Citeaza
Astazi este un haos, începand de la traficul poluant, criminal, și terminand cu "dezvoltatorii imobiliari" care distrug si ce spatii verzi mai sunt.
E groaznic ... in special traficul ma deranjeaza . Bine cel putin ca se desfasoara in liniste si civilizat , acum . N-auzi claxoane, isi acorda prioritate , nu urla manele , scrasnet de roti si turari de motoare . Regulile se respecta la semafoare si trafic .
Nu a fost tot timpul asa ...mai acum vreo 8-9 ani , uneori , imi savuram cafeaua de dimineata in urlete si cafteli si claxoane . In graba de a ajunge cu cateva secunde mai devreme , unii ajungeau sa se bage in spital .
Eu ca un " consumator" de in mijloace de transport in comun , sint destul de " relax " ( pana acum cu pandemia) . Nu imi bat capul cu sofatul si il gasesc ridicol in aceste conditii . Daca doresc sa ma distrez-destind in mod automobilistic am la indemana kartingul sau masinutele care se ciocnesc din parcurile de distractii .
Nu sint impotriva celor ce detin masini , desi tendinta de evaluare pe scara sociala , prin detinerea unui automobil , in condiitiile in care si alte cateveva sute de mii de oameni din jurul meu ,doresc acelas lucru , mi se pare iarasi o aiureala . Mai bine alegi o excursie frumoasa ,...de banii aceeia .. sau un alt lux ; o viatza de calitate alaturi de familie , in fine .
Eu o consider o meteahna nascuta din frustarile perioadei comuniste , cand nu era voie sa se detina bunuri de lux ... nu cred ca si-au dorit confortul , fiindca in acest caz nu ar fi ajuns in situatia acesta , cu atat mai mult cu cat infrastructura nu face fatza .
Dar fiecare este liber sa faca cum crede el mai bine . Sa se inghesuie toti ca purcelusii la tzatza ,pe autostrazi daca atata pot . Ceea ce ma intristeaza insa mai mult este faptul ca acesti oameni in iuresul si inconstienta avantului consumeristic , pentru a crea o iluzie a propriei bunastari si reusitei in societate > isi omoara cu zile copiii , gazandu-i n fiecare zi in drum spre scoala si inapoi .
Sper totusi sa devina cat mai accesibile masinile electrice , si pentru mine , cel putin sa se reglementeze prioritizarea benzilor pt. mijloacele de transpor in comun ... ca sa ajung in conditii optime la destinatie . Cand traficul devine enervant de lent iar tramvaiele sau troleibusele sint imobilizate , ma coboram la prima statie si o luam pe jos , prin parcuri , pe langa fantani arteziene , sau chioschiuri cu " delicatesenuri" .
Si sa inceapa odata si modernizarea si la infrastructura feroviara .
Cat despre telefon , imi inchid telefonul , sau il uit acasa , sau mai ascult muzica , daca nu am vreo urgenta . Uneoi il mai deschid ca sa fac vreo poza . Ceea ce vad in jurul meu mi se pare mai interesant decat ceea ce as vedea pe un ecran , atunci cand sint pe strada , afara .
Despre avantul imobiliar ... ce sa-i faci ...
Nu are rost sa mai spun ca au stricat realmente anumite locuri foarte frumoase , pe unde am copilarit ... in special pe la Padurea Faget . Asta tine de propria-mi nostalgie , probabil aceeasi cu a altor generatii inaiintea mea , vazand ca le dispar locurile iubite si inlocuite cu un prezent in care se regasesc tot mai greu , fiindca totul se schimba in jurul lor .
... Dar in privinta imobiliarelor ma deranjeaza arhitectura . La fel ca in anii 80 , l in CJ , daca tot a fost sa fie , imi pare ca au ratat sansa unei arhitecturi frumoase si care sa inobileze orasul si pe cei ce traiesc aici . Asta ma enerva si in Italia actuala ... Case urate ,claditri care nu au nimic interesant , puse care unde au nimerit ,fara nici o relatie una fatza de alta sau cu mediul inconjurator ...
Nu peste tot e asa , se mai gasesc si zone interesante prin oras ... sau cel putin daca nu iesite din comun , macar conforme sau apropiate ca standard cu altele din strainatate , Cehia sau fosta DDR ...
