Salutare,
am realizat un modul fotografic feroviar, scara 1:87. Motivul pentru care l-am prezentat aici este acela ca tehnicile folosite sunt majoritar specifice cetui topic si nu celui feroviar.
Este un modul pentru fotografierea machetelor, are tematica "green". Este realizat in regim scratch build, baza este construita din doua straturi de polistiren extrudat, cel de-al doilea incomplet, pentru a creea formele de relief si cursul apei (paraului). Peste aceasta structura s-a depus un strat de ipsos de modelaj. A urmat vopsirea bazei in culori de pamant si aplicarea vegetatiei care consta in iarba de diferite lungimi aplicata electrostatic, foliaj, granule de vegetatie. Albia paraului a fost modelata cu aracet incolor si lac, in multiple straturi si cu adaosuri de culoare, pentru a imita culoarea si forma apei. Relieful este dat de pietre naturale de diferite dimensiuni si de crengute naturale. Vegetatia acvatica este realizata din fire de pensula. Copacii sunt realizati din structura de sarma impletita cu adaos de cauciuc siliconic, aracet, pulbere (rugesus) de lemn. Vegetatia lor este realizata din licheni noch si granule.
Insipratia a fost data de un modelist feroviar care are mai multe tutoriale pe canalul youtube, care mi-a placut prin modul in care lucreaza si stilul de a explica. Mai pe larg am plecat de la o baza din polistiren extrudat pe care am venit cu alte bucati in scopul de a realiza diferentele de nivel. Deci dealurile (colinele) sunt realizate de alt doilea strat de polistiren, in timp ce albia paraului este obtinuta prin sculptarea in stratul de polistiren de baza. Am folosit ipsos de modelaj pentru a creea un strat uniform pe care sa pot fixa elementele de vegetatie, deoarece am vazut ca acest material se comporta corespunzator la aplicarea in straturi subtiri si se usuca repede. Singurul dezavantaj este friabilitatea ridicata, inca daca nu se torsioneaza baza, nu apar probleme.
Inainte de a aplica elemente de vegetatie am fopsit baza astfel rezultata, in culori de pamant, folosind vopsea acrilica in amestec cu apa si aracet pentru a creea substratul de lipire. Ca vegetatie am folosit rumegus din lemn, de diferite granulatii, opsit, precum si vegetatie pentru machete feroviare atat granule cat si iarba de diferite lungimi aplicata electrostatic. Ulterior s-a pulverizat un strat de aracet diluat, dupa ce s-a mai inrervenit asupra solului prin aerografiere partiala si pigmenti. Suplimentar am adaugat bucati de ramuri de copaci, care sunt elemente naturale, lipite cu aracet. Asa cum am spus, pentru albia paraului ca vegetatie am folosit altfel de tufe tot din seturile de modelism feroviar, precum si fire de pensula lipite cu aracet si introduse in mici gauri date cu burghiu de 1 sau 1.5. Realismul este ok pentru aceasta solutie. Tot pe albia paraului am plasat pietre (bolovani) dupa care am incercat a imita luciul de apa. In acest scop, dupa vopsirea suplimentara locala a albiei a, dat mai multe straturi de lac, destul de subtiri, deoarece am, observat ca lacurile pe baza de apa (si cred ca nu doar ele) crapa daca sunt turnate in strat mai gros. Astfel am dat vreo 10 straturi de lac completate de pensulare cu aracet incolor, pana ce suprafata arata asa cum am dorit.
Copacii sunt realizati din sarma torsionata pe care am dat cu aracet, ipsos, in unele cazuri ca cauciuc lichid de mascare (sarma avand o izolatie ceva mai interesanta, rugoasa, fiind pentru aplicatii de gradina si nu electrice). Am folosit tot rumegus, dar mai fin pentru a imita scoarta de copac, iar partea verde am realizat-o din elemente de vegetatie din cutiile de feroviare.
Alte imagini.
Pagina 1 din 1
Modul foto Scratch build scara 1:87
Arata acest topic
Pagina 1 din 1