De multă vreme am vrut să fac un model de vas cu pânze, dar în nici un caz nu mă simt în stare să lucrez un kit de dimensiuni mari și complexitate ridicată. Am tot căutat ceva care să fie adaptat atât nivelului meu de experiență (mic-mic-pitic) dar și locului disponibil. Am căutat planuri pentru un pinisi indonezian. N-am găsit. Am căutat ceva specific golfului persic și...
Pe undeva prin 2018 am cumpărat kitul ăsta. Am vrut un boom, dar m-am mulțumit cu ce am găsit și nu pot spune că-mi pare rău.
Acum, despre kitul în sine:
Baghete pe coaste din placaj (cu două rânduri de baghete), tăiat laser toate componentele. Instrucțiunile sunt tipărite color, dar realizarea nu e tocmai fericită. Sigur, fotografiile sunt bune, dar din cauză că au încercat să fie mai "internaționali" decât ar fi poate nevoie, o grămadă de spațiu este ocupat cu descrierea pașilor (nu tocmai precisă) în vreo 5 limbi, iar pozele sunt minuscule. Unii proiectanți de kituri pur și simplu nu pricep că instrucțiunile nu sunt pentru cei care ȘTIU deja ce au de făcut.
Lista de piese și materiale iarăși este destul de precar asamblată. OK, baghetele și toate piesele tăiate laser sunt ok, relativ ușor de identificat. În schimb, sunt 4 lungimi de sârmă de alamă în cutie, plasate în 2 compartimente separate, dar fără vreo explicație despre care ar trebui folosită unde. Nu de alta, dar sunt de același diametru, aceeași rezistență. Sunt 4 tipuri de "frânghie" în cutie, dar nici un fel de identificare referitoare la care din ele trebuie folosită unde. Se fac referiri în text la "firul fin maro" - care nu există, cel maro fiind absolut orice dar numai fin nu. Două din celelalte fire par identice ca textură, dar au culori diferite.
Baghetele (în special cele de nuc) nu sunt tăiate din cel mai potrivit material, așa că am avut probleme mari la curbat. Chiar și după ce le-am lăsat la înmuiat 12 ore în apă fierbinte (schimbată regulat ca să rămână fierbinte) tot crăpau la curbare.
Acum despre piese: Potrivirea este...așa și așa. Coastele au intrat foarte ok în locașuri, dar am senzația că proiectantul nu a ținut cont peste tot de grosimea materialului sau de direcția pe care trebuie să se ducă materialul. Cel puțin două coaste (de astea îmi amintesc) au fost "decalate" cu o grosime de material. Respectiv, în loc să trebuiască să șlefuiești coasta respectivă în direcția baghetei ca să menții curbura, bagheta abia atingea marginea coastei. Suprafață de lipit, ciuciu. Aceeași chestiune și la pupa, unde întăriturile erau degeaba.
Partea din pupa mergea proiectată mai cu atenție. Ornamentele din lemn sculptat sunt mișto, dar tăiate complet generic, fără să se gândească cum anume or să fie montate. Practic, o serie de panouri de dimensiune fixă. Lateralele au fost mai ușor de adaptat, dar oglinda a fost un coșmar. Partea aia trebuia făcută o piesă separată, adaptată la dimensiunea părții din pupa.
În postul următor am să pun poze cu evoluția construcției, că întâi trebuie să fac o oarece selecție și apoi să fac pozele mici-mici ca să le primească forumul.
Aceasta postare a fost editata de buntzi: 21 February 2020 - 06:40 AM