Locul lui Dany zburatoare
#26
Postat 20 June 2020 - 04:20 PM
Se pare că poziția de pe locul 54 aducea noroc. La pescuit.
Și pe urmă...
"Champpiipii des, champpii,champipiii, des champinions !!!
Cam asa se vând "ciupercile"... pe sub nasul agentului de la "locală"
https://youtu.be/Sf8yGbglwRI
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 20 June 2020 - 04:31 PM
#27
Postat 21 June 2020 - 01:58 PM
Și sīnt cumva cu atīt mai tulburat cu cīt am de făcut petele lui Ki-61, și de două zile mă chinui ...Sigur greșesc ceva, pentru ca deși am urmărit diverse tutoriale, sau pur și simplu cum lucrează unii confrați , NU iese.
Oricīd de joasă presiunea, oricīt aș dilua vopseaua ( un tip, Rahmi cred , folosea 90-10 diluția, vopsele Tamiya acrilice, presiune 10 psi,pe același Ki-61, și zici ca desena cu pensula sau cu creionul...Iar la mine stropea de mai mare dragul , efect spider-cobb perfect.
Cum , dacă testez pe hīrtie/șevețel , īmi iese și mie OK , am sa mai īncerc īncă o chestie , apoi, dacă nu iese , arunc dracu' toate sculele si mă apuc de grădinărit.
Anume , sa dau macheta mai īntīi cu LAC MAT , acum este lucioasă ca un bănuț ( lăcuită pentru decaluri)
Spor să ai , și sănătate !
Sorin
#29
Postat 21 June 2020 - 03:34 PM
Te inteleg foarte bine , ( luare-ar naiba de "jucarele " ) , ca si eu uneori nici nu pot dormi de necaz , daca nu-mi iese cum trebuie cate unul ... dupa aceea ma si intreb daca-s intreg la cap ( vorba- vine ) sa ma afecteze asa o chestie careia i se mai spune si "hobby"
Eu din pacate nu lucrez deloc cu aerograful ... si nu cred ca am sa-ti pot fi de folos aici , dar poate daca iti va fi de folos tehnica mea ( nu stiu daca mai lucreaza cineva cu "oloiuri" > eu am fost un autodidact ) voi fi fericit sa te ajut cu multa placere .
Nu este o tehnica grea , nu cere multe resurse doar putin mai mult timp ( cred) decat cu aerograful .
Are si cateva neajunsuri , in primul rand fiindca neexistand pe piata vopsele de ulei dedicate modelismului trebuie sa-mi fac eu amestecul de culoare pana gasesc nuanta cea mai potrivita . Apoi faptul ca vopselele de ulei au o anummita transparenta ,uneori trebuie sa vin in 2 straturi , lasand un interval de uscare intre acestea ( cca 5-6 zile) . Dar altfel nu este nimic prea sofisticat .
Asteapta putin . Maine sau poimaine am sa pun aici tutorialul despre culoare , de care aminteam putin mai sus ( am pictat mostrele azi dimineata si le-am facut poze , dar trebuie sa le importez in comp si sa scriu textul) .
Citeaza
Sorin
Multumesc mult , la fel , Dakian !
Aceasta postare a fost editata de dany: 21 June 2020 - 03:38 PM
#30
Postat 21 June 2020 - 05:24 PM
Citeaza
Ps. Dakian m-am gandit la o chestie .
Aluminiul si lacul sint acrilice ?
Nu am lucrat cu acrilice si nu stiu cum s-ar comporta la urmatorul experiment .
Te rog incearca pe o bucatica ce nu iti mai trebuie sa faci ceea ce ai facut si pe avion .
Apoi incearca sa dai cu apa si sapun . Daca nu apare nici o reactie nedorita , cred ca am putea sa pictam acele pete cu vopsea de ulei . Procedeul va fi in negativ .
Va trebui sa intinzi o culoare de ulei ( verde , maro , negru , orice) peste acea baza aluminiu +lac . Apoi finisezi vopseaua de ulei folosind o pensula moale , pentru a nu ramane urme inestetice ( pe un suport lucios s-ar putea sa fie mai dificil , dar vedem )
----
Apoi folosind o pensula subtire si mai tare ( din cele cu peri ca de plastic , deobicei au o culoare galben -oranj ) , o inmoi in sapun cu apa si speli din vopseaua de ulei ( verde > deci stratul de deasupra) pana la aluminiu ( stratul de dedesubt) .
Desenezi astfel petele in negativ . Petele verzi ( sau ceea ce vei folosi ) ramase ar trebui sa aiba conturul usor estompat ( difuz) .
Culoarea de ulei s-ar mai putea sterge si cu diluant 509 ( White spirit ... etc.) , daca nu ataca lacul sau culoarea de dedesubt .
S-ar putea sa mearga , daca stratul de baza aluminiu + lac rezista .
