armament si ne pregateau armata , ne asigurau integritatea teritoriala fata de rusi si ne ajutau in recucerirea teritorilor pierdute din est . Odata obiectivul indeplinit sa terminat cu " luptau pt.tara" .
Pt campania de la Stalingrad , AH a trebuit sa-si asigure flancurile si nu a mai avut cu ce , fiindca armata sa era fie spre Sevastopol ,fie spre Moscova , fie la blocada Leningradului .
Ne-au cerut trupe suplimentare ,. ...si desi Antonescu nu a fost de acord la inceput ,... poate ulterior a incercat sa se asigure de o neinterventie a Germaniei in cazul ca ne-am fi razboit cu maghiarii pt. recucerirea teritorilor .Dar deja trimiterea trupelor romane mai departe in Rusia , insemna razboi de agresiune , si ... din cate imi amintesc atunci doar ne-a declarat razboi Anglia , lasandu-ne pe mana rusilor . La 23 august ,motivul general al parasirii Axei ,a fost neputinta Germaniei de a-si respecta " contractul " nemaiputandu- ne garanta siguranta teritoriala ( rusii deja intrasera pe teritoriul nostru .) . ,
Am luptat dupa 23 august in Ungaria si Cehoslovacia , dar fara sa obtinem statut de cobeligerant . ... Totusi bine ca a fost Stalin prea nervos pe maghiari fiindca desi le facuse toate poftele prin pactul R-M ia atacat si ca sa-i pedepseasca ne-a dat toata Transilvania ( parca era vorba ca reg.Oradea sa ramana la ei) .
O diferenta intre Afganistan si AXa , este ca in Axa am intrat de nevoie si cam inghiontiti din spate de interesele nemtilor ,. In NATO fiindca am vrut , conform intereselor noastre ( ... anevoios ,, cu anumite sacrificii , fara sa ne oblige nimeni , ba din contra ... ) ,
O alta diferenta e ca in 41 Germania a atacat Rusia . Dincoace ,USA a fost atacata la 9/11 si a cerut ajutor , invocand
ARTICOLUL 5
Părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părților și, în consecință, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizației Națiunilor Unite, va sprijini partea sau părțile atacate, prin realizarea imediată, individual și împreună cu celelalte părți, a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forței armate, în vederea restabilirii și menținerii securității în spațiul Atlanticului de Nord.
Orice astfel de atac armat și toate măsurile adoptate ca urmare a acestuia vor fi imediat aduse la cunoștință Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după adoptarea de către Consiliul de Securitate a măsurilor necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securității internaționale.
In Afganistan , au murit sau au fost raniti , pe langa americani si italieni si germani si englezi , deci nu doar romani .Au raspuns cerintelor alianei la fel cum daca ar fi fost atacata tara noastra , la fel pentru noi ar fi venit sa lupte si sa moara americani, englezi , italieni , spanioli polonezi ... Maghiari .. etc - ( " Toti pt.unul -unul pt .toti" ) .
Aceasta postare a fost editata de dany: 19 August 2021 - 01:58 AM
#77
Postat 19 August 2021 - 02:57 AM
In armata fraza aceasta are o alta insemnatate decat in civilie . Implica altruism , patriotism , sacrificii ,si nu intotdeauna tine seama de nevoile sau crezurile tale , dar intotdeauna se merita pentru binele tzarii ... iar odata intorsi acasa soldatii pot avea parte de lipsa de respect si uitare .
Aceasta ar fi , dupa mine , asemanarea dintre Afganistan si Stalingrad , daca am vorbit de diferenta mai sus . .
Pps . Ai facut armata , Bogy ? La ce arma ?
( Eu la transmisiuni , de asta si bat atata tastatura ... )
Te intreb , fiindca .. aveam destul de multi dintre cei intorsi de pe teatrele de operatiuni in unitate si mai povesteam cu ei . Unii erau chiar de la trupele speciale ... unii chiar cu PTSD ...
Cand vorbesti cu ei , daca doresc sa-ti mai povesteasa ... iti schimbi impresia despre ce inseamna un teatru de operatiuni .
Cert e ca toti ai urau pe " maci" , care pe atunci ,, nu erau profesionisti --- ( inafara de cei albiti de tineri prin scolile militare si care erau oameni extraordinari si profi ) ---- ci un fel de tzaranei ce credeau ca soldatii au plecat in teatre doar pentru a se ajunge si ai invidiau ...
Vream sa stiu daca ai avut experiente similare , daca stii despre ce este vorba ....
.
Aceasta postare a fost editata de dany: 19 August 2021 - 03:32 AM
#78
Postat 19 August 2021 - 06:39 AM
Da, am făcut armata - infanterie - școala ofițeri de rezerva ( asta-i zicea).
Cunosc și câțiva care au halit puțin "teatru de operațiuni" și nu sunt foarte incantati de treaba asta. Doar de partea financiara cu toate că sunt nemulțumiți de diferențele financiare fata de americani, în condițiile în care sunt supuși acelorași riscuri.
