Tora, tora, tora! Zero A6M5c, type 52c, Academy, scara 1/72
#22
Postat 03 July 2019 - 04:25 PM
Pe foaia de PE de la Eduard, este data un soi de manete intr-o cutie, lansatorul manual de bombe. Acesta trebuia realizat prin plierea repetata (de 5 ori) a unei bucati de PE. Din pacate, nu stiu ce nu a fost calculat bine, piesa, dupa pliere, a iesit strimba rau, ca un paraleipiped sub forma de trapez. Desi am incercat sa o corectez, nu a iesit. Asa ca m-am decis sa fac, acel dispozitiv, din stiren.
Pentru detalierea cocpitului am folosit PE-urile de la Eduard, cu exceptia scaunului, care e de la AIRES. Din pacate nici acesta nu e chiar corect, scaunul trebuia blindat, din pacate..asta am avut, cu asta defilez! Au mai fost adaugate o serie de tevusti, sirmulite, cutiute, becuri, manetute, rezervoare, toate screciuite.
Laterala stinga:
Laterala dreapta:
Plansa de bord:
In opinia mea, aici Eduard a cam zbircit-o. Nu stiu din ce cauza, a preferat sa faca "filmul" cu ceasurile prin tiparire pe hirtie, si nu pe film fotografic, cum facea in mod obisnuit. De ce? Habar nu am! Pe de o parte, rezolutia este destul de slaba, unu la mina, si, doi la mina, greu de lipit. Am incercat cu putin superglue, gel, care s-a tras imediat in hirtie. Apoi am pus o picatura de Future, ca sa dea structura sticlei si....s-a absorbit in hirtie. Ce a iesit, vedeti si voi. Am fost tentat sa folosesc PE-ul de la Aires, din pacate plansa e putin subdimensionata si nevopsita, asa ca am renuntat. Normal, filmul nu se potrivea deloc la Eduard.
Ansamblu podea-scaun:
Am folosit podeaua kit-ului, dupa ce am sters (vezi mai sus) partile inutile, dupa care am adaugat piesele din PE de la Eduard si ceva screciuri: cabluri, tevi, cutii. La fixarea scaunului am folosit niste resturi de PE care au fost ajustare sa dea bine!
Cu plansa de bord montata.
Nu am folosit rasinile de la AIRES, pentru ca nu mi-au placut cum au fost turnate partile componente iar lateralele ar fi ingrosat exagerat peretii cocpitului.
Proba de asamblare a fost facuta cu fiecare componenta in parte, sper sa nu fie probleme la operatiunea grupir!
#24
Postat 05 July 2019 - 11:04 AM
Citeaza
Afirmatia a fost preluata din una din sursele citate mai sus, din pacate nu mai stiu din care, si nici nu ma apuc sa caut. Busila, pe buna dreptate, imi atrage atentia ca pe fuselaj nu au fost montate decit doua mitraliere de 7,7 mm. Ca suport, imi trimite si o documentatie de nadejde. Merci Busila, sunt bun de o bere!
In textul incriminat, am facut corectura de rigoare.
#26
Postat 15 July 2019 - 05:20 PM
Cilindrii au fost vopsiti in MM 1404 si MM 1403, iar capacele culbutorilor, in negru. Doar la cilindrii din fata am pus tijele culbutorilor, iar pentru cilindrii din fata si din spate, firele bujiilor. Din pacate nu se prea vad, toate fiind,...negre.
Grilajul prizei de aer.
L-am facut din plasa fina de sirma inox, lipita pe o rama.
Gata de vopsit:
Aripile s-au atasat perfect, pot spune ca nu am folosit kit. De regravat nu mai fost nimic. Parbrizul si partea din spate s-au atasat perfect. Cupola o sa fie deschisa.
Pentru masti am folosit, partial, setul de la Montex. Am spus partial, pentru ca pe suprafetele curbe, masca, nu sta deloc. Materialul e putin cam tablaros si refuza sa stea inoit, asa ca am replicat mastile respective din banda de mascare.
Colimatorul, setul de la Eduard, arata bine. Treaba e ca , nu a fost gindit corect suta la suta. Adica, colimatorul cu lentile are si un supliment gen grila, care se rabateaza la nevoie. Eduard nu a redat corect acest dispozitiv, asa ca am folosit pisesa din setul de PE de la AIRES. Din pacate am uitat sa fac poze inainte de a asambla cupola.
O intrebare. In putinele poze pe care le am eu, cocardele de pe aripi si fuselaj au inelul alb. Pe foaia de decaluri apare un verzului. E corect?
Mai e ceva, pe capetele de plan am decupat locul luminilor de pozitie si am facut altele din plastic rosu si verde. In poza apar mascate.
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 15 July 2019 - 05:21 PM
#27
Postat 15 July 2019 - 08:15 PM
Referitor la īntrebarea ta, da , e corect. Se pare că ,spre sfīrșitul războiului , japonezii au vopsit banda albă de la Hinomaru, ca o măsură de camuflaj suplimentară, albul ăla era extrem de vizibil ! Uite o poză, făcută īntr-un cimitir de avioane , imediat după război , īn care cel puțin două avioane au albul acoperit cu verdele de bază al camuflajului :
Spor să ai , merge foarte frumos construcția .
Sorin
#29
Postat 24 July 2019 - 10:29 AM
Extradosul a fost vopsit initial cu XF-16, Aluminiu, de la Tamiya, apoi depusa sare, din loc in loc, dupa care vopsit cu FX-11, JN Green, de la Tamiya, apoi peste, pate, cu un amestec de XF-11 si alb. Pe intrados, am dat cu C-35, JN Gray Mitsubichi (merci Busila!), de la Mr. Color. Cupola a fost vopsita initial cu MM-1734, dupa care cu XF-11. Cocardele au fost facute cu masti. Initial cu MM-1591, pentru a "acoperi" inelul alb, apoi cu rosu, Revell-34, desi la inceput am vrut sa folosesc Humbrol-174, care, acum, consider ca era mai bun. No problem! Urmeaza un strat de lac incolor, lucios, pentru a ataca decalurile, alea doua, trei care sunt, si a aplica zemurile. Intre timp, mai e de lucru la trenul de aterizare, adica tevile de frina si montatul trapelor.
#38
Postat 07 August 2019 - 12:29 PM
Doar cīteva miici cīrcoteli : poate era mai realist să-l "ciupești" cumva și pe burtă, aia pare nou-nouță, față de extradosul "ciupit de molii" , iar culoarea elicei īmi pare cam prea deschisă.
Dar e fain , sīnt curios ce-am să scot eu din el , cīnd le va veni rīndul ( am 3 Zero de făcut, Academy, HobbyBoss și Airfix )
Spor să ai !
#39
Postat 07 August 2019 - 01:51 PM
Multumiri pentru aprecieri!
#40
Postat 07 August 2019 - 03:21 PM
. Pe capota ,motorului imi plac mult cum au iesit ciobiturile.
E tehnica aceea cu sare ?
E destul de greu controlabil la 1/72 ... insa petele iasa ritmate si variate ... dar acolo unde au ele "chef"
Altfel e super fain !
Aceasta postare a fost editata de dany: 07 August 2019 - 03:36 PM