Tot despre "pictura" ... in general.
#1
Postat 18 October 2006 - 10:56 AM
Mi-a venit si mie in sfarsit o comanda de machete si m-am apucat de o diorama. in care voi folosi 2 tancuri si niste omuleti care sa dea viata peisajului.
In topicul asta voi pune toate intrebarile si nelamuririle mele de incepator de-a lungul constructiei in speranta ca o sa-mi dati o mana de ajutor (de fapt sunt convins ca o sa ma ajutati ). Si la sfarsit...o sa va arat si ce a iesit. (daca o sa fiu multumit :roll: )
Mentionez ca lucrez doar cu acrilice si cu pensula.
Primele intrebari:
1. La tancuri am senile dintr-un vinil foarte foarte moale de culoare neagra. In ce culoare imi sugerati sa le colorez ca sa semene cu realitatea?
2. La senilele astea cum le dau forma aceea cazuta pe roti? Ca asa, fara sa le fac nimic, ele stau intr-o forma elispoida.
3. Pentru vopsirea tancului, e de preferat sa se dea cu culoarea de baza a tancului, si apoi cu alb (diorama este de iarna), sau pot sa dau direct cu alb?
4. Daca o sa vopsesc cu o culoare, dupa o alta culoare, e necesar sa protejez primul strat cu un lac sau ceva?
Va urma.
Merci anticipat de raspunsuri.
#2
Postat 18 October 2006 - 11:37 AM
Dar, ca raspuns la intrebarile tale, si fara a intra in foarte multe amanunte:
1. Vopsit cu Gun Metal, spalat cu cerneluri acrilice maro/negru + dry-brush cu silver (nu mai folosesc rugina - poate doar un pic, ca's dependent de ea :) )
2. Ace de seringa, la care le indepartezi partea de plastic. Se inteapa in corpul machetei, capatul ramas liber trebuie sa fie mai in interior fata de senila.
3. Ambele variante sunt functionale, dar e mai usor sa dai cu vopseaua de baza, peste care dupa uscare sa faci fie un dry-brush cu alb (email sau acrilic), sau poti folosi tempera/sau pigmet alb, diluat cu apa/spirt. Dupa ce se usuca stratul de pigment, poti sa-l perii uscat cu o pensula mai tare, pentru a imita scurgerile de vopsea/apa. La final se lacuieste. Daca folosesti alb ca si culoare de baza, trebuie sa speli cu vopsele/cerneluri pentru a obtine acelasi rezultat (mi-am propus sa incerc, inca n-am facut-o)
4. In principiu, nu. Se lacuieste cu lac lucios inainte de spalari, cu lac mat la final.
Spor!
#3
Postat 18 October 2006 - 11:56 AM
2. Senilele de vinil sunt imposibil de lipt, chiar si cu superglue! Cu niste bolduri bine ascunse poti sumula acea "cadere" a senilei. Unii zic ca, in mers fiind tancul, partea de sus a senilei se intinde, deci.....
3. Chiar si in camuflaj de iarna tot se mai vede ceva din vopseaua de baza. Vopseaua de camuflaj de iarna era de cele mai multe ori ....var si se "spala" destul de repede. Asa ca vopsesti tancul in culoarea de baza apoi, prin tehnici specifice, aplici ...gata sters , camflajul de iarna! Si aici e nevoie de ceva experienta!
4. Intrebarea e putin ambigua. In mod normal nu este nevoie de nici o separare intre straturi. Se poate aplica un strat de vopsea peste un altul, chiar si de natura diferita, fara probleme (doar vopseaua Model Master creaza probleme in cazul aplicarii cu pensula In cazul particular al aplicarii tehnicilor de vopsire speciale, acele -inguri, (washing, weathering, etc) da, este nevoie de un strat de lac ajutator de separare/protectie.
(pot sa ma laud si eu? Iata o incercare de camuflaj de iarna)
#4
Postat 18 October 2006 - 12:09 PM
#5
Postat 18 October 2006 - 12:11 PM
arathemis, la Oct 18 2006, 11:56 AM, a spus:
Desi lumea ma stie ca nu sunt AFV-ist, am mai furat ceva meserie si de pe acolo, si vorbesc numai in nume propriu, ma poate corecta oricine.
