Romi, la 21 August 2020 - 12:02 PM, a spus:
Salut!
1.Te rog nu o lua personal .
Nu e vorba de "standarde" si ironi asa fine. Eu am invatat in clasele primare ca numele si prenumele se scriu cu LITERA MARE, sau e tot o ironie si nu ma prind.
Eu vad nituri si bolturi pe aeronave zilnic si MIE nu imi par potrivite. Sunt convins ca si aplicarea lor e dificila, si recunosc eu nu am rabdarea ta sa pun nituri pe avioane la 1/72
Pe Herk sunt aprox 50 000, marea majoritate standard 3-4 mm (5/32,1/8 ), cele mai mari probabil 7mm (5/16) - putine insa.
E alegerea ta sa faci o macheta cum vrei. Repet e strict opinia mea, desi au mentionat si altii asta.
2. Da, ma refeream la sura de inspiratie a pozitionarii niturilor. Dar hai sa nu o transformam intr-o disputa personala!
Ce planuri ai folosit? Asta ziceam.
Peace on you, man.
Hai sa ne rezumam la machete, fara treburi personale.
Salut! Ce-mi plac feedback-urile astea pe puncte ... o sa incerc sa raspund la fel ...
1. Daca mi-ai scris pe persoana fizica, o iau personal
1.a. N-aveai cum sa te prinzi, pentru ca nu era o ironie - pur si simplu scriam de pe telefon si imi mai scapa majusculele. Scuze daca te-ai simtit vexat. In alta ordine de idei, fix in clasele alea primare, am invatat pluratul la substantivele care se termina in "-ie" (ex. sanie, marturie, prietenie ... ironie). Dar cum am mai spus, asta nu e forum academic, asa ca nu insistam. Mai ales cand unele dintre greseli pot fi simple typo's.
1.b. Daca voiai sa-mi comunici (mie sau membrilor forumului) parerea ta, o formulai astfel ... cum au facut-o si acei altii. E un pic diferit insa cand dai un verdict olimpian de genul "dar niturile nu au nici o legatura cu realitatea". Sensibilitatea e una dintre ultimele insusiri pe care mi le-as atribui, dar un altul cu tenul mai subtire poate chiar s-ar simti jignit. Mai ales cand isi bate capul sa posteze ce a lucrat, in ideea ca poate bucura / ajuta / inspira pe cineva. Sau poate afla / invata ceva nou. E urat sa te c..i in munca altuia, asa gratuit. Parerea mea. Nu ajuta, nu e constructiv. Mai bine dai un sfat atunci cand respectivul l-a cerut. Sau mai bine te abtii. La fel de adevarat e ca forumul nu e nici scoala de fete ... ai postat sa te dai in schema, iti asumi ca s-ar putea sa ti-o mai si iei in bot.
... whatever ...
2. Am mai mentionat sursele folosite - cartea lui Willy Peeters de la Verlinden ...
Are in ea niste planuri la '72 si la '48 (din pacate nu si diagrama specifica a asezarii niturilor) ...
Dar tot in ea are o gramada de poze de detaliu, de genul asta ...
La asta se adauga o gramada de poze facute de tot felul de oameni prin muzeele lumii. Pe langa cele cateva postate deja, mai sunt multe, de genul asta ...
Ce-ar mai fi? Ah ... cateva diagrame d-astea gen cutaway - ajuta marginal, in a vedea de ce exista linii de nituri in anumite zone.
2.b. Tind sa nu am dispute personale cu nimeni (consider ca nu merita efortul), asa ca nici in situatia asta nu am de ce sa transform ceva care pentru mine nu exista ... in ceva de genul.
Peace on you too, man!
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 23 August 2020 - 04:21 PM