Postat 18 June 2018 - 10:31 PM
Flo,
Ai dreptate, dupa cum suna si denumirea actului respectiv nu este o licitatie asa cum este definit termenul in domeniul legislatiei achizitiilor publice, chiar daca oamenilor politici si chiar si ministrului apararii le-a mai scapat din cand in cand expresia Avem o licitatie in desfasurare. Dar sensul unei astfel de proceduri, daca vrei, este acela de concurenta deoarece acum avem patru competitori care se pare ca isi doresc destul de mult un astfel de contract, spre deosebire de celelalte doua uriase contracte de miliarde de dolari unde procedura a fost de atribuire directa, perfect legala de altfel si cu legislatia nationala si europeana dar profund paguboasa prin lipsa offsetului deoarece sunt contracte de tipul guvern la guvern.
Este adevarat ca in respectivul document nu apare cuvantul negociere ci dialog pentru etapa a doua, respectiv evaluarea ofertelor finale depuse pentru etapa a treia. Evident, scopul este obtinerea unei solutii financiare si tehnice cat mai avantajoase pentru statul roman. Iata cateva puncte din etapa de dialog asa cum apar ele in actul respectiv:
2. Candidaţii selectaţi prezintă o ofertă preliminară (compusă din o propunere tehnică însoţită de o propunere financiară) ca punct de plecare pentru identificarea soluţiei corespunzătoare cerinţelor din documentaţia descriptivă.
3. Dialogul se realizează de către comisia de evaluare cu fiecare ofertant, în runde succesive, pe baza cerinţelor din documentaţia descriptivă şi a propunerilor preliminare depuse. La finalul fiecărei runde de dialog, părţile încheie o minută, care conţine cel puţin aspectele discutate, concluziile rezultate, precum şi data începerii următoarei runde de dialog.
4. Pe timpul etapei de dialog, autoritatea contractantă are dreptul să solicite informaţii cu privire la valorile estimate şi preţurile unitare aferente produselor şi serviciilor care fac obiectul achiziţiei. Pentru produsele puse la dispoziţie de partea română şi care fac obiectul acordurilor interguvernamentale, autoritatea contractantă poate solicita informaţii şi de la guvernele statelor implicate.
5. Autoritatea contractantă continuă dialogul prin comisia de evaluare până când este în măsură să identifice soluţia optimă care să îi satisfacă necesităţile, obiectivele şi constrângerile.
7. Etapa de dialog se declară închisă după ce autoritatea contractantă a identificat soluţia optimă care îi satisface necesităţile şi comunică aceasta ofertanţilor rămaşi în procedură.
Asadar, legal si tehnic ai dreptate, nu e licitatie. Recunosc ca nu sunt familiarizat cu domeniul achizitiilor publice dar din ce ai postat ca modalitati de atribuire a contractului de achizitii publice pana acum avem si elemente de la punctul a) al licitatiei restranse cu selectarea candidatilor si de la punctul b) cu dialogul competitiv. Dar noi vorbim de atribuirea unor contracte de achizitii publice in domeniul apararii si securitatii, nu? Pana la urma titlul documentului spune totul: Circumstantele si procedura specifica aferenta programului esential de inzestrare corveta multifunctionala.
Fac cuvenita rectificare, cand am spus ca e loc de negociere nu m-am referit la negociere ca la modalitatea de achizitie publica, am vrut sa spun ca este loc pentru un amplu dialog cu cei patru competitori calificati. Ca e procedura specifica de achizitie, cu dialog sau fara, sa dea Dumnezeu sa se semneze ceva la final pentru ca am mai vazut acolo un punct care mi-a atras atentia:
1. În situaţia în care nicio ofertă nu corespunde soluţiei stabilite după etapa de dialog, procedura specifică este anulată.
Ma opresc aici si promit ca nu mai intervin. Cer scuze colegilor modelisti daca le-am irosit timpul.