#79
Postat 19 August 2021 - 10:02 AM
Personal cunosc doar un prieten, locotenent de infanterie la Galați, care a fost în Afghanistan în trei tururi operaționale. Băiatul a recunoscut cinstit și fără fițe că a plecat pentru bani. Rîdea, vrusese în Legiunea Străină, dar i s-a părut prea lungă perioada lor de stagiu obligatoriu, și nu voia să-și lase familia atît. Acum are o fetiță, și-a cumpărat casă, tot ce-i trebuie, ne-a spus clar ca nu mai pleacă de acasă, este foarte periculos și nu-i mai trebuie, este mulțumit cu ce-a agonisit și cu faptul că l-a ajutat Dumnezeu să se întoarcă acasă sănătos.Toți militarii plecați pe teatre de operațiuni străine sunt voluntari. Ba mai mult, uneori se dau "lupte" ca să fii ales dintre voluntari, pentru că pleacă 100(să zicem , habar n-am ce contingent am avut acolo, nu-s foarte interesat de subiect) dar voluntari sunt 1000. Știu că sună urît, dar sunt un fel de mercenari. Nu au plecat pe cont propriu ca un mercenar veritabil, dar au plecat că au VRUT ei asta. Nu i-a trimis nimeni cu forța, ca la Stalingrad. Bineînțeles că hotărîrea de-a trimite trupe acolo este luată la nivel politic , așa cum spuneați și voi , România are niște îndatoriri în NATO, nu poate sa aibă doar beneficii.
Bineînțeles că sunt plătiți mai prost decît americanii, și cred că și decît majoritatea țărilor NATO care au trimis contingente acolo, dar asta se întîmplă și acasă nu ? Și noi muncim , poate uneori chiar mai mult și mai bine decît vesticii, dar suntem plătiți cel mai prost. Și asta cred eu , și din cauză că guvernul nostru are cea mai "lungă" mînă, cînd este vorba s-o bage cît mai adînc în buzunarele propriilor cetățeni.
P.S.
Fără legătură cu cele de mai sus, Dani , și eu am avut o De Tomaso Mangusta. Doar că o mai am și acum , dacă țin bine minte , este și funcțională. Superbă jucărie, mai ales pentru acei ani !
P.P.S. Dacă am înțeles au bine de la Aurelian( băiatul de mai sus), ei erau în subordinea americanilor. Dar aceștia NU erau voluntari , erau trimiși în acel teatru operațional. Nici canadienii nu erau voluntari, vorbeau destul cu ei, erau "cazați" alături...
AAA, si mai adaug ceva, și gata: nu trebuie să-i plîngem sau să-i compătimim pe afghani. Au parte fix de ceea ce-și doresc de fapt. Talibanii( foști mujahedeeni) nu sunt uzbeci, tadjici , persani sau chinezi, sunt fix afghani. Si daca au cucerit puterea în doar cîteva zile, au făcut-o cu sprijinul direct sau tacit al marii majorități a populației. Nu te poți ascunde de forțele de ocupație( numite frumos "forțe de menținere a păcii") dacă nu ai sprijinul clar și direct al populației. Citeam o statistică pe undeva, că doar 10% din femeile afghane împărtășesc viziunea occidentală asupra statutului femeilor, restul sunt și ele islamiste înfocate...Cîți "zombi", ca să-l citez pe Edi s-au agățat de avioanele occidentale ? Un milion, două ?? Nu , cîteva sute, poate o mie sau două. Sunt aproape 32 milioane de locuitori în Afghanistan....Așa că despre ce vorbim ?? Democratia NU se potrivește pentru oricine. În anumite cazuri, ea este mai dăunătoare decît absolutismul, fie el monarhic sau republican. Cît timp conducerea absolutistă a fost prezentă în anumite state/regiuni, măcar a fost pace. Cum au fost forțați (mai ales prin interesele economico-militare ale marilor puteri) să "îmbrățișeze" valorile democratice, cum s-a ales praful, războaie civile, victime, sărăcie, dezastru...vezi Iraq, Lybia, Siria, Afghanistan, Yemen, etc.
Aceasta postare a fost editata de dakian67: 19 August 2021 - 10:28 AM
#80
Postat 19 August 2021 - 10:10 AM
bogy, la 19 August 2021 - 06:39 AM, a spus:
Nivelul soldei nu depinde de riscuri, depinde de cat poate tara sa plateasca. Chestiune elementara de economie. Este total anapoda sa compari prima economie a lunii cu economia unei tari "emergente".
@Dany
Conform istoricului german Rolf Dieter Muller ("Alaturi de wermacht" - Ed. Militara , 2015) pe frontul antisovietic au luptat:
800000 rusi
800000 unguri
500000 romani
500000 finlandezi
280000 caucazieni
250000 ukraineni
250000 italieni
145000 croati
100000 letoni
60000 estonieni
47000 spanioli
47000 belarusi
45000 slovaci
40000 olandezi
38000 belgieni
20000 lituanieni
20000 polonezi
10000 francezi
6000 norvegieni
4000 danezi
Concluzia autorului este acest sprijin a fost esential.