Bell AH-1G Cobra SpecialHobby 1/72
#101
Postat 25 February 2022 - 03:01 PM
ma bucur mult ca va place.
sorine, ar fi cazul sa-mi dea ceva, la cat i-am injurat cand mi-am dat seama ca trebuie sa-i tai coada si sa-i mut elicea pah babord. si pentru decalurile alea de kko.
nu vreau sa fiu inteles gresit - chiar au scos o serie mishto de cobre cu un motor. depinde de modelist ce vrea sa scoata din dansa si cat e dispus sa investeasca (si nu vorbesc de banutzi, cat de efort si timp).
dar la ce pretentii au, mai e mult pana departe ... iar in unele locuri, ani lumina.
thx again.
#103
Postat 25 February 2022 - 07:27 PM
Fraților, haideți să-l dăm afară din Forum pe Alexelu' ! Din cauza machetelor pe care le face, unii vom înnebuni, alții se vor sinucide. Cei mai înțelepți vînd tot și se apucă de grădinărit...
Dom'le , ești mare. Bun. Extrem de bun.
Atîtea detalii, asemenea acuratețe, asemenea calitate de execuție...am rămas crăcănat. Și încă nu mi-am revenit.
Sincerele mele felicitări. Una din cele mai reușite machete pe care le-am văzut vreodată.
Mă aștept în orice secundă să decoleze și să facă praf cîteva poziții Viet-Cong, cu armamentul acroșat...
Sănătate și mult spor !
Sorin
#104
Postat 25 February 2022 - 08:20 PM
busila, la 25 February 2022 - 07:25 PM, a spus:
Urmatoarea care o fi ?
merci, mishu ...
stai sa-i fac baza mai intai :) ... mai am cateva zile / saptamani de munca (io nu-s iedi, ma misc mai greu :)))))
clar va fi ceva fara armament si mai simplu - un ceva de test ... atata pot sa devoalez, mai pastram si de surpriza ;)
Aceasta postare a fost editata de alexelu_marinelu: 25 February 2022 - 08:33 PM
#105
Postat 25 February 2022 - 08:31 PM
ce sa zic, si io-s multumit de ce a iesit. cum am zis, tineam mult la niste detalii (lansatoarele, tunul, cabina etc.), care s-au legat pana la urma urmei. cu ceva emotii, dar fara accidente majore, ceea ce chiar e o mare reusita :)
la altele nu chiar tineam (prizele de admisie, coada, nituri, aparatul de ochire), ca-s cu emotii mari ... da' n-am avut de ales. chiar zic ca tot ce i-am facut merita la final munca depusa.
cat despre dat afara ... accept dacat daca e prin vot democratic (chiar daca stiu ca o sa fie strans :)))
#107
Postat 09 April 2022 - 08:22 PM
Am zis ca revin cu finalul, dar am lucrat la minidiorama si s-a adunat ceva material, asa ca am zis sa mai pun de o postare cu stadiul … sa ma mai descarc.
Mai intai, baza – am promis in topicul cu X1 ca schimb registrul placilor de beton rostuite cu smoala in ceva tipic pentru Vietnam, asa ca a trebuit sa ma tin de cuvant. Aveam de mult in cap un setting cu PSP, asa ca asta mi s-a parut un moment bun.
Observatie - cu ocazia asta am aflat ca PSP e o denumire specifica, nu generica cum credeam eu – de fapt, generic e Marston Matting, varianta PSP fiind specifica pentru placajul cu gaurele (folosit cu predilectie in WW2, dar si o perioada consistenta dupa … inclusiv in Vietnam). De fapt, in Asia a fost folosit cel mai mult M8A1 Mat, o varianta fără gauri si cu niste canale pentru drenaj (in epoca jeturilor si a elicoptereror, notiunea de FOD a capatat alte valente si nu prea mai mergea cu iarba care crestea prin gauri). Pentru o prezentare scurta dar interesanta, WIKI LINK.
Deci Marston Matting it is – am folosit o placa Evergreen cu striatii paralele preexistente, pe care am gravat capetele unde se imbina placile si fantele alea de prindere a acestora intre ele (asta a fost moartea pasiunii); tot la capete, pe post de ranforsari, am facut niste traverse din banda Aizu (alta treaba laborioasa, dar mi-a placut mult ce a iesit). In rest, vopsea, nisip, pietricele, boscheti, aracet, uleiuri si pigmenti (creta d-aia de pictura data pe smirghel). Am ales o varianta de marcaj mai rar folosita, asta cu rosu in chenarul alb clasic, dar cred ca la sfarsit o sa dea o pata (mare) de culoare pe o baza altfel destul de monocromatica. Cifrele le-am facut cu un sablon pentru scolari luat de la chineji cu 1 leu … cea mai buna investitie.
