Am cumpărat aceasta carte în ideea că aduce ceva nou în ceea ce privește forțele blindate românești în cel de al doilea război mondial.
In momentul in care a ajuns la mine mi-a făcut o impresie foarte bună.
Format 170x240 mm o face comodă la ținerea în mână cand o citești ,178 de pagini , 123 de fotografii și 12 profile color.
Coperțile sunt cartonate(cu un carton nu foarte tare) si avand capetele îndoite spre interior pe care se face reclamă la alte titluri publicate de Kagero. Un alt avantaj al acestui tip de copertă e ca nu mai este nevoie de semn de carte . Coperțile și paginile cu fotografii sunt lucioase ,paginile cu text hartie mată. Și cam aici se termina partea frumoasa.
Am început să o citesc pe nerăsuflate fiind dornic de informații noi , însă nimic nou . Cartea este de fapt o colecție de texte cunoscute si fotografii de pe net. Sa le luam pe rând:
• Textul este în limba engleză dar tradus foarte foarte prost . De multe ori mă întrebam ce ar fi vrut să spună autorul!!!
• Greșeli în scrierea numelor de persoane sau a gradelor militare gen : ocotentul în loc de Locotenentul sau făcându-se referire la regele Mihai I este odată Miguel , Michael sau Mihail
• De asemenea textul este o compilație din mai multe cărți , mare parte provenind din cartea lui Mark Axworthy Third Axis fourth Ally, care la randul ei e o traducere a cărții fratilor Scafeș Trupele Blindate din Armata Română,precum și o serie de texte publicate prin intermediul lui Cristian Crăciunoiu.
• O altă bună parte din text provine din articolele de pe www.worldwar2.ro precum și din discuțiile de pe forum .
• Fotografiile folosite pentru a ilustra carte ,o bună parte provin tot de pe site-ul menționat mai sus și din forum. Pe lângă asta am impresia că sunt luate direct de pe site/forum fiind foarte mici si destul de neclare . Deci autorul nici macar nu s-a ostenit să le ceară lui Victor Nițu si lui Dragoș Pușcă niste scanuri mai bune . O altă parte de fotografii au fost publicate pe pagina de facebook Romania in World War II . O altă parte din fotografii provin de pe wikipedia precum și din bundesarchiv dar si alea sigur sunt luate tot de pe net .
• Profilele color sunt relativ ok însă nu stiu cat de corecte sunt , dar fiind faptul că există foarte puține fotografii cu PzKpfw III si IV in înzestrarea armatei române. Doua dintre ele sunt foarte cunoscute si la o calitate bună, iar eu sunt de părere că cele două tancuri în momentul fotografierii erau vopsite in dunkelgelb.
Am sa atașez cateva scanuri din carte să vă faceți o impresie.
Parerea mea este că nu merită banii si acestia au fost cel mai prost cheltuiți 22 de euro din viața mea.
Pagina 1 din 1
Recenzie Carte Romanian Armored Forces in World War II by Eduardo M. Gil Martinez
#3
Postat 15 December 2018 - 10:58 PM
Citeaza
Profilele color sunt relativ ok însă nu stiu cat de corecte sunt , dar fiind faptul că există foarte puține fotografii cu PzKpfw III si IV in înzestrarea armatei române. Doua dintre ele sunt foarte cunoscute si la o calitate bună, iar eu sunt de părere că cele două tancuri în momentul fotografierii erau vopsite in dunkelgelb.
Salut ovichelu . Daca te referi la cele primite prin noiembrie si pierdute aproape in intregime pe la Stalingrad , opinia mea este ca probabil erau vopsite in culorile specifice Afrika Korps .
Motivele variau pentru care ajungeau astfel vopsite pe Frontul de Est variau ; unele erau redistribuite , altele erau camuflate astfel fiindca exista o directiva ce permitea utilizarea acelor culori datorita reliefului /peisajului si tacticilor teatrului de operatiuni rusesc .
Anul 1942 a fost inedit din punct de vedere a inventivitatii si a culorilor de camuflaj neobisnuite , iar apoi abia in martie 1943 sa standardizat si a devenit regula nuanta de baza dkgelb .
Aceasta postare a fost editata de dany: 15 December 2018 - 11:08 PM
Arata acest topic
Pagina 1 din 1