Poate pentru unii creditul acordat de mine este prea mare, insa eu cam asa am vazut lucrurile.
Chiar daca nu exista "gram" de PE in cutie, cu piesele pe care le ai la dispozitie poti sa realizezi o macheta demna de orice vitrina. Turnari fara gres, gravare care cuprinde absolut toate detaliile demne de remarcat pe avionul real,piese oricat de mari sau de mici prinse pe rame in mod inteligent si fara bavuri notabile si, desigur, imbinari in cel mai pur stil Tamiya, adica perfecte. Cu foarte mici exceptii, chiar nu e nevoie de chit.
Ce sa mai, un kit perfect.
La toate astea putem adauga inmatricularile istorice oferite in cutie, alaturi de toate stencilsurile ce apar pe aripi, elice, tren de aterizare, etc. Cum spunem dupa parerea mea kitul ii poate multumi si pe cei mai pretentiosi.
Ca am adus vorba despre inmatriculari istorice: sunt oferite trei si toate trei reprezinta avioane care au participat la atacul de la Pearl Harbour pe 7 decembrie 1941.
Intre ele, mi-a retinut atentia inmatricularea care reprezinta aparatul zburat de locotenetul de marina Fusata Iida, decolat in fatidica zi, de pe puntea portavionului Soryu.
La plecare, le-a spus pilotilor pe care-i comanda, ca daca avionul sau va fi lovit decisiv, el nu va ezita sa se zdrobeasca de "o tinta care sa merite".
Si si-a respectat cuvantul.
Lovit in asa fel incat aparatul pierdea combustibil, Fusata si-a dat seama ca nu va mai mai putea reveni la flota, a semnalizat coechipierilor sa se indrepte inapoi spre portavion,aratandu-le apoi spre sol, gest care indica intentia lui de a se prabusi peste o tinta americana. Tinta ar fi trebuit sa fie un hangar, insa Zero-ul lui Fusata nu a mai ajuns pana acolo si a percutat versantul unui deal.
Cel care a fost creditat cu doborarea japonezului, a fost locotenetul de marina John W. Finn. Si-a instalat o mitraliera grea de 0,50cal pe rampa unei parcari de vehicule si-a deschis focul, timp in care a suferit mai multe rani, dar actiunea lui a fost rasplatita cu Medal of Honor.
In 1999, americani au restituit familiei pilotului, casca pe care o purtase la momentul prabusirii.
Si ca gest de curtoazie militara si respect, americanii au inhumat ramasitele japonezului, cu onoruri militare, aproape de groapa comuna in care au fost inhumate si ramasitele celor 15 militari americani ucisi in primul val al atacului.
Astazi, pe locul unde Fusata a cazut, exista o placa comemorativa, din bronz, care ii cinsteste curajul.
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 22 March 2020 - 04:32 PM