In primele trei poze o imagine din Vietnam folosita de inspiratie și doua cu palcajul M8A1, in a patra sablonul minune (ma’frendEd stie el ceva despre asta ) ...
... iar in urmatoarele evolutia lucrarii. In ultima poza se vede aspectul final, cu pigmentii fixati de baza.
#108
Postat 09 April 2022 - 08:34 PM
Il aveam luat de ceva vreme de la chinejii de la S-Model (2 bucati la cutie) si abia asteptam sa-l fac, ca la prima vedere mi se paruse o bijuterie. Este, dar nu chiar Chopard … spre ghinionul meu, am gasit pe internet toate manualele tehnice si de utilizare ale sculei, asa ca m-am simtit obligat sa intervin pe acolo pe unde au taiat chinejii colturile (cosul soferului, cablurile comenzilor, bara de remorcare, mecanismele de directie, pedalele, detalii motor). Problema e ca m-a cam luat valul si iar m-am dus prin craci cu supra-detalierea, ca de obicei (din ce am vazut, exista si varianta de la OKB Grigoriev, mai detaliata, dar e de vreo 10 ori mai scumpa si nici asta nu e 100% fix ce trebuie).
Asa ca m-am apucat de inlocuit/construit o gramada de detalii din ce a adunat omul pe langa casa – mai un Evergreen, mai o fibra optica, mai o sarma, mai o saiba, mai o bara, mai o balama, mai o banda Aizu, mai o plasa din photoetch, mai un capac taiat cu preduceaua si tot asa.
Pe parcurs, am zis ca daca tot m-am mobilizat, sa-l upgradez la varianta M274A1, care e ceva mai incarcata si mai interesanta (modificarile vizibile sunt cele 2 tobe de esapament, plasele alea suplimentare la cosul din fata si la grila de protectie a motorului, aranjamentul ala cu coarba din spate si bretelele de la scaun).
Majoritatea reperelor PE oferite de S-Model le-am inlocuit, in principal cu profil Evergreen sau sarma, pentru ca erau prea plate (ex. balustrada, schimbatoarele de viteze, manere). Ce nu am reusit sa reconstruiesc (nici macar nu am incercat) a fost grila aia de protectie a motorului, care in realitate era din teava – mult prea complexa piesa si relativ putin vizibila dupa ce se acopera partial cu plasa si cu suportul coarbei ... m-am multumit la a incarca tabla PE cu mai multe straturi de grund, vopsea si lacuri, ca sa capete mai mult volum.
I-am mai pus ceva decaluri de prin stash (S-Model nu a considerat necesar), l-am vopsit, i-am dat cu washuri, lacuri si pigmenti … si gata. Eu personal sunt extrem de multumit de ce a iesit, avand in vedere de la ce am plecat.
In prima poza se vede o pagina din manualul de utilizare (cu cele 2 variante de constructie), in a doua punctul de pornire oferit de S-Model (pus asa de proba pe baza), iar in urmatoarele cum am evoluat cu lucrarea.
Ca o paranteza, foarte multumit de treaba cu pigmentii din creta … mi-era foarte teama de chestia asta, ca nu prea am mai folosit-o decat accidental, dar cu ajutorul unor tutoriale de pe iutub (pe care le-am mai adaptat la ce ma tin pe mine mana si inima sa fac), am scos-o cumva la capat. In ultimele 2 poze se intrezareste aspectul final, cu pigmentii pe pozitie.
Cam asta e stadiul actual (prafuit ), asa ca intru in ultima etapa – accesoriile la accesoriu (cava bagaje pentru catar) si o figurina (o faceam si p-asta pana acuma, dar nu-s hotarat inca daca sa fie Randy Zahn sau mecanicul sef … detalii despre dilema la postul cu figurina).
Spor tuturor!
Aceasta postare a fost editata de alexelu_marinelu: 09 April 2022 - 08:35 PM
#111
Postat 10 April 2022 - 02:34 PM
de mult timp (cand faceam tancuri la '35) am descoperit ca imi plac mult mai mult machetele puse pe ceva, fie si pe un suport, o baza chioara cu eticheta. daca baza aia spune si o povestioara, e minunat.
tot atunci mi-am dat seama ca imi place foarte mult sa lucrez la mini-diorama respectiva ... nush' de ce. probabil ca era mult scratch, multa improvizatie, ceva imaginatie.
ca timp, nu mi se pare asa apasator. chiar e vorba de ceva gen 1% din timpul alocat machetei, deci pare ca merita investitia.
mai mult, am adunat in timp o gramada de accesorii d-astea aftermarket, asa ca tre' sa scap cumva de dansele :))).
