Primul Război Mondial sau altfel de istorie Un foc de armă care ar fi putut să schimbe lumea
Postat 26 June 2019 - 10:08 PM
Postat 27 June 2019 - 06:09 PM
Citeaza
Noi, romanii, avem un proverb tare pacatos: capul plecat, sabia nu-l taie!!
Da ... , dar ca sa fac o intoarcere spre subiectul topicului , as dori sa reamintesc de modul in care Antonescu si-a castigat respectul fata de Hitler , militand pentru reintregirea tarii si chestiunea transilvaniei .
P.s. ( nu sint adeptul partizanilor lui Antonescu ... dar anumite merite are )
Aceasta postare a fost editata de dany: 27 June 2019 - 06:20 PM
Postat 28 June 2019 - 07:21 AM
Aceasta postare a fost editata de bogy: 28 June 2019 - 07:22 AM
Postat 28 June 2019 - 08:59 AM
Bogy, da uneori ne-a salvat, dar ne-a adus si multe neplaceri.
Postat 28 June 2019 - 08:04 PM
Citeaza
Oare s-ar putea gasi printre documentele lui Raoul Sorban ?
Parca el sa ocupat la inceputul lui 1944 de aceasta .
Deasemenea ... parca tot el a scris niste memorii cu incercarile de scapa evreii din ghetoul din Cluj . Tin minte ca citisem pe la inceputul anilor 90 o carte ... dar nu mai stiu daca dansul era autorul .
Se spune ca dupa padurea Faget , locul prin care se trecea granita erau preluati direct de camioane ale armatei romane ( cu insemnele specifice) si erau protejati pana in port unde-i asteptau vapoarele ... care apoi erau unele scufundate de submarinele rusesti sau erau tinute in arest in Palestina de britanici ...
Insa nu aceeasi soarta au avut-o si evreii din Basarabia si din zonele de ocupatie de pe teritoriul rusesc . Fatza de acestia Antonescu avea o ura crunta si nu stiu cat de intemeiata . Ai acuza de actele de denigrare la adresa armatei romnae din timpul retragerii din Moldova sau de atentatul de la Odesa , de actele de sabotaj ale partizanilor . Acestia erau deportati cu trenurile mortii sau sfarseau in lagarele romanesti .
La sfarsitul razboiului , Romania alaturi de Spania ( fascista) a fost recunoscuta international pentru ajutorul acordat evreiilor in timpul razboiului , dar as spune ca un bonus pentru noi ar reprezenta faptul ca noi desi eram sub o anumita forma de ocupatie ( "protectorat" , alianta ) germana , cu toate acestea ne-am comportat mult mai onorabil , omeneste , sa spunem decat Franta , Ungaria , Olanda (?)... de exemplu . Cu Italia lucrurile au fost mai complicate , nu as dori sa intru in amanunte , ca sa nu plictisesc .
Citeaza
Nu cred bogy , a contribuit doar la dispretul fata de noi insine cuplat cu fenomenul invers cum ca noi sintem buricul pamantului ; fiindca nu e acelas lucru cu o alta zicere si aceasta foarte romaneasca : " Fa-te frate si cu dracu pana treci puntea !"
Apropos de asta ... nu stiti cine a fost generalul german care asista impreuna cu Antonescu la intrarea victorioasa a trupelor ( in Odessa parca ) si care ia spus ceva de genul : " Stiu ca voi romanii nu dati 2 parale pe cauza noastra si sinteti aliati cu noi doar pentru ca sperati ca noi sa-i batem pe rusi ...si apoi englezii sa ne bata pe noi ! " ... Antonescu a recunoscut apoi in masina fatza de sotia sa ... ca a avut dreptate " nesimtitul " sau nu mai stiu ce termen folosise .
Cu toate acestea am fost niste aliati buni si care si-au facut onorabil datoria ... si multi au murit .
Aceasta postare a fost editata de dany: 28 June 2019 - 08:43 PM
Postat 29 June 2019 - 06:07 AM
.tzt tzt tzt ... .always with the negative waves
https://www.youtube....h?v=ncbEucjsNFU
P.s. Z , vezi si Operaţiunea „Margarethe I” , dar parca tot mai importanta a fost iesirea Italiei , daca ne raportam doar la WW2 ,.
Totusi noi fuseseram siliti sa ne aliem cu nemtii si intr-o prima faza a trebuit sa luptam pentru a recupera ceea ce-si impartisera ei cu rusii .
Aceasta postare a fost editata de dany: 29 June 2019 - 07:05 AM
Postat 29 June 2019 - 06:08 AM
De pildă cea din Primul Război Mondial nu am abandonat-o nici când suprafața României libere se redusese la nivelul a trei sau patru județe. Dimpotrivă, aliatul rus este cel care a făcut armistițiu cu inamicul, iar noi am cam rămas cu nădragii pe vine ca să folosesc o exprimare neelegantă. Dacă nu regele nu ar fi acceptat un armistițiu în condițiile ocupanților -germani, austrieci,unguri,turciși bulgari, statul român ar fi dispărut de pe hartă. Nici chiar atunci,nu am rupt alianța cu Franța și Anglia
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 29 June 2019 - 06:11 AM
Postat 29 June 2019 - 06:19 AM
Poate ne vor indica alte "surse istorice", câte organizații evreiești existau și activau ajutând evreii din ghetourile poloneze , de pildă în Germania,în 1943 !
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 29 June 2019 - 06:20 AM
Postat 18 July 2019 - 11:17 AM
Citeaza
vezi link > min : 1:00:51 https://www.youtube....h?v=QkW-yru32F4
Btw . Stiti cumva cum se numeste tema muzicala din deschiderea acestor documentare ? min: 32:16
Cand apar dubitzele Ford de la ONC " Oficiul National Cinematografic" , parca .
Am cautat peste tot dar nu am reusit sa gasesc nimic , nici nume , nici autor si tare as vrea sa aud cum suna in intregime .
Aceasta postare a fost editata de dany: 18 July 2019 - 11:19 AM
Postat 18 July 2019 - 11:36 AM
Z-mare, la 29 June 2019 - 05:42 AM, a spus:
Suntem niste amarati in domeniu. Ce sa zicem despre nemti fata de rusi? De englezi fata de rusi, in momentul in care razboiul nu se sfarsise iar Churchill propunea atacarea rusilor prin Grecia.
La noi naivitatea este baiul (sa nu zic prostia). Alianta cu limite clare, precum au semnat finlandezii.
Ce obligatie morala am fi avut fata de nemti, cand dragutii de ei "arbitrasera" la Viena cedarea Ardealului? NICIUNA.
Postat 18 July 2019 - 11:58 AM
Citeaza
A mai fost un plan inca si mai interesant Operation Unthinkable. https://en.wikipedia...ion_Unthinkable
... Parca si rusii aveau un pact de neutralitate cu japonezii de prin 1941 ,pe care japonezii nu l-au incalcat , dar pe care rusii l-au incalcat in 45 ...
Aceasta postare a fost editata de dany: 18 July 2019 - 12:04 PM