Atunci când a aparut, kitul polonezilor a făcut multa vâlvă in rândul iubitorilor genului.
Trata un subiect putin atins: autocamioane italiene din dotarea Regia Esercito si nu oricare camion,ci o Lancia 3 Ro - poate cel mai capabil produs al industriei italiene de profil,utilizat atat de italieni,cât si de germani, cam pe toate fronturile.
Primul dintr-o serie de kituri a venit direct cu o "portata",un obuzier calibru 100 mm, care a fost intr-adevar folosit de artileria italiana in special pe frontul african.
Spun "primul" pentru ca acest kit a fost urmat intre timp de versiunea de transport a vehicului. Sunt sigur ca o dezvoltare fireasca a temei va conduce la aparitia kiturilor altor versiuni ale celebrului Lancia 3 Ro( artilerie a/a medie sau usoara, autodepanare,poate chiar un sanitar).
Impresiile din timpul lucrului...sunt oarecum amestecate.
Daca pentru sasiu si tot ce tine de mecanica miscarii pe dedesubtul masinii, polonezii s-au straduit in mod exemplar, redand cam tot ce se poate reda pe un kit la aceasta scara, fie ca au folosit stiren,fie PE-uri, la macheta obuzierului lucrurile au stat putin mai...subtirel. Stiu ca piesa de artilerie in sine nu era cine stie ce chestie sofisticata, cu multe piese in miscare si zeci de chitibusuri apartinatoare, dar macheta este destul de simplista in multe aspecte,ca de pilda mecanismele de orientare ale obuzierului, atat pe inaltime cat si pe azimut, nu sunt reprezentate mai deloc. Volantele respective nu sunt legate la nimic gen parghii sau cremaliere, etc. In sasiul piesei nu se gaseste nimic.Teava de metal oferita ca alternativa, salveaza situatia.
Un punct care mi-a creat o impresie nu tocmai buna, tine de modul in care piesele sunt prinse de rame in puncte de prindere cam groase, ceea ce presupune o oarecare forta de aplicat la taierea lor de pe culee. E evident ca in cazul pieselor mici acest lucru dauneaza si conduce la rupturi,iar in cazul pieselor mari lasa mult material care apoi necesita pilire,indepartare, slefuire.
Cu toate acestea, a imaginea de ansamblu este una clar pozitiva si kitul merita banii si timpul acordat.
Imaginile a ceea ce am reusit eu sa fac:
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 01 December 2019 - 02:14 PM