Aceasta postare a fost editata de alexelu_marinelu: 10 April 2022 - 02:35 PM
#116
Postat 13 April 2022 - 10:45 AM
Că acum mă strădui să le fac măcar pe aproape , să nu arunce publicu' cu ouă clocite în topicu' meu ??
Că mă strădui să fac mereu altceva, măcar să nu existe comparație directă ? Făcusem și eu două avioane, practic la fel ca Iedi...Cînd am făcut eu (nu altcineva !! ) comparația între ele, îmi venea să le arunc liniștit la gunoi...Bine , era altă abordare ( lu' Edi îi plac mai curățele, fără uzuri și mizerii, eu le fac mai tîrnosite, mai "în serviciu", așa, dar totuși însă ci...), rămînea însă un ghimpe , și o ambiție...
Lăsînd auto-bășcălia deoparte, îmi place la nebunie tot ceea ce faci. Nivelul de documentare asupra subiectului , gradul de realizare a detaliilor la o scară atît de mică , contextul lor, totul este absolut uimitor. Tot respectul man, chiar ești tare !
Numai bine și spor să ai !
P.S. Aaa, iar cu dioramele , chiar nu mă bag. necesită prea multă imaginație, uneori cred că necesită mai multă muncă decît modelul în sine, mai ales ca nu-i vorba de-o simplă bază, ci de o "poveste" replicată în plastic ( și nu numai...)
Nu cred că am să fiu vre-odată în stare să fac o dioramă !!
Aceasta postare a fost editata de dakian67: 13 April 2022 - 10:47 AM
#117
Postat 13 April 2022 - 12:10 PM
fromoase cuvinte, ce sa mai zic ... ma ung un pic pah sufletul asta ruginit. mai zic dacat atata - ca o coincidenta, tot unu' de-l cheama Ed mi-a futermaxat si mie standardele. in loc sa fac machete linistit, a trebuit sa mai dau upgrade la documentare si la executie, ca e al dreaku' de acid la comentarii, cu zambetu' ala al lui cu tot :)
acuma fara caterinca, chiar am invatat multe de la el, ca e activ si pe zona de consiliere.
spor in toate!
#118
Postat 23 April 2022 - 02:14 PM
in primul rand am mai facut accesoriile pentru bena la trocarici:
- un lansator de Hydre de 2.75 (Cindy Ann apare in multe poze cu asa ceva sub aripi): am folosit un lansator ramas de la Cobra S a celor de la Hasegawa (la aia am folosit lansatoarele de la kitul Cobra G de la SpecialHobby, adica cel de fatza :)))))) , la care i-am pus niste fotodecupate de la Eduard (sitele fatza si spate plus inelele exterioare– greu de lucrat si potrivit, dar merita efortul), capacele de conectori la priza (ceva PE din stash), gaicile de prindere de aripa (niste discuri din ABS plus niste urechi din sarma de plumb) si ceva decaluri din stoc;
- o cutie de motoare (ceva rasina din stoc, la care am adaugat ceva stenciluri) si doua cutii de warheads pentru rachetele de 2.75 (tot rasina, tot stenciluri, la care am mai adaugat semnul ala de expozibil din ceva decal decupat peste care am venit cu un stancil si am mai pictat eu un pic);
- un container pentru minigun-ul de 7.62, in varianta pentru Navy/Marines (adica era gri in loc de OD, avea alte stenciluri si-i zicea SUU-11/A in loc de M18E) – i-am rescris liniile de panou, i-am subtiat peretii la partea din fata, i-am tras cateva nituri, i-am pus niste tevi de tun din rasina, capacele de conectori electrici (PE din stach), inelele de prindere de aripa (aceeasi reteta ca la Hydra) si ceva decaluri din stash;
- ca pata de culoare, un bidon de ulei dintr-un set de rasina printata, pe care i-am pus ceva decaluri la inspiratie.
in al doilea rand, am mai facut cateva accesorii pentru cabina la Cobra:
- un logbook (in majoritatea pozelor de prin Vietnam apare asa ceva): am pliat niste tabla in care am inghesuit ceva hartie impaturita si decupata pe masura (eu am folosit o hartie de se impachetau individual lamele de ras in ele, ca n-am gasit unde am pus foitza de tigara ... aia cica ar fi cea mai subtire, dar si asta zic ca e la fel ... am scos undeva la vreo 20-25 de pagini :)))))) si i-am pus un decal din stoc - se vede in a treia poza;
- doua casti SPH4 din rasina printata de la ReedOak: efectiv bijuterii, cu interior si microfon in cele mai mici detalii (se intrevad cumva in ultima poza ... dar mai e putzin de lucru la dinsele).