#31
Postat 21 June 2020 - 05:30 PM
Era un tutorial pe youtube despre pictarea cu pensula a petelor de camuflaj:
https://www.youtube....h?v=aSfSAqw6Kx0
Pe mine nu ma ajuta macar pentru faptul ca folosesc acrilice pe baza de apa.
#32
Postat 21 June 2020 - 06:11 PM
Citeaza
Multumesc , Finn .
Ma bucur ca-ti place .
Citeaza
Tocmai imi pregatisem o replica gen : "My tiger Kung fu is better than yours " ( https://www.youtube....h?v=4UPa3KNAXcw )
Dar domnul acela lucreaza foarte bine . E o tehnica pe care am incercat-o mai demult , dar am renuntat din cauza mirosului de diluant lipsa controlului precis si darelor de pensulatie . Dupa un timp daca lucrezi mult acea suprafata devine prea incarcata .
Am folosit insa o tehnica combinata oarecum asemanatoare aici , dar in alt scop ( acel laviu "zeama" de alb de care aminteam pentru a estompa anumite detalii si pentru a se aduna pe langa altele detalii , evidentiindu-le) :
http://www.cartula.r...364-marder-3-h/
Aceasta postare a fost editata de dany: 21 June 2020 - 06:40 PM
#33
Postat 21 June 2020 - 09:19 PM
https://www.modelime...-camo-azmo74088
RLM 76 pest RLM 74 sau invers?
Apropo, Marder-ul arata grozav!
Aceasta postare a fost editata de Finn: 21 June 2020 - 09:20 PM
#34
Postat 22 June 2020 - 07:05 PM
Citeaza
Multumesc , Fin
Citeaza
Cu tehnica aceea a mea va trebui sa " favorizez" albastrul deschis , fiindca albul sau galbenul ( etc.) sint mai transparente .
Ar trebui sa dau tot avionul o vopsea email deschisa la inceput . Un gri deschis albastrui . Lasat sa se usuce bine cateva zile.
Apoi pictura cu ulei . Prima data conturul petelor inchise , apoi petele albastru deschis si estompate marginile .
Ca aici ( vezi tutorialul) .
S-ar putea si invers . Sa dau o culoare inchisa si apoi peste sa vin cu petele albastru deschis ... dar ar trebui sa repet procedeul de vreo 2-3 ori pentru a obtine un contrast bun . Asa am facut pe Me-ul 109 Academy > nr 29 negru .
La aerograf banuiesc ca s-ar putea face asa . Prima data pete albastru deschis . Apoi venit cu darele gri inchis . Apoi revenit si conturat mai bine petele albastru deschis .... Dar e doar o parere , nu stiu exact cum ar arata ...
Aceasta postare a fost editata de dany: 22 June 2020 - 07:42 PM
#35
Postat 22 June 2020 - 07:17 PM
#38
Postat 23 June 2020 - 09:36 PM
Fără glumă Dany, ce faci tu acolo este artă. Cel puțin pentru mine. Rămīn la aerograf, sīnt inginer, nu pictor.
Multă-multă sănătate !
Și spor la opere !
Sorin
#39
Postat 23 June 2020 - 11:44 PM
Citeaza
Multumesc de aprecieri , cu placere , Dakian .
Sa sti ca m-as bucura daca ar prinde aceasta tehnica .
Valoarea ei ar consta , cred, in faptul ca probabil tineri care nu ar putea sa investeasca foarte mult ( pentru inceput ) , dar ar avea ceva timp liber si interes s-ar putea apuca de acest hobby mai usor , poate .
Vor invata posibil cu aceasta ocazie si putina istorie ...
Poate vor aparea , cu timpul si vopsele de ulei dedicate modelismului ...( Revell ... Humbrol sau Tamiya , etc. cu nuante adecvate ) care vor inlesni mai mult la promovarea sau propagarea acestui hobby .
Iar mai tarziu , cand vor putea sa investeasca in scule profesioniste , ar putea sa treaca mai usor la un nivel mai evoluat .
... Daca doriti ,,, am putea sa o " patentam" noi , ca facand parte din " scoala romaneasca " ... cum e cea " spaniola" . In felul acesta s-ar sti ,in timp ( cand noi nu vom mai fi) , ca si pe la noi a fost o anumita preocupare in domeniul modelismului . ( dar parca m-am dus prea departe cu visarea ... )
...In fine , chiar m-as bucura mult sa prinda , e o tehnica usor de invatat , facila , necostisitoare si la indemana pentru oricine .
Am uitat sa precizez ca nu doar pete de camo se pot realiza foarte usor , dar si lumini sau preumbriri ( sugerarea panourilor) ,sau alte efecte ca urme de fum se pot face , la fel de usor . Am sa va povestesc , la postarea urmatoarelor lucrari .
Citeaza
Multumesc mult , la fel !
Aceasta postare a fost editata de dany: 24 June 2020 - 12:39 AM
#40
Postat 24 June 2020 - 07:35 PM