Foarte dragut , Longinus ! Bravo !
L-am avut si eu pe acesta de la Heller , demuult , undeva chiar dupa revolution si tin minte ca mi-a facut de asemenea mare placere sa-l montez . ... Pe al meu cred ca l-am facut cadou unei prietene , dar vazandu-l pe al tau mi-a deschis apetitul sa mai lucrez si eu unul undeva poate in viitoul apropiat .
Citeaza
am gasit intr-o revista, undeva (nici macar nu mai tin minte cum se chema) planurile elicopterului IAR 316 B
Nu cele din Modelism ?
Tin minte ca eram undeva prin clasa 6 sau 7 , studiam clarinet ( pian secundar ) pe langa lic de arte si aveam examen . Ne grabeam sa ajungem dar am vazut revista Modelism la un chiosc , si insistand parintii mi-au cumparat-o , poate si fiindca se gandeau ca m-ar ajuta daca voi avea emotii inainte de a intra , distragandu-mi sau umplandu-mi atentia cu ceva placut . Chiar a ajutat , aproape ... prea mult , atat pe mine cat si pe colegii " de suferinta" , ce asteptam intr-o antecamera sa fim chemati .
... Dar ... si aici e chiar ciudat fiindca tocmai astazi mi-am adus aminte de o intamplare pe care nu stiam ca o mai pastrasem in amintire si e aproape o coincindenta faptul ca ai postat chiar subiectul acelei intamplari si anume cand am vazut prima data de aproape un elicopter . ... De fapt pe atunci i se spunea " helicopter " cu accent pe " h" si suna asa intr-un fel occidental , " americheen" ...
Eram miculuti . inainte de a merge la scoala si eram la Turda . O zi mohorata , iesiseram doar sa ne jucam cu catzeii ( rasa brac german ) ai unchiului , si acum stateam sa ne facem siesta dupa haleala . Unchiul meu , seful Statiunii Agricole din Turda , era la servici . Cand deodata ai auzim masina , mult mai devreme decat venea el deobicei , iar la intrebarea matusii nu-i raspunde de ce a ajuns mai repede si facand pe nisnaiu da un ocol prin camere de parca ar cauta ceva si apoi ne spune ; " Haide-ti repede sa va arat ceva " , zambind " complice" .... Nu prea aveam chef ; era chiar o zi din acelea ... de stat si mancat " coltz de paine" ... dar mergem . Ne urcam in masina , ceea ce era usor curios si mergem . Si tot mergem ... Unchiul meu zambea cu subanteles dar nu vrea sa ne spuna ce ne pregatise , oricat incercam sa aflam . Urcam spre statiune . La un moment dat la intrarea in statiune ( parca?) este o platforma betonata , ce se deschidea in fata noastra si pe ea in contrast cu cerul gri inchis albastui , o silueta mica ,zvelta si alba . Un elicopter . Primul pe care il vedeam atat de aproape .
Nu era cum ni-l inchipuiam . Era asa de mic de dragalas , chiar gingas , asa de frumos lucrat si ... prietenos si nou ( sau curat sau ingrijit) , ca pe loc l-am indragit .
Inceram sa retinem toate amanuntele , ca sa il putem desena cand vom ajunge acasa . Rotitele acelea minuscule , un " girofar" rosu , cele 2 derive pe care era pictat tricolorul , carlinga mare , vitrata , coditza aceea lunga si subtire , iar sub elicea din coada acel montant cu o forma neobisnuita... pana azi mi-a ramas in memorie .Tot atunci am aflat ca se numeste " Alouet"
si ca este frantuzesc dar ca se face la noi .
Nu a stat mult ( de aici si graba de a ajunge a unchiului ) , doar cateva ore si a plecat .
Era un un IAR 316 agricol (... s-ar putea sa fi avut montat si acel echipament de stropit) , vopsit complet alb , parca fara alte dungi sau linii , sau poate foarte subtiri ... si asa rau imi pare ca nu s-au mai pastrat desenele pe care le-am facut la intoarcere , pentru a-mi aminti ce inmatriculare avea ( pe aceea si tricolorul ne-o " scria" unchiul
).
Aceasta postare a fost editata de dany: 30 September 2018 - 09:00 PM