Centrul orasului , insa , imi place tot mai mult cum arata . Plus ca imi plac oamenii . Interesanti , civilizati , cosmopoliti , educati , europeni , cu bun simtz , tineri , optimisti , etc. .
" Parca tot parfumul de oras linistit, de oameni educati se rispeste mai rau ca atunci cand orasul a fost invadat de noi lucratori de la CUG si de prin alte uzine."
NUUU , Flo .
GEEZZ ! Eu am trait acea perioada . A fost ... teribil .
Mai mult parintii traisera in CJ inainte de venirea alora si-mi descriau orasul drept una dintre cele mai civilizate , boeme ,si elevate social urbii . Au venit in oras chiar prin 64 , cand a fost facut documentarul .
Nah , peste acestia toti sa pravalit o masa mare din toti frustratii , desradacinatii , nenorocitii , nemernicii , smecherii , " tzaranoii" ( pun in ghilimele , fiindca si bunicii erau tzarani , sa nu se inteleaga gresit , unul mai dinspre Banat profesor in sat , altul din Oltenia a trecut hotarul fiindca se saturase sa traga la jug in locul boilor , sau bunica din Tzara Motzilor ) .
Flo ... nu a existat o perioada mai oribila decat aceea , degradarea umana la care se ajunsese... . Acum , pana si faptul ca in ciuda inghesuielii si aglomeratiei din oras , oamenii se comporta civilizat si se sprijina , se ajuta unii pe altii , isi vorbesc politicos si sint buni , condescendeti unii fatza de ceilalti de la ranguriile inferioare ,la cei mai elevati , creeaza deja o cu totul alta atmosfera . Peste care se adauga , nivelul cultural al unui oras universitar .
..... Atunci ... vedeai soferi de autobuze batand batrani fiindca se urcasera la capatul liniei pentru a gasi un loc in aglomeratie , casieritze care te injurau la coada la alimente si se purtau ca niste animale , uitandu-se cu o superioritate imbecila , muncitori care tarau ranga in uzina si furau tot ce le cadea in mana , vecini care-si furau benzina unul altuia si rotzile de rezerva , daca aveau masina , chelneri in restaurante care isi bateau joc de tine , dupa care incercau sa-ti cupleze nevasta cu vreun african venit la studii , betivaneli , batai , certuri si injuraturi la ordinea zilei , militzieni propasiti din vreun fund de lume care se credeau sefii cartierului unde-si aveau sectorul , gasti de cartier care atunci cand nu se bateau intre ei se luau din senin de oameni sau copiii pe strada ... eu si fratele meu faceam judo ( clandestin) si rar se intampla sa luam bataie .Vecini care se turnau la secu . in draci si se credeau smecheri ....Se daramau casele oamenilor cu japca pentru a se construi blocurile jilave unul lipit de altul , fara grija fatza de mediu sau spatiu penru " respirat" . Pana si constructia liniei de tramvai era anapoda , fiindca muncitorii stateau in cartierul opus fatza de locatia fabricii . Nu se mai producea nimic . Artistii , inginerii , medicii , profesorii , etc. , erau vazuti ca niste daunatori ai societatii comuniste de catre toata acea pleava nefericita care se uitau la primii cu o superioritate triumfalista ... Flegme , rautate , durere in spitz , tristetze , hotie , deznadejde , saracie , la toate nivelurile , toate pe fondul penuriileor de tot felul a frigului , intunericului , foametei ,Peste tot era un santier , halde de pamant ,carbid , noroaie , masini ,bucati de blocuri , asta era spatiul nostru de joaca ... nu mai intru in amanunte ... " Iepoca de Aur " ...pe paine ( daca o mai gaseai si pe aceea ,asa tare ,cum era ) .
Atata doar ca parintii mei s-au luptat ( extraordinar ! ) pentru a ne asigura cat de cat o viatza si o copilarie linistita , un pic de scoala ... si de regula am avut in jurul nostru oameni dragi si prieteni ... dar altfel chiar nu se poate compara ce a fost atunci cu vremurile de azi .
Aceasta postare a fost editata de dany: 28 January 2021 - 11:56 PM