#119
Postat 23 April 2022 - 04:20 PM
in prima poza e ce am vrut sa iasa ca pozitie, ca mi s-a parut superba poza;
in a doua, setul CMK de la care am pornit – l-am subtilizat pe mecanician si l-am promovat ofiter ... dar ca sa-mi iasa ce voiam, i-am modificat mana dreapta (gandita de cehi ceva gen thumbs-up) si i-am rupt capul, pe care l-am intors cat am putut spre stanga (n-a mers chiar spre umar, da’ aia e);
in a treia si a patra, Randy Zahn, pilotul lui Cindy Ann
- aicea e loc de povestea de care ziceam acum ceva timp: i-am citit cartea lu’ Zahn, pe care multi o lauda ca ar fi o minune coborata din cer ... mie personal nu mi s-a parut, ba chiar m-a enervat destul de tare;
- toata cartea, Randy se plange ca e nashpa la razboi, adica e cald, e zgomot, e ploaie, e praf, e in pericol de moarte, ii e dor de casa si asteapta permisia din Hawaii sa se vada cu mami, tati si familia ;
- asta in conditiile in care a partikipat la lupte dintr-o Cobra ... ce kkt sa mai zica saracii aia de la infanterie, care se fugareau cu Vietcongu’ prin boscheti, iar cand era liniste dormeau in cort sau in gropi jumatate pline cu apa?
- nu vreau sa fiu inteles gresit - nici pe de parte nu ma dau eu, din tribuna, un mare luptator spartan ... nu pot si nu judec reactia nimanui in conditii pe care nu le-am trait si sper sa nu le traiesc niciodata, insa nu prea mi se pare Randy un etalon pentru tanarul american plecat sa elibereze Vietnamul de nazisti in varianta lui Uncle Sam;
- cartea sigur e interesanta, pentru ca este scrisa dupa casetele audio pe care le trimitea autorul acasa pe post de scrisori – sunt redate in clar multe dialoguri/monologuri capturate chiar atunci, calde;
- cum spuneam, transmite foarte bine sentimentul de groaza trait de un adolescent de 18-19 ani care a plecat de acasa sa lupte intr-un razboi real, cu toate ororile aferente ... dar cam atat;
- lasand asta la o parte, am retinut doua chestii foarte funny: 1) ca bazele fortelor aeriene ale Army erau foarte nasoale in comparatie cu cele ale AirForce (cica Army primea bugetul, construia baza si apoi cerea bani pentru facilitati, in timp ce AirForce construia mai intai facilitatile si apoi cerea bani pentru infrastructura :)))) ; 2) cand vorbeste despre Maring, Randy zice ca in momentul in care ateriza, mecanicul prelua elicopterul si il facea bec dintr-o extremitate in alta ... foloseste chiar cuvinte gen „polish”, „shining”, „spotless” (ca fapt divers).
iar in a cincea poza, Marshall „Bones” Maring, mecanicul lui Cindy Ann (si aici o paranteza - proprietarii elicopterului erau comandantul/pilotul si mecanicul ... ofiterul cu armamentul era itinerant - d-aia pe elicoptere apar doar numele lui Zahn si Maring) - anyways, din toata povestea de am insirat-o a aparut si dilema mea cu figurina: sa-l fac pe Zahn sau pe Maring, in conditiile in care primul ma enervase cu a lui carte, iar al doilea e trecut cu vederea de toti modelistii care au abordat subiectul? la data respectiva, asta a fost singura poza cu Maring si nu stiam care-i faza cu patch-ul ala de pe ochiul stang (daca era doar temporar), pe care nu prea aveam chef sa-l fac si nici nu stiu cum ar fi arataat ... asa ca, vrand-nevrand, am mers pe varianta safe, adica Randy si a lui mustacioara de liceean virgin;
in ultima poza, ce mi-a iesit pana acuma – in afara de modificarile de care am vorbit mai sus, i-am mai pus un ceas dintr-un disc ABS si i-am facut patch-ul ala de pe buzunar (C Troop, 9th Cavalry) din doua discuri de decal taiate cu preduceaua peste care am mai vopsit eu ceva care sa arate a profil de Cobra (cel de pe umar e vopsit, ca am uitat sa printez firma de la AirCav); tot din vopsea (foarte groasa) i-am modificat freza cu carare pe stanga ... mai am sa-i fac patch-urile cu numele si US ARMY de deasupra buzunarelor, niste filtre si niste corecturi, ceva lacuri si e gata. parca nu e chiar ce voiam (pare un domn mai matur decat un pushtan) da' poate il mai fraieresc la final.
sarbatori cu bine la totzi bajetzii!