Am întârziat puțin cu concluziile pentru că am așteptat sa-mi vină un radiator de la MASTER, print 3D de calitate foarte bună. Cei de la MASTER fac radiatorul si la 1/72 si la 1/48 (vezi poza atașată). Însă, am avut o problemă cu el. Radiatorul este printat pe o ramă mică de pe care trebuie decupat. A fost aproape imposibil. Cum l-am ținut in mână, cu destul de multă grijă, a început să mi se fărâmițeze între degete, si a crăpat în 2 locuri. Repet, piesa este foarte bună si de calitate, insă am renunțat să o folosesc după ce mi s-au rupt câteva bucățele din ea. Acum pe machetă este montat radiatorul din kit, care si el arată foarte bine.
Macheta.
Macheta este finalizată luna asta (începută în decembrie 2020). Nu am instalat centurile momentan căci aș vrea bag un pilot acolo. Per ansamblu macheta arată excelent, poate cu niturile de pe aripă ușor cam supradimensionate. Singura piesă cu probleme a fost colectorul-eșapament unde este foarte greu de debavurat si finisat datorită pieselor foarte mici și inghesuite turnate dintr-o bucata. Piesa asta o vedeam altfel turnată. La fel bordul de fugă este puțin cam gros, trebuie pilit destul de mult ca să iasă subțire la îmbinări. Vopsirea am făcut-o la ochi cu vopsele MRP. Pe fuselaj, culoarea de bază este 349 Olive Drab pentru care am luat ca reper o piesă de IAR-80 recuperată din Piatra Mare. Apoi totul a mers de la sine. Pe fuselaj am folost grund dar la aripă am renunțat. De ceva vreme am început să renunț să folosesc grund pe machete. Vopseaua direct pe plastic este mai OK, si la wash merge mai bine.
O chestie pe care am observat-o si cu altă ocazie - la piesele turnate 3D, after-market, vopseaua prinde greu, chiar si grundul. Nu-mi explic de ce, poate materialul e mai pretențios.
Cam asta este, mi-a plăcut subiectul, ocazie cu care am aprofundat zona asta de avioane PZL, și am scos de la tainiță poze si ce mai aveam. Mai am 3 bucăți 1/72 și cel puțin unul vreau sa-l fac curând, cu o nouă interpretare de camuflaj. Între timp am primit si PZl-11f la 1/72 si iară mă tentează....
O să revin probabil tot in topicul ăsta.
Aceasta postare a fost editata de horia: 02 February 2022 - 10:06 PM