Și printre cărțile alea...nu știu, dar parcă și acum îmi mai aduc aminte rafturile alea cu cărți, am găsit una pe care am luat-o doar pentru că pe copertă era schițat in avion. Cartea , în 2 volume, avea un titlu simplu: "Mermoz"
Habar n-aveam cine era omul care zâmbea de pe copertă, dar era important avionul. Era frumos, era biplan - desigur că nu știam atunci că așa se cheamă.
Și am citit-o peste vară, și-apoi mi-am dorit și eu să văd cum ar fi să zbori. Și era frumos avionul acela și mă gândeam cam cât de mare o fi fost în realitate ..și așa mi-a trecut vara, cu gândul la avion și la omul de pe copertă. Nici măcar nu mai știu care vară a fost aceea, în care an anume, dar de atunci țin minte numele pilotului: Jean Mermoz.
Eroul aviator comemorat și astăzi pe 3 continente, omul care spunea :
"L'accident, pour nous, ce serait de mourir dans un lit" (Mes vols).
Prieten bun și coleg de breaslă la Aéropostale, Antoine Saint Exupéry a scris după moartea lui Mermoz "Totul moare...epoca eroică cedează locul erei industriale, nebunii zburători sunt înlocuiți de administratori și politicieni".
Asta era istoria aviației
Și tot ce citisem atunci, am uitat peste ani, dar mi-am amintit printr-o întâmplare. Puricând netul, intru din simplă curiozitate pe siteul ungurilor de la SBS și derulez la rubrica "produse" în sus și-n jos. Observ prima dată, apoi a doua oară, și cred că a fost si a treia, un kit, un avion ... vopsit cu roșu, ...
Închid , e scump, si după o vreme îmi pare că știam ceva, dar nu sunt sigur și intru iarăși. Clar, mă luminez, e "Comte de la Vaulx" nr.919, hidroavionul lui Mermoz,cel cu care a trecut pentru prima dată Atlanticul de Sud, între Africa și America de Sud, într-un zbor continuu. Citisem despre asta, în copilărie, și acum aveam in față kitul din rășină al avionului cu pricina. Și costa ceva bănuți dar...ce mai contează, musai trebuie să-l am. Și bingo, l-am cumpărat. A venit, iar acum lucrez la el.
Un kit de maestru,turnat top of the edge, inginerit cu inteligență, îmbinări
corecte, lucrat după masterul scratch build al lui Gabor Szabo, cumpărat de cei de la SBS și reprodus în serie, scos prin 2013. Daca știu bine, a fost primul lor kit complet.
Despre asta,însă, o sa mai vorbim.
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 26 April 2020 - 04:15 PM