alexelu_marinelu, la 29 April 2021 - 11:21 PM, a spus:
imi place mult cat de curat si ingrijit lucrezi. asa se explica finish-ul de pe machetele tale.
arata bine de tot culorile alese ... se asorteaza :)
sunt date free-hand?
Multumesc, da sunt date free-hand.
dany, la 30 April 2021 - 07:04 PM, a spus:
Arata foarte bine si finutz lucrat ,Mgc . Iti spun si eu Bravo !
... Aici , daca imi permiti , as dori sa nu fiu de acord
. Camourile , culorile si reprezentarea diferea intre nemti si austrieci .
Am cautat si eu numarul acela din Modelism cu Aviatik-ul ... si ... am interpretat acel camo altfel , dar nu te supara te rog pe mine , daca il expun acum , dupa ce l-ai vopsit . Daca ai fi cerut opinii , as fi postat din timp.
Eu ma gandesc ca au folosit o metoda asemanatoare cu ceea ce se vede pe acel Ufag din foto de epoca , adica e camo-ul austriac cu pete verzi peste ocru , dar zonele deschise au fost murdarite usor cu o alta culoare intr-un strat transparent .E posibil ca tot cu acea culoare mai deschisa sa fi dat usor si pe bot ,peste acea pata inchisa , pentru un efect mai bun , dar in aparenta nu si pe coama fuselajului , asemanator cu metoda aplicata pe Ufag . Ce e interesant e ca daca petele mari au contururi drepte , ca pictate cu pensula , culoarea de " murdarire" pare suflata ; contur estompat .
Oricum , asa cum spui e foarte greu de interpretat exact ce e in fotografia cu Berg-ul nostru , astfel ca poate fi la fel de bine asa cum l-ai sugerat tu si imi place mult si varianta preferata de tine .
Dany, prietene, ai tot dreptul sa nu fii de acord cu mine (de altfel cu orcine altul), chiar ma bucur sa aud si parerile altora.
"Camourile, culorile si reprezentarea" nu numai ca difereau intre nemti si austrieci, ci difereau de la avion la avion si mai ales ca unele erau produse la fabrici diferite difereanta era si mai sporita.
Uite in linkul acesta
http://www.airwar.ru...w1/aviatd1.html sunt mai multe poze cu aceste Aviatik, din mai multe serii de productie, nu e unul ca altul, avem unul lasat asa curat in panza, placaj si metal, altul pistruiat cu ceva culori, altul in lozenge, altul in doua culori cu demarcatia bine definita si in scari, altul in mai multe nuante, altul imposibil de identificat, etc ... deci numai la Aviatik D1 diversitatea e la ea acasa.
Acum, foarte interesant, printre toate pozele acele e si un MAG, nr 92.126, apartinand Armatei Rosii Unguresti, avion care ulterior cica a ajuns la noi, lafel ca 92.136 cel care ma intereseaza pe mine.
Camoul aste cu demarcatii neregulate intre nuante, poza e destul de buna si dupa parerea mea lafel avem cel putin vreo 4 nuante pe el.
uite si poza cu al nostru (sursa: Cartea Illustrated History of Romanian Aeronautics de Dan Antoniu pag 55)
Mai multe nuante cu demarcatii neregulate si dupa cum am mai spus eu m-am decis doar la 4, foarte posibil sa fie si mai multe, nemtii mai bagau si un mov pe la ale lor, e posibil.
Acum tipul camoului, de e bine de e rau, l-am decis cumva, insa culorile/nuantele folosite?!?!?! asta e alta bataie de cap.
Si aici au fost multe variante, uite mai jos doar asa la o scurta cautare am gasit diverse, lozenge in 4 culori, lozenge in 5 culori, combinatii verde si crem, verde si maro, verde si mov ....
Dupa cum spuneam si mai sus eu m-am decis sa folosesc cele patru nuante asemanatoare cu asta
In nici un caz acesta nu este un adevar absolut si nuantele pot fi complet diferite, e doar simpla mea parere.
O poza de comparatie
Aceasta postare a fost editata de Mgc151184: 30 April 2021 - 09:34 PM