Gun Metal, sau Magneziu Metalizer de la Model MAster, eventual Revell in caz ca nu gasesti MM. Apoi wash cu rugina, si/sau funingine ca sa imiti "adunaturile" la elementele de articulare ale senilei. Pe partea care calca/intra in sol, aluminium sau steel, pentru a imita lustruirea senilei de la teren. Apoi poti incerca depuneri de vopsea care sa imite praful, noroiul, zloata, zapada pe partile laterale +/- galeti si roti motrice.
Citeaza
Deci parerea mea ar fi sa faci faza descrisa de RONIN la nivelul rotilor purtatoare a senilei, adica alea care o tin sa nu cada. Nu merge cu senila intinsa deoarece, exemplu ELEFANT sau altceva facut pe sasiu de Porsche, si in timp apareau ceva dilatari si jocuri. numai la tancurile moderne si nici la alea toate senila sta de parca e un cearceaf apretat la uscat. Poate gresesc. Oricum incearca sa le prinzi de rotitele respective cu ace. Dar sa dai gaura cu ceva inainte.
Citeaza
Vezi metoda Z-mare. E cea mai corecta pentru ca, imitand realitatea, se obtin cele mai corecte efecte. De asemenea aceeasi metoda de vopsire iti poate aduce niste avantaje in sensul depunerilor de noroi si/sau gheata - straturi succesive de vopsea diluata mai putin. Cauta-ti niste truse de farduri de 30.000 de lei Ruby Rose care sa aiba alb, dar nu cu SCLIPICI. MAre atentie. Culori solide!!!
Citeaza
NUmai daca nu cumva nu ai de gand sa baltesti vopseaua. Se protejeaza la camuflare, la spalare - cel mai bine cu FUTURE.
Acum, eu personal am patit-o si cu MM si cu Revell sa imi atace stratul anterior, doar pentru ca diluasem prea tare vopseaua Ideea e sa acoperi bine din prima mana la pensula, ce e in plus se vede, chiar tare!!!
#9
Postat 18 October 2006 - 11:42 PM
Fardul se foloseste ca atare si are culori de la ocru-sand la pamant de mai multe calitati. Lipseste componenta lucitoare (paiete si alte -os din produsele femeiesti).
Rujul este facut pentru a aplica noroi pe senile (avand o culoare potrivita).
Probabil ca totul a pornit tot de la machetistii fanatici care incuiati in casa in timpul in care restul familiei socializeaza in parc, au dat iama prin poshete si pe rafturile interzise de la baie...
#10
Postat 18 October 2006 - 11:50 PM
#11
Postat 30 October 2006 - 05:31 PM
Cine imi da o reteta pt zapada, si cum se aplica, etc. (Cu cat mai multi pasi descrisi, cu atat mai bine, ca eu n-am mai facut niciodata zapada).
Merci
#12
Postat 30 October 2006 - 05:38 PM
#15
Postat 30 October 2006 - 07:51 PM
Citeaza
Citeaza
#17
Postat 31 October 2006 - 11:11 AM
Cat despre zapada, exista 2 metode:
-cea cu presaratul bicarbonatului pe apa cu aracet
-cea in care se amesteca toate 3 ingrdientele si se obtine o pasta care la uscare arata ca zapada.
Dar Arathemis.....ma dezamagesti. Lectia numero uno in modelism este: EXPERIMENTEAZA. Pana pui aici intebari de detaliu faceai acasa unmunte de zapada. Pune mana si incearca, e mult mai simplu decat crezi.
#20
Postat 31 October 2006 - 12:23 PM
Merge cu fardurile la 1/72, facut eu un Hurricane, si iti mai confirma Zetul ca i-am "machiat" si lui un FW...si Cata... etc.
Despre "bulberi", neica sa ma ierti, iti trebuie un mojar farmaceutic de mici dimensiuni, sau de-ala de foloseam odata noi dintarii sa facem amalgam de Ag.