Dany, sincer, eu nu pricep nimic din toata bulibășeala asta MApN - MAI etc. De fapt ce se dorește ?!
H145 fie el chiar și M, nu are cum să se compare cu AH 1 Viper nici în alte două vieți de acum încolo. Never ever. Geaba forțezi nota, e cam și cum ai pune un Renault pe langă o Corvette sau un Shelby. Viperul e vanător născut și, nota bene, deocamdată singurul elicopter de atac din lume capabil să folosească și rachete aer aer.
Vrei elicopter de atac(asalt) ? AH 1 VIPER ar fi răspunsul(mai sunt ele și alte nume pe piață, dar eu mă refer la oferta deja făcută).
MApN vrea H145 ?! Pe bune? Aș fi curios dacă parbrizul ăla frumos, panoramic este blindat(asta ca să nu mă mai refer la altceva).
Sigur, poți să pui arme chiar și pe un AN2, dar nu spera să-l vezi întors dintr-o misiune de atac la sol,decat dacă inamicul este reprezentat de cațiva smardoi înarmați cu puști de vanătoare.
Cat despre elicopterul mediu/greu necesar MAI, deși s-a spus că se doresc 12 bucăți (8 terestre și 4 maritime) Airbus a venit cu o ofertă...de doar 8 bucăți din start,la același preț la care ceilalți ofertanți livrează 12 exemplare!
Nu am nimic cu SuperPuma sau cum îi mai zice lui H215 sau 225, dar nici cu Hawk sau cu AW nu mi-i rușine chiar defel. Ba dimpotrivă.
P.S. da, Australia are în dotare o flotilă de Tiger Airbus dar sunt total nemulțumiți, în principal datorită costurilor foarte mari de exploatare și întreținere, comparativ cu...exact...AH1 Viper pe care se pare că și-l doresc acum.
E cam clar ca vor să se scape de Tiger-uri dar nu prea au cui să le vandă.
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 22 March 2021 - 08:32 AM