Bunule Flo, votantii helveti nu se pricep la aviatie, dupa cum nu se pricepi nici ai nostri bravi compatrioti. Clar.
Problema nu se pune "DACA" este necesar sa fie achizionate acele avioane, asta este decizia statului - si asa trebuie sa ramana - ci 'DE LA CINE" " IN CE CONDITII" si mai ales " CU CE PRET" .lLa asta va trebui sa raspunda poporul. Desigur, exercitiul democratic nu poate fi pus in balanta fata de ceea ce cunoastem sau suntem noi obisnuiti, traditia helveta a consultarii populare fiind de obste cunoscuta, chiar daca dreptul de vot universal a fost acordat abia in...1980 -si-ceva(sau poate tocmai de-aia). Ei fac referendum pentru aproape orice. Cu vreo 6 ani in urma, au facut o consultare nationala, in care natiunea era intrebata daca doreste mai mult concediu de odihna platit(cred ca au undeva la 30 de zile lucratoare), prelungirea la 6 saptamani in loc de 4, cum era. Oamenii au votat NU.Acu vreo 3 ani au fost intrebati din nou, daca vor un salar minim garantat de 2600 de euro(cam asa ceva) si o alocatie de 500 de euro pentru fiecare minor, sume care sa fie virate tuturor elvetienilor, chiar daca beneficiarul nu a muncit deloc. Din nou raspunsul oamenilor a fost NU.
Anecdotic:
am fost in vacanta in tara lor si am ramas surprins sub cateva aspecte care pot fi considerate minore, desi eu le vad semnificative.
La intrarea in tara, vamesul m-a avertizat ca o sa am nevoie de vinieta. Ok, am zis, dar eu nu voi folosi (!!) autostrada (stiam ca vinieta se plateste doar pentru autostrazi).
"Da, asa este", imi raspunde, "dar din punctul acesta nu puteti iesi decat pe autostrada, iar la 3 kilometrii de aici sta o patrula de politie".
Concluzia fiind clara, am subscris ideii de a achizitiona o asemenea vinieta. Si zic: " ok, de unde pot sa cumpar una ?".
- "de aici, de la mine" spune omul si se intoarce cu un sticker vinieta.
Dau sa-l iau,dar el imi zice:
"nu, il lipesc eu, altfel se poate sa-l puneti gresit si primiti amenda".
Bon . Intreb : "cat costa"? (stateam doar 10 zile).
Vamesul raspune foarte natural: " 35 de euro" !
Probabil am facut o moaca lunga, asteptandu-ma la ceva mai lesne,adaptat pentru perioada scurta cat stateam in Elvetia.
Vazandu-mi figura, vamesul se simte obligat sa sublinieze:
- "stiti, la noi se taxeaza doar un an calendaristic, si asta costa fix, indiferent cat stati in tara sau in ce data a anului ati venit. Se taxeaza de la 1 ianuarie pan-la 31 decembrie:".
Punct si fara alte comentarii.Am platit si am plecat.
Intr-adevar, la vreo 3 kilometrii mai departe statea un echipaj de politie. Vamesul acela putea sa taca si sa ma lase sa trec si fara.
Ce vreau sa zic cu asta : la ei nu exista izmeneala cu "sa vezi c-o fi sau c-o pati" Asta e regula,asta face toata lumea.Asa sunt ei obisnuiti, iar buna credinta se prezuma pana la cele mai mici amanunte.
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 30 December 2019 - 08:31 PM