Daca am vazut ca ma tot intreaba lumea si am si promis ca inving lenea asta a mea endemica, m-am mobilizat sa adun pozele si sa scriu cateva cuvinte.
Am vrut sa mentin avantul muncitoresc capatat cu Cobra si m-am apucat imediat de alta macheta ... sa nu o dau cotita si s-adorm la loc. Si cum Chuck Yaeger a trecut intre cei drepti fix la finele anului trecut, am zis ca pot sa ma apuc de glontele lui zburator ... asa ca un mic omagiu mioritic. Stiu ca sunt multe controverse legate de momentul si persoanele care au depasit viteza sunetului inaintea lui, de raportul cost-beneficiu al experimentului numit X-1, de calitatile lui umane ... dar din punctul meu de vedere e un moment de referinta in aviatie care trebuie luat ca atare. Cum se zice pe plaiurile noastre ... restul e cancan ...
In primul rand, pentru cei interesati, ceva informatii succinte despre omul care a avut sansa sa intre in istorie - Chuck Yaeger si despre masinaria care l-a ajutat - Bell X-1
So ... kitul Tamiya, pe care probabil multi il cunoasteti.
De fapt e o refurbishare si reboxare a unui kit din anii '80 facut de o firma obscura - 12Squared. DIn ce am mai citit, au imbunatatit detaliile, calitatea turnarii si, foarte important, calitatea materialelor folosite. Din ce am simtit pe propeia piele, la cele doua jumatati ale fuselajului nu au intervenit, asa ca gravurile din kitul 12Squared s-au pastrat ... aproape invizibile. Ce e mai grav, unele erori s-au propagat si ele - daca despre torsionarea usoara a botului as accepta ca poate o fi nimerit la mine o culee ghinionista, modul in care se imbina cupola cu fuselajul n-are cum sa fie decat o eroare de proiectare. La fel, solutia de construire / imbinare a cupolei cu coama e de plans. Am inteles ca nici macar Eduard la '48 n-au rezolvat problemele din zona asta ... abia cica Revell, la '32, ar fi nimerit-o, da' pa mine nu ma avantajeaza
Hai si c-o recenzie, asa la prima vedere, a kitului - Bell X-1 ModelingMadness
Ca si concluzie, desi n-are multe piese (un argument in plus pentru care l-am scos din dulap ... ca ma saturasem de tunuri, rachete si alte giugele atarnate), nu cred ca e un kit pentru incepatori. Decat daca nu au pretentii mari si chiar le place glontele asta portocaliu.
Pentru detaliere suplimentara (se putea altfel ), am luat setul PE de la Brengun - impecabil.
Cam asta ar fi prima etapa - aia in care nu te murdaresti pe maini.
Aceasta postare a fost editata de alexelu_marinelu: 24 March 2021 - 02:12 AM