Postat 19 November 2019 - 12:13 PM
Nasol, s-ar parea ca trebuie sa fac o vizita la medicul dermatolog! M-a mincat in curpopou sa fac cea mai controversata schema de camuflaj, acest 10 galben, care, desi poare bine documentat, fiecare vede altceva! Pina una, avem doua pareri mari, avizate si ...total diferite: JaPo si Jerry Crandell. Desi ambii au privit aceleasi fotografii si avion, unul zice RLM 76 cu RLM 81, celalalt RLM 75 integral! Nasol. Nu mai stiu unitatea exact, dar este o schema de camuflare pentru FW-190A8, integral in RLM 76. Si aia documentata. Acuma, avind in vedere discutiile, nu cumva era vorba de RLM 75? Daca s-a confundat RLM 76 cu RLM 75, in pozele A/N, nu ar fi prea greu! Eduard, da o inmatriculare pentru un D13, cu RLM 76/81 pe aripi si RLM 81/82 pe fuselaj. De ce 10 galben sa fi fost altfel initial? Bun, D13 a fost facut dintr-o celula de A, probabil pastrindu-si culorile. Pe criza vremii, cine mai facea consum inutil de vopsea si timp? Aripa e facuta in alta parte, perfect, dar nu extradosul intr-un loc si intradosul in altul, nu se poate tehnic. Cu alte cuvinte, fie e integral intr-o culoare, fie in doua, care s-au gasit pe acolo, RLM 76, RLM 75, RLM 81. Bordul de atac, vopsit mult pe interior, OK, sunt poze destule, probabil din considerente de camuflaj, nu de economie. Dar nu vad de ce sa pui pete acolo, la ce ar folosi?? Ca pe cer, RLM 65 sau RLM 76, dat simplu, e cel mai bun!
Rasfoind niste documentatie, am gasit niste chestii. FW-190 D, fara alte specifictii, RLM 75/82 pe aripa, RLM 81/82 pe fuselaj, alt FW-190 D, RLM 77/75 pe aripa, RLM 81/83 pe fuselaj. FW-190 A8, 8/JG 300, doborit pe 9 aprilie 1945, RLM81/82, FW-190 F8, II./SG 4, 1944, RLM 75/82, FW-D9, W.nr.211934, RLM 75/83, FW-190 D9, Stab.IV./JG3, martie 1945, RLM 75/83. Deci nimic RLM 75 integral.
Sa fie 10 galben chiar asa o exceptie?
Dakian, intr-adevar nu se poate distinge cert un desen initial, dar nici unghiul nu-ti permite, nici multimea de pete date peste, nu te lasa sa urmezi un desen anume. Apoi, in zona esre revopsita cu acel albastru urit, pentru a fi pictata steaua alba. Cele 3 D 13, provenite din celule de A8, nu ar fi trebuit sa poarte comuflajul initial? Cum e cazul lui D13 W.nr836016, V./JG 2, Cehoslovacia 1945, deci aceeasi perioada si tot D 13.
Dany, acolo poate fi, nu neaparat RLM 76, ci lumina cazuta mai altfel decit pe cel de alaturi, aflat intr-o alta pozitie.
Dakian, ai deptate. Mi-ar fi foarte usor sa-l dau tot cu RLM 75, fara masti si timp pierdut cu mascarea, si apoi cu pete, la greu, de RLM 81/82/83, dar...nu sunt convins. Treaba e ca doi insi, recte JaPo si Jerry Crandell, vad acelasi lucru in doua feluri diferite, asta ma intriga. Chestia e ca, inca, stau pe loc, e drept nici vremea nu-mi permite, cu vopsitul, dar va trebui sa fac ceva, sa rup mita in doua!