Postat 31 March 2018 - 09:07 PM
Tipul din video (Martin Damek ) folosește drept ghid bandă izolatoare electrică , si īncă din cel mai ordinar (ieftin) tip. Am īncercat-o , si nu este grozavă. Ca să nu mai vorbim că multe din aceste benzi izolatoare lasă reziduuri lipicioase pe machetă , si nu se curăță īntotdeauna cu ușurință. Am īncercat și banda Dymo , si nu mi s-a părut grozavă nici aia...Cel puțin cea pe care o am eu , si care mai este și elvețiană panarama...Are un lipici ceva mai prost ca banda de mascare pentru zugravi ! Dacă o pui pe o suprafață perfect plană și lucioasă , si o presezi puțin , se lipește ...bine! Prea bine, chiar. Dacă īncerci cumva să-i "īndulcești" lipiciul , gata , s-a dus , nu se mai lipește neam , alunecă īn toate părțile , nu are aderență și , deci nu ai pic de precizie īn trasarea gravurilor sau liniilor de nituri.
Și mai este o chestie: banda Dymo este pretabilă (datorită rigidității sporite) suprafețelor plane , unde se poate folosi ,cu ceva īndemīnare , cam orice. Pe suprafețe curbe, mai ales cu raza de curbură mică , nu e grozavă , și tocmai pe astfel de suprafețe ai nevoie de-un ghid de nădejde.
Este o părere și-o experiență personală , fiecare "simte" poate altfel chestiile astea , dovadă că mulți modeliști se īmpacă bine și cu Dymo , și cu izolerband-ul !
Spor să ai !